rss      tw      fb
Keres

Ennyit ér(demel) a beteg gyerek?


Tartósan beteg gyermekek szülei tüntettek kedden az Emberi Erőforrás Minisztérium előtt. Sokuk számára ugyanis csak az aktuális orvosi vizit során derült ki, hogy nem kaphatják tovább a gyerekeik után a megemelt családi pótlékot. A 2013. április 1-jétől érvényes rendelet szerint ugyanis nem mind a 128 ezer érintett gyerek szülei jogosultak a megemelt családi pótlékra, csak azok, akiknél az orvos a betegség súlyos fokozatát diagnosztizálja. Az orvosok az előírások körvonalazatlansága miatt bizonytalanok, nem akarnak kockáztatni, inkább enyhébb fokozatúnak ítélik a gyerekek állapotát. Így máris sok család kikerült a nemcsak megemelt családi pótlékkal, hanem utazási kedvezménnyel, ingyenes tankönyvellátással,  közgyógyellátással is járó helyzetből.

A családok kormánya eközben lázasan készíti elő az eddig elmaradt babyboomot. A tervek között szerepel, hogy az első gyerek megszületése után csaknem 300 ezret kapjanak a családok, vagy hogy az egyetem elvégzése után a nők azonnal jogosultak lehessenek a gyesre. Ezek az intézkedések önmagukban, egy bizonytalan foglalkoztatottsági helyzetben, aligha fokozzák észrevehetően a gyerek utáni vágyat. Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy a  fiatal nők nemcsak anyák és feleségek akarnak lenni, hanem a munka világában is sikeres pályát akarnak befutni. A családi és a foglalkozási szerepet  nem egymást kizáróként, hanem egymást harmonikusan kiegészítőként akarják megélni.

És persze előfordul, hogy a nagyon várt gyerek károsodással, betegséggel születik. A szülőknek ilyenkor több időt kell vele tölteniük, szakmai segítséggel kell gondozniuk. Megfelelő fejlesztéssel, terápiával ezek a hendikeppel született kicsik is teljes életű felnőtté serdülhetnek.

Ezt nehezíti meg most az állam azzal, hogy egy embertelenül, ridegen takarékoskodó szemlélet jegyében nagyon rászorult emberektől, a gyerekektől és a szüleiktől vonja meg a sorsuk jobbításához szükséges erőforrásokat.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!