rss      tw      fb
Keres

Csinos lány magyarságtudattal Ottawában – havi 350 ezerértA Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai kutatják a magyar diaszpórát. Öt hónapot töltenek külföldön, hármat Magyarországon. Havi 350 ezer forintot plusz költségtérítést kapnak a külföldön, és havi 200 ezret a Magyarországon töltött hónapokra. Ehhez legalább középfokú végzettség szükséges, valamint az, hogy a múltbeli karrierben szerepeljen valamilyen közösségi vagy hagyományőrző tevékenység, például néptánc, énekkar vagy cserkészet.

Mint magyar származású amerikait, izgat a dolog, hiszen a programra 480 millió forintot költ a kormány. Bődületes összeg ez. Igen, nem tévedés, majd félmilliárdért küldtek 47 ösztöndíjast a nagyvilágba.

Az ösztöndíjasok már hónapok óta itt vannak nálunk, Észak-Amerikában, és én azt szerettem volna megtudni, hogy pontosan mit csinálnak. Hogyan segítik az amerikai „diaszpóra magyarságának hétköznapi életét”?

Velkey Róbert bemutatkozó videójában egy New York-i utcán furulyázik – nem vicc. Egy afro-amerikainak tűnő fiatalember telefonál a háttérben, majd Velkey bejelenti, hogy a magyar negyedben, a Gulyás Avenue-n vagyunk, ahol ő a helyi magyarokat „fogja össze”. De hogyan? A videót a Nemzeti Regiszter sugározza, tehát hiteles, itt nézhető meg.

Götzinger Laura a vacsoránál segédkezik az ottawai Magyar Házban. Egy idősebb úriember szerint sikeres a nemzetegyesítő program, ő megdicsérte a magyar kormányt, mert az csinos lányokat küld Kanadába felszolgálni – havi 350 ezer adóforint plusz költségtérítésért. (Ez itt nézhető meg.)

Vajon hogyan értékeli majd a program sikerét a budapesti kormány? Mert azt is hallottam, hogy a félmilliárdos nemzettudat-kísérlet számos résztvevőjét néhány hetes „szabadságra” küldték. Úgy tűnik, nem tudnak velük mit kezdeni, és jelenleg Kaliforniával ismerkednek. Kellemes túrázást!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!