rss      tw      fb
Keres

Orbán: Önök a hazámat gyámság alá akarják vonni
Orbán Viktor két beszéde az Európai Parlament (EP) keddi ülésén, amely a Tavares-jelentést vitatta meg. Az első beszéd a vita elején, a második a vita záró szakaszában hangzott el.
 

Első beszéd (forrás: videó)

Azért jött, hogy kifejezze tiszteletét az EP választott képviselőinek
Először is átadom a magyar polgárok üdvözletét az Európai Parlament képviselőinek. Kifejezem nagyrabecsülésemet az Európai Bizottság elnökének, s köszönöm a bizottságnak a nyílt és termékeny dialógust, amellyel a vitás kérdéseket eddig megoldottuk. Nincsenek illúzióim a holnap esedékes szavazás kimenetelét illetően. Tudom, hogy a szocialista, liberális és zöld képviselők Magyarország ellen fognak szavazni, de azt is tudom, hogy Magyarország barátai majd kiállnak Magyarország mellett. Tudom, hogy ezen a tényen a szavaim nem változtathatnak. Mégis, azért jöttem ma ide Önökhöz, hogy megadjam és kifejezzem az Európai Parlament és a választott képviselők iránti tiszteletet. Ki akarom fejezni az Önöknek megadott tiszteleten keresztül azt a barátságot, amit a magyarok – az Önök választói – az európai polgárok iránt éreznek. Az Önök döntésétől függetlenül a magyarok barátsággal és tisztelettel gondolnak az európai emberekre.

A tisztelet kifejezése: a jelentés nyíltan kettős mércét alkalmaz
A Magyarországot súlyosan sértő jelentésre adott választ, amit a magyar kormány dolgozott ki, most memorandumként átadjuk az Európai Parlament elnökének. Ez a jelentés mélyen igazságtalan Magyarországgal és Magyarország népével szemben. Nyíltan kettős mércét alkalmaz, nem ismeri el, lebecsüli és leminősíti azt a hatalmas munkát, amellyel a magyarok megújították hazájukat. Pedig a magyarok nagy erőfeszítéseket tettek és keményen dolgoztak, hogy kijussunk abból a csődből, ahová a pénzügyi válság elején jutottunk. Mélyről indultunk, még Görögország előtt elsőként omlott össze a magyar gazdaság, csak az IMF és az EU pénzügyi lélegeztetőgépe tartotta életben Magyarországot. Csak két ország van, amely eddig képes volt kijönni a segélyprogramból. Az egyik Magyarország, amely ma már teljes egészében a pénzpiacokról finanszírozza magát.

A tisztelet kifejezése: mi nem akarunk más országok adófizetőinek a pénzén élni
Elmondhatom Önöknek, mi olyan nép vagyunk, amely nem akar más országok adófizetőinek a pénzén élni, a saját lábán áll és maga működteti a gazdaságát. Az államadósságot minden évben csökkentettük, most kerültünk ki a túlzottdeficit-eljárásból, a külkereskedelmi és fizetési mérleg erőteljesen pozitív, a gazdaság nő, a munkanélküliség csökken, a munkában álló emberek száma nő, a nyugdíjak és a bérek vásárlóértéke emelkedi. Joggal érezzük tehát úgy, mi magyarok, hogy a házi feladatunkat elvégeztük.

A tisztelet kifejezése: a jelentés komoly veszély – nem Magyarország, hanem Európa számára
A beterjesztett jelentés komoly veszélyt jelent Európára nézve. Nem Magyarország számára, hiszen Magyarország eddig is az Európai Parlament által keltett ellenszélben dolgozott. Az Önök holnapi döntése az igazi veszélyt Európa jövője számára jelenti. A jelentésben foglalt javaslat sérti az alapító szerződéseket, az uniós szerződések által nem ismert egyedi intézményt akar felállítani, amely ellenőrzés és gyámság alá vonná az Európai Unió egyik tagországát. Ez figyelmen kívül hagyja az EP hatásköreit, az EU intézményei közötti feladatmegosztást, valamint a tagállamok és az unió közötti jogi egyensúlyokat. Az alapító szerződéssel szemben önkényesen állapít meg kötelező kritériumokat, vezet be új eljárásokat és kreál új intézményeket. Veszélyes irány ez.

