rss      tw      fb
Keres

Orbán-diktatúra, a természeti csapásHarminckét éve lakom egy Budapest környéki kisvárosban, és ez alatt a három évtized alatt soha nem tapasztaltam olyasmit, mint idén. Az ember kilép az ajtón, és csapatostul lepik el a szúnyogok. Sajnos nemcsak seregszemlét tartanak, hanem csípnek is. Olvasom az interneten, hogy egy másik Budapest környéki kisvárosban, több budapesti kerületben és alföldi megyékben is panaszkodnak.

Az ember első gondolata az, hogy persze, nagy árvíz volt, és ez kedvez a szúnyogok szaporodásának. Aztán eszébe jut, hogy az elmúlt harminckét évben voltak már nagy árvizek, de ennyi szúnyog még soha. Igaz az elmúlt harminc év és az idei év között van egy nagy különbség. A szúnyogirtás eddig a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott, idén azonban a kormány úgy döntött, hogy „átvállalja tőlük a csípőszúnyogok elleni védekezés költségeit, az irtás teljes körű lebonyolítását, amely feladattal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot bízta meg” – olvasható a főkatasztróf közleményében. Németh Lászlóné pedig a parlamentben közölte, hogy már megkezdték a rendelkezésre álló forrás elosztását és a partnerek kijelölését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjáról megtudhatjuk, hogy már ki is jelölték a partnereket. Mind az egyet. A neve Szemp Air Kft.

Óriási vállalat lehet, ha az ország egész területén egyszerre tudja irtani a szúnyogokat. Még nem is hallottunk ekkora szúnyogirtó vállalatról. Vagy kiadja azoknak az alvállalkozóknak, akik eddig is csinálták, ő csak levesz egy kicsit a rajta átfolyó pénzből? De ha azok csinálják, akik eddig, akkor miért ilyen feltűnően eredménytelen a szúnyogirtás? Pedig az állam állítólag kétszer annyi pénzt különített el erre a célra, mint tavaly. Talán túl sok pénz ragadt a fővállalkozó kezéhez, és az alvállalkozóknak az idei kétszer annyiból még a tavalyinál is kevesebb jutott?

Az emberben óhatatlanul fölvetődik, hogy már megint valami közgépszerű buliról van szó. Persze mi ez a szúnyogirtásra szánt néhány száz millió a közgépes milliárdokhoz képest? De jól tudjuk, ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. A Közgép is

– láthatjuk évek óta – mindent becsül, ami a keze ügyébe kerül.

Az Orbán-kormányt elérte a diktatúrák végzete: még a természeti katasztrófákat is, most épp a szúnyoginváziót, az ő nyakába varrják.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!