rss      tw      fb
Keres

Boross Péter erősítené a kormányfői pozíciót - Heti Válasz

MTI 2010. augusztus 26., csütörtök 11:09

Boross Péter szerint növelni kell a kormányfői pozíció erejét, az államfőnek pedig jelképes szerepet kell szánni. A volt miniszterelnök a Heti Válasznak adott interjúban arról is beszélt, hogy nem ért egyet az adócsökkentéssel, és úgy látja, a jelenlegi alkotmányt le kell egyszerűsíteni.

"Szerintem sokkal inkább a kormányfői pozíció erejét kell növelni, az államfőnek pedig jelképes, reprezentatív szerepet szánni, s ennek megfelelő személyeket választani a tisztségre" - mondta a csütörtökön megjelent interjúban Boross Péter, aki Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére részt vesz az új Alkotmány koncepcióját kidolgozó testületben.

Boross Péter igennel felelt arra a kérdésre, hogy szerinte akkor - ha ilyen lesz az új alkotmány -, Schmitt Pál köztársasági elnök "telitalálat"-e. "Magas, fess, jóképű ember. Remélem elfelejti, hogy saját államfői programot akar alkotni, s elsősorban az érzelmi mezőben mozog majd, az állam atyjaként. Ha így tesz, egy idő után minden bizonnyal meg fogják kedvelni" - fogalmazott.

Az interjúban arról is beszélt, hogy rossznak tartja a jelenlegi alkotmányt, amelyet szerinte le kell egyszerűsíteni, annak az "egyén és hatalom viszonyáról kell szólnia".

Boross Péter ismét kiállt a Szent Korona alaptörvényben való szerepeltetése mellett, és arra a felvetésre, hogy "most akár államformát is válthatnánk", úgy reagált: "hitem szerint lehetnénk királyság is", eddig azonban valószínűleg nem kell elmenni az új alkotmánnyal.

A politikus a gyermektelenek különadójával kapcsolatos álláspontját firtató kérdésre elmondta, nem ért egyet az adócsökkentéssel, mert ha alacsonyak az adók, a népszaporulat növelését célzó kedvezmények jelképesek lesznek.

"Azaz marad a különadó mint megoldás, hogy a gyereket nem nevelők is arányosan járuljanak hozzá a közös jövőhöz" - fűzte hozzá Boross Péter, aki szerint "ahol a nő pótolhatatlan, nem a munkahely, hanem a szülőszoba".

A téma meddő nőket érintő vonatkozása kapcsán azt mondta, "nem kell érzelmi kérdést kreálni az ügyből", a nemzet jövőjéhez vagy gyerekneveléssel, vagy különadó fizetésével lehet hozzájárulni, akinek fontos a nemzet jövője, nem tekinthet pusztán magánügyként a gyermekvállalásra.

A volt kormányfő az interjúban felvetette, hogy 15-20 évig egyetlen, közös történelemkönyvet kellene bevezetni Magyarországon "a sok fércmű helyett"; kényszerhelyzettel magyarázza az Antall-kormány idején lebonyolított privatizációkat és úgy fogalmaz: "remélem, a Fidesz most nemcsak megnyerte a választásokat, hanem tényleg szétzúzta a baloldalt".