rss      tw      fb
Keres

Mese Gipsz Jakabról, Csizmadia Lászlóról és a civilek pénzéről
A meséből megtudhatják, mi köze van egymáshoz a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesületnek, Gipsz Jakabnak, Csizmadia Lászlónak és a PolgárPortál elnevezésű, a határon túli „elcsatolt” országrészekkel való civil kommunikációt elősegítő honlapnak.


Alapinformáció a mese megértéséhez

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2012-ben lépett a Nemzeti Civil Alapprogram civil támogatási rendszerének a helyébe. Kilenc tagból álló tanácsának elnöke Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a CÖF által létrehozott Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) elnöke, a CÖF és a CET által létrehozott Patrióta Európa Mozgalom (Európa civil kontrolljáért!) alapítója, szóvivője, a KIM stratégiai civil partnere, a „békemenetek” szervezője, a „több százezer polgárt tömörítő civil szervezetek” szószólója, a „szellemi honvédelem” nevű mozgalom alapítója, azé a mozgalomé, amelyet ő nemes egyszerűséggel csak „civil honvédő hadseregnek” nevezett. (Lásd részletesebben: A magyar állam a magyar civil társadalmat akarja mintává tenni az EU-ban – Csizmadia Lászlóval.)

A NEA 3,5 milliárd forinttal gazdálkodik, ám további költségvetési források is a rendelkezésére állhatnak, így például a személyi jövedelemadó felajánlott 1 százaléka. A központi költségvetési forrás terhére kizárólag a Nemzeti Együttműködési Alapból nyújtható civil szervezetnek működési támogatás.

2013. június 11. kedd
Megjelenik Gipsz Jakab és Piros Arany

A commmunity.eu tette közzé Betlen Anna írását, aki felfedezte Gipsz Jakabot és társait. Történt ugyanis, hogy Betlen Anna mint a MONA – Magyarországi Női Alapítvány szakértője, megpróbált kiigazodni a NEA által megítélt támogatásokon. Érthető módon elsősorban a nőszervezetekére volt kíváncsi. Így akadt rá a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesületre, amelynek alelnöke, Dunst Eszter amaz emlékezetes levelet írta Angela Merkelnek (lásd: Levél Merkelnek: „Maga, kérem, Merkel asszony, még az esernyőjét sem vihetné Orbán úrnak”, illetve Dunst kontra Merkel), természetesen „magánemberként”.

Betlen Anna azt találta, hogy a 2011. július 28-án bejegyzett szervezet „2012. júliusában, októberében és az idén márciusban összesen súlyos tízmilliókat kaszált a NEA-tól”. „És amíg bármely más szervezetek (amelyeket megnézni volt alkalmam), ha kértek pl. 3 500 000 Ft-ot, kaptak mondjuk 250 000 Ft-ot, addig a mondott rendkívül közhasznú szervezet gyakorlatilag fillérre annyit kapott, amennyit kért.” 3 millió 500 ezer, majd 10 millió, majd 3 millió 580 ezer forintot, és egyetlenegyszer kevesebbet annál, mint amennyit kért: 6 millió 110 ezer forint helyett csak 4 millió 582 ezer 500 forintot (hogy az 500 forint hogy jött ki, arról nincs hír). Az 1992-ben alapított MONA idén 500 ezer forint támogatást kapott.

Betlen Annát hajtotta a kíváncsiság, ezért belenézett az Országos Bírósági Hivatalnál lévő hivatalos dokumentumokba. És ott azt találta, hogy a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület vezető tisztségviselői – az aláíró Pethő Annamária elnök mellett – Gipsz Jakab, Iksz Ipszilon, Piros Arany és Hát Izsák.


2013. június 13. csütörtök
Manipuláció, ja nem: tévedés – Gipszék igaz története

Az internetes portálok természetesen az ügy és az érdekes személyiségek nyomába eredtek.

