rss      tw      fb
Keres

Kuruckodás Albionban

A magyar média kormánybarát részében hatalmas lelkesedéssel ünnepelték, hogy a nagy tekintélyű Times után a csaknem ugyanolyan nagy tekintélyű Guardian is cikket közölt, mely üdvözölte a magyar kormány pénzügyi szabadságharcát, és követelte, hogy vessenek ki megérdemelt adókat a bankokra. Igaz ugyan, hogy ezek a cikkek a lapok „Vélemény” rovatában jelentek meg, de hát nem kell mindent a magyar hírfogyasztók orrára kötni. A közszolgálatinak csúfolt magyar televíziós csatorna például olyan terjedelemben és hangsúllyal, vezető hírként ismertette az írást, mintha legalábbis vezércikk lett volna.

Mármost nyilvánvaló, hogy Angliában azért nem csupán egy grafomániás nímand véleménye az, ami a cikkekben áll, mert akkor egyáltalán le sem közölték volna. Nyilván vannak még néhányan ezen a véleményen, mely egy bizonyos szempontból akár jellegzetesnek is tekinthető. Hiszen Angliában jellegzetes az euroszkepticizmus és a nagy nemzetközi szervezetekkel (mint az IMF) szemben az ellenszenv. Mi más az angol ideál, mint a „splendid isolation”?

De hogy a magyar bankadót csakugyan mintának tekintenék az angolok, azt majd akkor hiszem el, ha a mostaniról a nyolcszorosára emelik a saját bankadójukat (akkor fogja ugyanis elérni viszonylagosan a magyar mértékét), éspedig kizárólag abból a célból, hogy a népnek cukorkát osszanak belőle. Azonban, mint hallom, a brit kormány ehelyett a kiadások lefaragásán, szóval gonosz megszorításokon töri a fejét.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!