rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 25

Bolgár György kérdései a 2010. augusztus 25-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy történelmi mélypontra esett a forint árfolyama a svájci frankkal szemben. Délután már több mint 219 forintot kértek a svájci valutáért, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium megint furcsa kétértelmű jelzést küldött a pénzpiacoknak a Valutaalappal kapcsolatban. Tegnap este a minisztérium még azt közölte a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökséggel, hogy ősszel folytatják a felfüggesztett tárgyalásokat, és megállapodást kötnek. Ma viszont egy közleményben úgy korrigáltak, hogy mégsem kívánnak megállapodást kötni. Erre ismét elindult lefelé a forint. Mi folyik itt? Tárgyalnak is meg nem is? Ez kinek használ, és kinek árt? Tőlük mindenesetre nem fogjuk tudni megtudni, mert kérésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya úgy válaszolt, hogy elküldött egy közleményt, még csak nem is a Valutaalappal folytatott tárgyalásokról, hanem arról hogy a tárgyalások irányítását a jövőben a nemzetgazdasági miniszter veszi át Simor András jegybankelnöktől.

Másik témánk, hogy csak a következő tanévben fogják emelni a pedagógusok bérét az illetékes államtitkár helyettes szerint. Hogy mennyivel, arról nem volt szó. De korábban a Fidesz és a KDNP szakpolitikusai gyors és jelentős béremelésről beszéltek. Ennyit a realitásoktól?

Ezzel összefüggésben mit szólnak ahhoz, hogy Hoffman Rózsa oktatási államtitkár szerint Harry Potter kiszorítja János vitézt a magyar nemzeti műveltségből. Ezért meg kell változtatni a nemzeti alap tantervet. Mert akkor vége lesz Harry Potternek?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy miniszteri biztost neveztek ki az Operaház élére ifjabb Harangozó Gyula személyében. Ő pedig még papír nélkül azonnal bement a munkahelyére, és leváltotta Keveházi Gábor balettigazgatót, aki tavaly pályázaton nyerte el pozícióját, éppen Harangozó ellenében. Így megy ez nálunk?

És végül beszéljük meg, hogy Sólyom László nem fogadta el a számára eddig felkínált villákat, mert egyik sincs lakható állapotban. Felújításra várva? Vagy új lakásra?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


A gödöllői közvéleménykutatásról és a fideszes ellenjelöltről
Gémesi György, Gödöllő polgármestere


Bolgár György:
- Ön egy furcsa ügybe keveredett polgármester úr. Az Index például azt írja, hogy Gémesi lerohanta a közvéleménykutatót. Én inkább megfontolt embernek ismerem Önt, nem olyan lerohanósnak, viszont tényleg történt valami olyasmi, hogy amikor az Ön fideszes polgármesterjelölt ellenfele megbízásából közvéleménykutatók felmérést végeztek a városban, Ön megjelent, és a munkájuk abbahagyására szólította fel őket. Szóval pontosan mi történt, hogyan és miért?

Gémesi György: - Nem kértem őket, hogy hagyják abba a munkát, mert ehhez nincs jogom, emellett a stílusom sem az üvöltözős emberek stílusához hasonlít.

- Igen, ezért mondtam, hogy én sem lerohanós embernek ismerem Önt, de lehet, hogy most mégis kijött a sodrából.

- Egy helyen szoktam lerohanni az ellenfelet, mégpedig a küzdőpáston.

- Szokott még vívni?

- Persze. Szoktam vívogatni, de ez már nem olyan, mint versenyző koromban, a vívás azonban természetesen most is a legkedvencebb sportágaim közé tartozik. Ebben a sportban pedig nyilván vannak olyan jellegű akciók, ahol az ellenfél lerohanása teljesen természetes folyamat. Hiszen a páston mindenki a játékszabályokat betartva vív, és az ellenfél mindig szemben van. Ennek az ügynek a kapcsán azonban érdekes dolgot tapasztaltunk, és én magam valóban személyesen is meggyőződtem arról, hogy ilyen típusú közvéleménykutatásokat végeznek valakik, akik arra hivatkoznak, hogy az önkormányzat gyűjt adatokat. Tehát azért mentem ki személyesen a helyszínre, hogy ezt megtapasztaljam, mert felhívtak, hogy ezek az emberek arra hivatkoznak, hogy az önkormányzat gyűjt adatokat, csinál közvéleménykutatást, ami természetesen nem igaz.

