rss      tw      fb
Keres

Holt lelkek


Orbán Viktor postaköltsége ebben a ciklusban eddig három és fél milliárd forintot tett ki. Ennyibe került a kormányfőnek a magyar állampolgárokkal folytatott levelezése. Formailag tanácsokat kért, valójában azonban politikájának igazolását, döntéseinek hitelesítését várta ettől a látszólag kétoldalú kommunikációtól. Legutóbbi levele a rezsicsökkentést támogató ívek aláíróinak szólt. Ennek egyre több címzettjéről derül ki, hogy már nem tartozik az élők sorába. Özvegyek háborodnak fel rég elhalt házastársuk nevére kézbesített köszönőleveleken. Bánattól megtört hozzátartozók jelentik ki ingerülten, hogy szüleik, gyermekeik, rokonaik akkor sem írták volna alá a rezsicsökkentést helyeslő ívet, ha életben lettek volna.

Mások személyesen tiltakoznak, mivel ők tudván tudják, hogy nem írták alá az ívet. A köszönőlevél egyértelműen bizonyítja: nevüket felhasználták. Súlyos visszaélésről van tehát szó, az ombudsman a sértetteket a levelek elpostázóihoz, a Fideszhez utasítja. Csütörtök este az ATV Egyenes beszédében hallhattunk egy ilyen számonkérő beszélgetést. A fideszes illetékes elhárít minden felelősséget, közli, hogy nem fogja a kétmillió aláírás között kikeresni a betelefonálóét. Majd brutális cinizmussal javasolja, a panasztevő saját családjában, szomszédságában keresse nevének aláhamisítóját.

A helyzet egyre jobban hasonlít Gogol Holt lelkek című regényének abszurd alapszituációjához. Csicsikov télen szánnal, nyáron csézával járja a vidéket, jutányos áron vásárol fel halott jobbágyokat (mertvije dusi), pontosabban a nevüket. Egyre hosszabb a lista, a földesurak, a hiszékeny és lusta Manyilov, a gyanakvó és együgyű Korobocska, a zsugori és piszkos Pljuskin szívesen üzletel agyondolgoztatott, halálra kínzott jobbágyainak lelkével.

De miért is van szüksége Csicsikovnak a holtak neveire? Hitelességet, egészen konkrétan hitelt vásárol meg általuk. Bankkölcsönt akar felvenni, s minél több megvásárolt jobbágyról tud szerződést felmutatni, annál nagyobb kölcsönt kap. Mire a bank rájön a csalásra, a holt lelkekkel üzletelő szélhámos már minden pénznek a nyakára hágott.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!