rss      tw      fb
Keres

Kifekszünk, vándor

Egy tegnapi hír szerint Teodorosz Pangalosz görög miniszterelnök-helyettes egy BBC-interjúban visszautasította hazája eladósodásának berlini bírálatát azzal, hogy Németországnak nincs joga ehhez, hiszen a nemzetiszocialisták annak idején tönkretették a görög gazdaságot, és megöltek sok ezer embert. A német kormány persze nem hagyta szó nélkül a dolgot, hiszen fizettek már jóvátételt, és az akkoriban kényszermunkára fogott görögöknek is juttattak pénzt egy alapítványtól. Görögországnak egyébként sem lehet egy szava sem az Európai Unió egészére és a tagországaira sem, mert számtalan hírből tudjuk, mekkora nemzetközi összefogással igyekeznek kisegíteni őket szorult gazdasági helyzetükből.

A problémák felszámolásához persze a görögöknek is le kellene valamit tenniük az asztalra, és valószínűleg jobban is járnának, ha energiáikat inkább a konszolidációra fordítanák. Ha tovább keresik a felelősöket, akkor egyre mélyebbről kell előkotorászniuk a vádakat, így előbb vagy utóbb kénytelenek lesznek majd nekiesni Mahmúd Ahmadinezsádnak is.

Az iráni elnöknek természetesen rengeteg vaj van a fején, és kap is rendesen hideget-meleget. Most jó esélye van arra is, hogy a görögök pellengérre állítsák, amiért a perzsa sereg időszámításunk előtt 480-ban Thermopülénél kegyetlenül lekaszabolta az amúgy vitézül harcoló Leónidászt és maroknyi csapatát.

(Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!