- Tehát úgy állították be a munkájukat, mintha az önkormányzat megbízásából végeznék, holott a fideszes jelölt megbízásából végeztek egy közvéleménykutatást.

- Igen, most már kiderült, hogy fideszes megbízatásból történt. Egyébként ezt nekem ott nem árulta el a hölgy, mert ugye nem mondhatja el, viszont megmutatta a megbízólevelét. Ezen rajta volt az ő szegedi cégének a neve, meg rajta volt egy debreceni cég neve, amiről végül is kiderült, hogy Beke Sándor úr cége. Ő egyébként valóban az én fideszes ellenfelem nevében lett megbízva, hogy végezzen közvéleménykutatásokat, ami teljesen természetes, és joga van hozzá. Tehát félreértés ne essék, mindenki azt kutat, amit akar, csak legyünk tisztességesek és mondjuk meg, hogy kinek a megbízásából, milyen célból végezzük a kutatást. Ezt egy közvéleménykutatónak szerintem el is kell mondania. Amikor én ezzel a hölggyel találkoztam, azt kérdeztem tőle - lerohanás nélkül, normális emberi hangon -, hogy tessék mondani, mit tetszik itten csinálni, mert azt hallottam, hogy rám, illetve ránk hivatkozik. Azt mondta, hogy szó sincs erről, nem hivatkozott ő sohase ránk, se a polgármesteri hivatalra, se rám, ő itt közvéleménykutatást végez, és megnyugtat arról, hogy nagyon tisztességesen. Mondtam, hogy rendben van, de akkor biztos van megbízólevele is. Akkor megmutatta a megbízólevelét, és hozta a személyigazolványát is. Ránéztem erre a megbízólevélre, és mondta, hogy ebből van két példány, ezért odaadja az egyiket. Mondtam, hogy jó, köszönöm szépen, legalább nem kell felírnom semmi adatot és eltettem.

- Erre írta az Index azt, hogy Ön mégis elvitte a papírt.

- Végül is odaadta nekem. Azt mondta kettő van, és az egyiket odaadja nekem, nyugodtan vigyem el. Utána én erről nem is kérdezősködtem, csak annyit kérdeztem, hogy milyen kérdéseket tesz fel. Azt mondta, hogy ő azt nem mondhatja meg. De mondom, mégis milyen kérdéseket, mert azt mondják, hogy Ön úgy tetszi fel a kérdéseket, hogy engem lejárasson. Azt mondta, szó sincs erről. Egy fiatalember is volt vele gépkocsival, aminek felírtam a rendszámát. Tehát ezek mind rögzítve vannak, és én nem vitatkozom senkivel, aki nyilatkozatot ad ki, hiszen az esetet a helyi választási bizottság tárgyalta, és el is ítélte őket. Tehát nincs ezzel különösebb gond. A lényeg az, hogy ideadta nekem az ívet is. Azt mondta, hogy ezt nem szabadna odaadnia, de odaadta nekem. Azt mondta, hogy végzi tovább a tevékenységét. Csinálta is és jöttek a lakossági bejelentések, hogy valóban arra hivatkoztak, hogy a polgármesteri hivatal nevében gyűjtik ezeket az adatokat. És így került el a dolog a feljelentésig.

- Magyarán több tanúja is van Önnek.

- Persze, de nem is nekem, hiszen ezt tőlem függetlenül bejelentették. Én pedig a bejelentések miatt eleve abba az utcába mentem, amelyikről egy ismerősöm szólt, hogy valami nem stimmel.

- Értem. Szóval többen állítják, hogy az önkormányzat nevében, a polgármesteri hivatal nevében jelentkeztek be, és úgy gyűjtötték az adatokat.

- Így van. Többen feljelentést tettek a választási bizottságnál, ezért a bizottság meghozta a megfelelő határozatot, amit a helyi nyilvánosság elé tártunk. Egyébként semmiféle fellebbezés nem érkezett se a Fidesztől, sem sehonnan, ezért jogerőre emelkedett a határozat. Tehát a dolog nem arról szól, hogy vitatkoztam vele vagy nem. Bizonyítsa be, hogy én talán megvertem, azonban ha én erőszakoskodok, akkor neki nyilván azonnal van lehetősége rendőrséget hívni.