A tisztelet kifejezése: én átéltem, milyen az, amikor nem tisztelik nemzetünk függetlenségét
Én átéltem Közép-Európa sorsát. Tudom, milyen veszélyes, ha nem lehetünk a magunk urai, mert valahol messze, más országokban mások döntenek az életünkről. Átéltem, milyen másodrendű állampolgárnak lenni. Átéltem, milyen az, amikor odafenn kettős mércével mérnek. Évtizedekig elszenvedtük, hogy a hatalmasok visszaélnek a hatalmukkal. Igen, mi közép-európaiak jól ismerjük, milyen az, amikor nem tisztelik nemzetünk függetlenségét és szabadságát. Én azért csatlakoztam az antikommunista ellenálláshoz és a szabadságért harcolókhoz, hogy ennek véget vessünk, és soha többé ne kelljen hasonló dolgokat megélni.

A tisztelet kifejezése: mi, magyarok nem akarunk olyan Európát…
És most azért jöttem ide, hogy elmondjam, ezekből a tapasztalatokból okulva mi magyarok nem akarunk olyan Európát, ahol a sikeres országokat büntetik ahelyett, hogy elismernék. Nem akarunk olyan Európát, ahol a kétharmados többségben kifejeződő egységet elítélik, ahelyett, hogy tisztelnék. Nem akarunk olyan Európát, ahol gyámság alá helyeznek, korlátozzák a szabadságot és nem kiteljesítik. Nem akarunk olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával. Nem akarunk olyan Európát, ahol kettős mércét használnak, ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat. 

A tisztelet kifejezése: küzdeni fogunk azok ellen, akik birodalmat akarnak csinálni a mi uniónkból
Ezért mi küzdeni fogunk mindenkivel, aki kettős mércét alkalmaz, aki visszaél a hatalmával, és aki másodrendű polgárokként akar bánni velünk. Mi küzdeni fogunk azok ellen, akik birodalmat akarnak csinálni a mi uniónkból. „Mi azok közé tartozunk, és sok milliónyian vagyunk ilyenek Európában, akik nem az alávetettség Európáját, hanem a szabad nemzetek Európáját akarják. Éljen a szabad nemzetek Európai Uniója.


MTI/EPA/Patrick Seeger 

Második beszéd (forrás: videó)

Akkor is, ha Önnek és az Ön által képviselt üzleti csoportoknak ez nem tetszik
Swoboda képviselő úrnak szeretném elmondani, hogy Magyarországon a beruházások folyamatosan növekednek. Az osztrák és a német beruházások is. Csak amióta a mi kormányunk vezeti az országot, tizennyolc nagy német gyárat nyitottunk meg. Amiről Ön beszél, az más. Ön arról beszél, hogy vannak, akiknek nem tetszik a magyar gazdaságpolitika. Ők bankárok és monopolhelyzetben lévő közműszolgáltatók. Velük vitánk van. Megadóztatjuk a bankokat, állami eszközökkel csökkentjük a rezsiköltségeket és egy méltányos közteherviselést vezetünk be. Ez helyes dolog. Akkor is, ha Önnek és az Ön által képviselt üzleti csoportoknak ez nem tetszik. Magyarország továbbra is adóztatni fogja a bankokat, és ősszel is tovább fogjuk csökkenteni a rezsiköltségeket, a gáz és a villany árát is állami-kormányzati eszközökkel, akkor is, ha ez a bankoknak és a nagy nemzetközi cégeknek nem tetszik.

