rss      tw      fb
Keres

Kormányzati negyed és hatalmi ágak

Esztergom városa, illetve krakéler polgármestere előállt azzal a nyomatékos követeléssel, hogy tartsák be végre a régi – a valóságban annakidején is teljesen értelmetlen – határozatot, és az Alkotmánybíróságot költöztessék fizikailag is az ő városába. Ezzel kapcsolatban a kormány egyik szóvivője viszont oda nyilatkozott, hogy ilyen terv aktuálisan nem létezik. Majd az érdeklődés kielégítésére azt is megjegyezte, hogy hasonlóképpen nincsen aktuális terv egy kormányzati negyed fölépítésére, ellenben egy múzeumi negyed fölépítése, egy korábban tervezett kormányzati negyed helyére, távlatilag aktuális.

A „kormányzati versus múzeumi” negyed ügyében nincs mit hozzátennem ahhoz, amit erről korábban írtam. Azzal a tervvel viszont, hogy bizonyos kormányzati, illetve állami intézményeket helyileg összpontosítsanak, egyet lehet érteni – végül is ilyen célt szolgált volna a tervezett kormányzati negyed is. Például a Kossuth (eredeti nevén Országház) térre, ahol most a miniszterelnökség az országgyűléssel van társbérletben, mivel nem valósult meg átköltöztetése sem a Sándor-palotába (hál’Istennek, jó helyen van ott a Várban az államfő), sem pedig a tér túloldalán lévő Földművelésügyi Minisztériumba (amit ugyan most másként divat hívni). Ez az utóbbi terv még megvalósítható lenne, hasonlóképpen ahhoz, amely a Kúria épületét, ahol ma a Néprajzi Múzeum meglehetősen funkciótlanul nyomorog, visszaadná a legfelsőbb szintű bíráskodás intézményének vagy intézményeinek (Legfelsőbb Bíróság és – bizony – Alkotmánybíróság, állítólag, netán, összevonva). Persze a minisztériumot és a múzeumot valahol nyilván el kellene helyezni – az utóbbit mondjuk a múzeumi negyedben, már ha tényleg megvalósul.

Az esztergomi polgármester a sok csacska klerikálnacionalista érv mellett (például, hogy az esztergomi érsekek tekinthetők az első alkotmánybíráknak) még azt is előadta, hogy a helyi elkülönítéssel egy másik városba a fővároson kívül, fizikailag is megvalósulna a hatalmi ágak elkülönülése. O sancta simplicitas! Mintha a hatalmi ágak önállósága azon múlna, hogy fizikailag külön helyeken vannak, és nem azon, hogy az egyik hatalmi ág (a kormány) nem gyűri maga alá a többit. Ha viszont a vidék kormányzati súlyát akarják növelni Budapesttel szemben, akkor valósítsák meg végre a tényleges régiókat a mostani álrégiók helyett. A kétharmados többség most, ugyebár, megvan hozzá az országgyűlésben.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!