- Azt írják, hogy Ön kiabálva félbeszakította a kérdőív kitöltését.

- Szeretném, ha ezt be tudnák bizonyítani, mert ráadásul az érdekesség az, hogy egy öreg focista barátom ablakánál csinálta épp a vizsgálatot a hölgy. Tehát őt is meg lehet kérni, hogy megmondja, hogy én valóban kiabáltam e vagy nem. Én mindenkivel emberi hangon szoktam beszélni.

- És abban mi az igazság, hogy a következő nap véletlenül újból összefutott ezzel a kérdezőbiztossal és lényegében eltanácsolta őt a városban végzett kutatástól.

- A hír itt is pontatlanul fogalmaz, mert augusztus 20-át jelzi. Én augusztus 20-án nem találkoztam a hölggyel, de az előző napon igen. 19-én volt egy Szent István napi kis ünnepség egy lakótelepen. Szent István táblát avattak, és engem ismerősök hívtak meg. Ebben a valóban meghitt hangulatban, amit utána egyébként egy beszélgetés és bográcsozás követett, odajött a hölgy, és elkezdett kérdezősködni. Még provokált is, hogy én haragszom-e rá. Mondtam, hogy igen, én haragszom, mert nem mond igazat, és azt nagyon nem szeretem, ha nem mondanak igazat. Nagyon sok ismerősöm azóta is telefonál, hogy egyszerűen nem korrekt szándékkal csinálják ezt a vizsgálatot.

- Na, ez itt a kérdés. Mi volt vajon a szándék? Nyilván, akiket kikérdeztek sejtettek valamit. Lehet, hogy célzatos kérdések voltak, talán az Ön lejáratására törekedtek, nem tudom. Ön talán többet tud, mint én.

- A kérdéseket elég világosan végig lehetett tekinteni. Egyértelműen arról szól ez a dolog, hogy azt igazolja, az ellenfelem - korábbi nyilatkozatának megfelelően - helyesen jár el, ha engem azzal kritizál, hogy öreg vagyok, elfáradtam, nem történt a városban semmi és a többi. A kérdőívben nincsen semmilyen várossal kapcsolatos rákérdezés. A mai nyilatkozat szerint, amit a megrendelő cég adott, ők a város dolgaiban tájékozódtak. Azonban jól láthatóan szó sincs a város dolgaiban való tájékozódásról.

- Vagyis gyakorlatilag nem közvéleménykutatás volt, hanem kampány, egy közvéleménykutatásnak álcázott propaganda?

- Mindenesetre ez az egész dolog nagyon-nagyon rossz, mert ebben a városban ez nem a szokás. Ebben a városban tisztességes és korrekt kampányok folytak eddig. Most úgy tűnik, mintha valami egészen más érdekrendszer működne. Ők nem is gödöllőiek, közük nincs Gödöllőhöz, és nem igazán tudják, hogy mik a helyi problémák. A lényeg egyébként az - és ez most már ebből a nyilatkozatból is kiderült -, hogy egyértelműen Beke úr cége az, amelyet megbíztak a Fidesz kommunikációs munkatársai, és ők végzik el az én ellenfelemnek, Boros Andreának ezeket a feladatokat. A lényeg az, hogy nyilván valamit válaszolni kellett arra az elég világos és határozott állásfoglalásra, amit a választási bizottság hozott, és ma már jogerőre emelkedett. Tehát erre valamilyen formában reagálni kellett, és ki így, ki úgy reagál. Én azt mondanám, hogy elnézést kérek, hibáztunk, bocsánatot kérünk, nem fogunk a következő időszakban ilyen formában kampányolni, és tegye mindenki tisztességesen a dolgát.

- De ilyen nyilatkozat még nem hangzott el.

- Így van, és ezt sajnálom, mert ha valaki téved, akkor azt be kell ismerni. Ha én valóban kiabáltam volna ezzel a hölggyel, akkor azonnal elnézést kérnék, de nem kiabáltam, így nincs miért elnézést kérnem.