Nem szorulunk kioktatásra a demokrácia természetét illetően
Ami a demokráciából nekem adott leckét illeti: mindenkit csak arra szeretnék emlékeztetni, hogy Magyarországon 1990-et követően, szabad választásokon, jómagam és a közösség, amelyet vezetek, nyert is, meg vesztett is választást. Ezért engedjék meg, hogy a mi politikai közösségünk nevében elmondjam, nem szorulunk kioktatásra a demokrácia természetét illetően.

A radikális antiszemita csoportosulások támadásának középpontjában én állok
Ami a zsidó felekezettel kapcsolatos megjegyzést illeti: szeretném felhívni az Ön figyelmét egy fontos körülményre. Magyarországon a radikális antiszemita csoportosulások támadásának középpontjában én állok. Én állok, mint a zsidó közösség védelmezője, ezért első helyen minden honlapon, minden blogon, minden antiszemita honlapon engem támadnak és csak utána a zsidó honfitársaimat.

A magyar ember jelleme: nem lehet korlátozni a szabadságát
Ami a szabadság korlátozását illeti, úgy látom, vannak, akik nem ismerik egész pontosan a magyar nemzetet és a magyar emberek jellemét. A szabadságot korlátozni Magyarországon még a szovjeteknek és a kommunistáknak sem sikerült. Az első adandó alkalommal elzavartuk őket. Ezért arról beszélni, hogy valaki tudná korlátozni a magyar emberek szabadságát, az a magyar nemzet félreismeréséről tanúskodna.

Egy férfi, egy nő, és mindegyikből egy
Elhangzott egy hozzászólás, ami úgy hangzott, hogy LMBT-csoportok: ha jól értem, ez a homoszexuálisok jogait érintheti. Szeretnék nagyon világosan beszélni. Magyarországon egyértelmű alkotmányos szabályozásunk van. A házasság és a család azt jelenti, hogy férfi és nő. És mindegyikből egy. Egy férfi, egy nő.

Nem korlátozhatják a tradíciók fenntartásához való jogunkat
Ez senki ellen nem irányul. Arról van szó, hogy mi egy négyezer éves tradíciót védünk. Vitatkozhatunk arról, hogy ezt a tradíciót fenn kell-e tartani. De egy dolgot, kérem, Önök is fogadjanak el: ez egy négyezer éves tradíció. Kétezer év a zsidó kultúrában, és kétezer év a kereszténységben. Mi ezt a tradíciót egész egyszerűen szeretnénk fenntartani, és nem értem, miért gondolja bármely európai parlamenti képviselő, hogy a tradíció fenntartásához való jogunkat korlátozhatja Magyarországon. A magyar alkotmány senkit sem bánt, de világosan fogalmaz.

(Az összefüggéseikből kiragadott idézetek módszere)
Többen idézték a Velencei Bizottság jelentését. Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy a Velencei Bizottság az Európa Tanács szakértői testülete. Az Európa Tanács elfogadott több határozatot. Idézek a Magyarországról szóló határozatból: „A 2010-es választások eredményeként egy pártkoalíció kétharmados többséget szerzett a parlamentben, ami összhangban az európai normákkal megfelelő legitimitást biztosít az alkotmány megváltoztatásához.” Idézek egy másik határozatot az Európa Tanács döntései közül: „A magyar parlament, először a demokratikus és szabad Magyarország történetében demokratikus eljárással, intenzív parlamenti vita révén és a magyar civil társadalom hozzájárulásával módosította az egypárti alkotmányt, egy új és modern alaptörvényt hozott létre.” Végül magától a Velencei Bizottságtól idézem a következő mondatot: „Az országgyűlési képviselők választását 2014-től kezdődően módosító törvény jó alapot nyújt a valódi és demokratikus választások lebonyolításához.”

