rss      tw      fb
Keres

Cigaretta-dilemmaA dilemma abban áll, hogy öntudatos dohányos ember engedi-e, hogy a politika befolyásolja a döntéseit, illetve a (káros, mások szerint – a mások én volnék – azért örömöket is jelentő) szenvedélyeit.

Itt vannak ezek a nemzeti dohányboltok, magyarul trafikok, amelyek minden információ szerint a Fidesz-hű óriáscégeket és magánemberek tömegét fogják gazdagítani. Azaz – Orbán reményei szerint – segítenek megteremteni és megerősíteni azt a „keresztény középosztályt”, amely arról ismerszik meg, hogy vagy gyáván, pusztán érdekből, vagy öntudatosan fekszik be annak a fideszes törekvésnek, amely Magyarországból rossz levegőjű, intoleráns, nacionalista fészket akar csinálni.

A Népszabadság újabb információja szerint például Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester testvére, Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő, illetve alpolgármestere, Mészáros László családi üzletei árulhatják a dohányt a francia tulajdonú Auchan áruházakban, így a felcsúti Mészárosok évente több százmilliós bevételhez juthatnak a trafikokból.

Én, ugye, enyhén szólva se támogatom sem ezt a „keresztény-nemzeti középosztályt”, sem Mészáros Lőrinc, János és László gazdagodását, pláne nem Orbán elképzeléseit. Sőt!

De úgy gondolom, az ember sem állami kényszereknek engedelmeskedve, sem ideológiai-politikai fenntartások miatt ne változtasson a saját magánéletén. Ez norma! Aki le akar szokni a dohányzásról, tegye önként, belátásból, akár a dohányzásellenes kampány meggyőző érvei hatására. (Nem tartoznak persze a kampányérvek közé azok a mélyen undorító, naturalista képek, amelyeket a cigarettásdobozaimra rátesznek. Ezt kikérem magamnak. Jogom van eldönteni, nekem, aki már akkor is befogom a szemem, ha filmekben injekciót szúrnak valakinek a karjába, hogy milyen mélységig óhajtom ismerni az emberi belső szervekről és rákos daganatokról készült képeket.) Ahogy a közkeletű vicc mondja: amikor a trafikban – nem nemzeti dohánybolt! – az eladó felhívja egy cigarettavásárló férfiú figyelmét arra, hogy a dobozra az van írva, a dohányzás impotenciát okoz, a pasi elgondolkozik, majd közli: Akkor inkább azt a dobozt kérem, amelyikre az van írva, hogy a dohányzás rákot okoz. Pontos: hadd döntsem el én, a dohányzásba vagy az Orbán kikényszerítette idegbaj-infarktusba akarok belehalni.

De vissza a dilemmához. Mivel eddig sem vásároltam cigarettát feketepiacon, és ezután sem szeretnék, a következő kérésem van a nemzetidohánybolt-tulajdonosokhoz. Legyenek tisztességesek, legalább ebben, és írják ki a boltjukra vagy a boltjukban, hogy az melyik orbánista nagy- és kisvállalkozás, táncdalénekes, önkormányzati képviselő, fogorvos stb. tulajdonát képezi, illetve – ha van ilyen – azt, hogy ők eddig is trafikból éltek, és kivételes szerencséjük folytán ezután is abból élhetnek. Ha találok ilyen trafikost, Piripócsra is elmegyek a cigarettámért. Ennyit nekem megér a saját állampolgári önérzetem.

Az Auchannak meg köszönöm, hogy nem tagadta: ha náluk veszek cigit, a Mészárosokat gazdagítom. Nem fogom.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!