rss      tw      fb
Keres

Értelmetlen rivalizálás

A magyar országgyűlésben – ami egyúttal azt is jelenti, hogy az országos magyar politikai életben – ma két olyan párt van, amely nemcsak formálisan demokratikus, hanem csakugyan őrzi is a demokratikus hagyományokat. A régebbi, a szocialista, és az újabb, az alternatív párt.  Egyikük sincs jelen túl nagy arányban egyik fórumon sem (tehát sem a parlamentben, sem az országos közéletben), de ha legalább bizonyos kérdésekben egyesíteni tudnák az erőiket, abból talán kijöhetne valami.

Ez azonban sehogyan sem akar összejönni, értelmetlen rivalizálás folyik. A szocialista párt próbálkozott ugyan néhányszor, tett mindenféle javaslatokat különféle együttműködésekre, de az alternatív párt részéről következetes elutasításban részesült. Nekem ugyan nem rokonszenves az alternatívoknak ez a negatív hozzáállása, de kénytelen vagyok megérteni őket: azok után, ahogyan – amilyen módon és jelszavakkal – megjelentek a magyar politikában (ami persze lényegét tekintve nem „lehet más”, akkor sem, ha ők a fejük tetejére állnak), egyelőre csak ezt tehetik: nem ugorhatják át a saját árnyékukat. Legalábbis egy darabig – meglehet jó darabig. A szocialistákkal szembeni következetes elutasító magatartásuk ezért kevésbé zavaró, mint a kormánypárttal való időnkénti kacérkodásuk.

Ha tehát az alternatívoktól egyelőre nemigen várható más ebben a vonatkozásban – mert egyébként persze volt néhány jó ötletük és tisztességes húzásuk –, mint a gyerekes durcáskodás, a szocialista pártnak, mint elvileg érettebb és tapasztaltabb erőnek kellene levonnia a megfelelő következtetéseket. Már ha tudnának gyakorlatilag is érett és tapasztalt erőként viselkedni, ahelyett, hogy ők is gyerekes módon szajkózzák a „mi ám nagyon baloldaliak vagyunk!” ostoba és sehová nem vezető jelszavát. Hogyan képzelik mondjuk azt, hogy a finnyás alternatívok majd szóba fognak állni a szocialista főpolgármesteri kampány főnökével, aki nem oly régen még a választási csalás gyanújába keveredett, és nem ok nélkül. Amíg a szocialista párt nem tisztítja meg magát nemcsak az összes korrupt alaktól (ezt talán már próbálgatják, vagy legalábbis úgy tesznek), hanem az összes populista demagógtól is (amit viszont nem, mert hiszen ők ugye baloldaliak), addig semmi komolyat nem lehet várni tőlük. Legutóbb például egy szocialista pártember megvádolta az alternatívokat, hogy plagizáltak az ő programjukból. Ahelyett, hogy azt mondta volna: örömmel látjuk, hogy – tőlünk függetlenül – ti is azt akarjátok, amit mi. Mire alternatív részről közölték, hogy a szocialisták a mocsárba süllyednek. Uraim, a mocsár másutt van, és azt közös erővel kellene kiszárítani.


The Wiser – flickr/harry_palmer

De hát ugye még Budapesten sem lesz összefogás és például közös főpolgármester-jelölt. Az alternatívok magatartása ebben a kérdésben kifejezetten pökhendi volt, de mint mondtam: lásd föntebb. És ezek után ugyan mi a fenét csinálhatnának a szocialisták? Nos, egy dolgot még megtehetnek, és én az ő helyükben meg is tenném – bár nem én találtam ki, egy jeles publicista elírta előlem. Ne állítsanak főpolgármester-jelöltet, hanem mondják a választóiknak, hogy szavazzanak az alternatív jelöltre. Okos enged, szamár szenved. A leadott szavazatokat csak nem fogja majd egyenként megszagolgatni az alternatív párt finnyás vezetősége.


Lendvai L. Ferenc                 


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!