- De mégis mi áll az egész hátterében? Önnek korábban a Fidesz azt ígérte, hogy nem állít Önnel szemben jelöltet az önkormányzati választáson, aztán mégis megtette. Ki veszett össze kivel? A Fidesz Önnel, Ön a Fidesszel vagy kivel voltak érdekütközései? Mi a magyarázat erre?

- Ezt nem tőlem kell megkérdezni. Én egy elég békés ember vagyok, és elég sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban Gödöllőn. Nagyon szép eredményeink vannak, és erre büszke vagyok. Az elkövetkező időszakban is arra szeretnénk koncentrálni, hogy egyrészt az elmúlt négy év munkáját kiértékeljük és a következő négy évvel kapcsolatos terveinket bemutassuk. Én egy ilyen megalázó, és megmondom őszintén, tisztességtelen játékba nem szeretnék belemenni. Nyilván lehet ennek a dolognak az is a célja, hogy engem lerángassanak erre a szintre, de én nem fogok ebbe belemenni. Abba se fogok belemenni, hogy arról vitatkozzak országos vagy helyi fideszes vezetőkkel, hogy ki kivel állapodott meg. Én pontosan tudom, hogy kikkel állapodtunk meg három alkalommal. Ezek közül a legutóbbiról Ángyán József, a magyar kormány államtitkára nyilatkozott a Vidékfejlesztési Minisztériumban, hogy ő személyesen megállapodott az itt lévő Vécsei László Fidesz-elnökkel - aki ma országgyűlési képviselő - abban, hogy ő akkor tudja támogatni a tavaszi választási kampányban Ángyán professzort - aki az egyetemen tanít egyébként -, ha ősszel nincs a Fidesznek polgármesterjelöltje. Ennek nem volt akadálya, kezet ráztak és megegyeztek ebben. Ez a háromból az egyik megállapodás, a másik kettő nem mondom el.

- Ez is épp elég meggyőzőnek hangzik. Lehet, hogy Öntől azt várták, hogy csatlakozik a Fideszhez?

- Nem, nem hiszem, hogy azt várták. Valakiknek nagyon fontos ez a város, azt nem tudom kiknek. Remélem, hogy nem olyanoknak, akiket tisztelek és becsülök és a magyar kormányzásra felhatalmazást kaptak. Lehet, hogy másoknak kell, vagy lehet, hogy van egy belső kommunikációs zavar a Fideszen belül. Ezt én nem tudhatom és megmondom őszintén, nem is érdekel. És a jövőben is, ha tisztességtelen dolgokat látok vagy tapasztalok, azt el fogom mondani a nyilvánosság előtt, mert ez az egyetlen mód, hogy az ember mindenki tudtára hozza, és akkor majd mindenki véleményt alkot az adott cselekményről vagy dologról, amivel kapcsolatban információt hall. Nekem Ángyán professzor úr nyilatkozata világos, egyértelmű és mindent igazol, és nekem ennél hitelesebb igazolásra nincs szükségem. Én továbbra is Gödöllővel szeretnék foglalkozni, ez a dolgom, ezzel bíztak meg. A húsz év szerintem önmagáért beszél és a következő négy év tervei pedig hihetetlen lehetőséget biztosítanak a városnak. Többek között most már mindenki által ismert az is, hogy a 2011-es év uniós elnöksége alatt Gödöllő kiemelt helyszíne lesz a rendezvényeknek, hiszen miniszteriális értekezletek és más csúcsrendezvényeknek ad majd helyet a gödöllői Grassalkovich-kastély. Iszonyatos munka van előttünk, és én ezzel szeretnék foglalkozni, hogy tisztességgel tudjam a hazámat szolgálni. Hiszen a városnak olyan körülményeket kell, olyan környezetet kell kialakítani, hogy arra büszke lehessen Magyarország, hogy akik idejönnek, azok aztán arról beszéljenek, hogy tényleg egy szép és jó helyen voltunk, és érdemes volt idelátogatni ebbe az országba. Ez a fő dolgom és ilyen alantas dolgokkal nem kívánok foglalkozni. Azonban, ha megtámadnak, akkor azért vívóként annyira nem vagyok mulya, hogy ne tegyem meg azokat a lépéseket, amiket meg kell tenni azért, hogy az emberek tisztességesen legyenek ellátva információval.

- Szóval a pástról nem akar lelépni.

- Nem szeretnék.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!