A magyar ellenzéki képviselők olyan vitát hoznak elő, amelyet a választók már egyszer [és mindenkorra] eldöntöttek
Ezért tisztelt magyar ellenzéki képviselők, méltatlannak érzem, hogy a Magyarországon működő pártok, baloldal és jobboldal között folyó vitáit itt kell folytatni az Európai Parlamentben. Ez méltatlan a hazánkhoz, arra kérem tehát a magyar ellenzéki képviselőket, hogy ezt ne tegyék. Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy mi megmértük az erőinket egy választáson 2010-ben. És én szeretném azt hinni, hogy 2010-ben azért kapott a mi kormányunk kétharmadot, mert az erényeink ilyen hatalmasak voltak. De sejtem, hogy ez nem így van. Ehhez mindazok a hibák is kellettek, amelyeket Önök követtek el. Miért hozzák elő újra ezt a vitát, amikor ezt már egyszer a magyar választók eldöntötték?

Érdekes kérdés Brüsszel és Moszkva összehasonlítása
Volt egy érdekes vita, amely arról szólt, hogy az Európai Parlament és a Szovjetunió között milyen összefüggés áll fenn. Ez egy érdekes kérdés. Brüsszel és Moszkva összehasonlítása. Kétségkívül a Szovjetunió időszakában én nem mondhattam volna el a véleményemet Moszkvában. Ha mégis valamilyen szerencse folytán elmondhattam volna, nem hiszem, hogy hazaengedtek volna. Ezért föltehető, hogy a két entitás közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.


Önök ugyanazt teszik: saját magunktól próbálnak megvédeni bennünket
Azonban mégis van itt valami, amit szóba szeretnék hozni az árnyalt megközelítésben is. Mi jól emlékszünk arra, amikor a magyar szabadság dolgának és Magyarország sorsának eldöntését nem hagyták a magyarokra. És mi pontosan tudtuk, hogy saját magunktól – ahogy most Önök teszik ezt itt – valahol mások próbáltak megvédeni bennünket. Nem kell megvédeni a magyarokat saját maguktól. Ez egy szabadságszerető és demokratikus nép, amelyik dönteni tud a saját sorsáról. Csak engedjék, hogy dönthessen.

A jelentés az én hazámmal szemben mélyen sértő
A jelentés, amit önök tárgyalnak, az én hazámmal szemben igazságtalan és mélyen sértő. Szerzője és akik el akarják fogadni, visszaélnek a hatalmukkal, kettős mércét alkalmaznak a hazámmal szemben, ezért természetesen nem látom okát annak, hogy megváltoztassam a vita elején kifejtett véleményemet.

Ez egy erősen balpártos határozat lesz, nem áll módomban elfogadni
Természetesen, amikor egy parlament elfogad egy határozatot, azt mindig pártalapon teszi. Tehát legitim módon teszi. Nem áll módomban és jogomban sem megkérdőjelezni a holnap itt megszülető határozat legitimitását. De minden parlamenti politikai határozat természetéhez tartozik, hogy pártos. Ez egy erősen balpártos határozat lesz, ezért elfogult. És a parlamenti határozatok tekintetében a helyzet úgy áll, hogy itt bizony a vádló és a bíró ugyanaz lesz. Akik megvádolnak bennünket, azok fognak holnap többséget szavazni egy bennünket elítélő határozatnak. Ezért nem áll módomban Magyarország nevében ezt a határozatot elfogadni.

Önök a hazámat politikai gyámság alá akarják vonni
Sokan mondják, hogy ők a barátaink, csak ellenünk fognak szavazni. Azt mondják, hogy a barátoknak az a dolguk, hogy elmondják a kritikáikat a másik barátnak. És Elnök úr, kérem, ebben sok igazság van. És ha elmondanák a kritikáikat, én azt megköszönném. De Önök nem elmondják a kritikáikat, ebben a jelentésben  javaslatot tesznek arra, hogy Magyarországot politikai gyámság alá vonják. Én sohasem fogadhatom el, hogy Önök a hazámat politikai gyámság alá akarják vonni. Magyarország egy szabad ország, ezért a jelentést nem fogadjuk el.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!