A hvg.hu megkérdezte fent nevezett elnököt a „vezető tisztségviselőkről”, aki így válaszolt: „Manipuláció történt, vélelmezhetőleg utólag írhatták át.” „Az elnök állította – írja a hvg-hu –, hogy az általa a bírósági nyilvántartásba leadott mérlegben nem ezek a ’személyek’ szerepelnek mint az egyesülettől juttatásokban részesülő tisztségviselők. Ám amikor ezt az egyesület saját honlapján közzétett mérleggel szerette volna bizonyítani, ott is ugyanezeket a neveket találtuk. A meglepett Pethő erre azt mondta, hogy nem érti, és azt ígérte, utánanéz, hogy fordulhatott ez elő.”

A 444.hu jött rá, mi történhetett: a nevek egyszerűen benn maradtak az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerből letöltött sablonban. A hvg.hu erről is megkérdezte Pethő Annamáriát, aki azt felelte: aki dolgozik, téved. Elismerte, hogy a mérleget látta és aláírta, mielőtt beadták, de csak a számokat ellenőrizte.

Mire az a sok pénz? Hát a PolgárPortálra, hogy még sok levelet írhassanak „Merkel asszonynak”

Ugyancsak a hvg.hu tette fel a kérdést a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület elnökének, hogy vajon miért nyertek jóval többet mindenki másnál. A válaszok:

1. „Való igaz, hogy csak 2,5 éve működünk, de megfeleltünk a pályázati feltételeknek.”
2. Lobbitevékenységet folytatnak, illetve bekapcsolódtak az anyaország és a határon túli területetek kapcsolatát célul kitűző Civil Együttműködési Tanács munkájába is (lásd fent, az alapinformációknál).
3. „A határon túli ’elcsatolt’ országrészekkel való civil kommunikációt” elősegítő Polgárportál honlap létrehozására kapták a legnagyobb, 10 millió forintos támogatást. A nagyságrendet az indokolja, hogy a portál működtetésében velük együttműködő határon túli szervezetek maguk nem indulhatnak a pályázaton, de összesen hét „elcsatolt” régiót lefedve működtetik a Polgárportált mint „civil kommunikációs szoftvert”.


Csizmadia László, a „főcivil” 

A PolgárPortál

Emlékeztetőül: a PolgárPortálon jelent meg Dunst Eszter levele Merkel asszonyról és Orbán úr esernyőjéről. A portálon – úgy is mint a határon túli „elcsatolt” országrészekkel való civil kommunikáció – június 14-én a következők olvashatók, például:
Egy klasszikus árnyékra vetődés címmel beszámoló a Gipsz Jakab-ügyről (közzétette a CÖF). Betlen Anna közgazdászról, emberjogi aktivistáról csak így beszélnek: „a minden nőt a gaz férfiaktól bármi áron megmentő, és így örökre szétfrusztráló militáns feminista Betlen Anna”.
– Dunst Eszter újabb blogbejegyzése, ezúttal az árvízről: „Egy biztos: nem ember kezében volt mindez. Ember nem tudta volna megtartani a győrújfalui gátat. Volt itt még velünk valaki más is... aki megszánta ezt a maroknyi kis népet és megtartotta a gátat… és azon túl még valami – valaki mást is... ámen.” (A megfejtéseket – hogy ki a „valaki más” – a PolgárPortálra kérjük beküldeni - a szerk.)

– Két fontos hír (szerzője a CÖF), amely minden bizonnyal elsődleges jelentőségű az „elcsatolt” országrészekkel folyó kommunikációban: Bajnai Gordon hátat fordított a bajba jutottaknak, illetve Nem cseréljük el a köztársaságot a Bajnai-Gyurcsány Zrt.-re!

– Egy meglepő információ: A szellemi honvédők sikere: Tavares visszalépett!

– És persze a nagy Csizmadia László cikke a szellemi honvédelemről (közzétette a CÖF).

Ebből is látszik, mennyire indokolt volt, hogy a Csizmadia László (CÖF-stb.-alapító) elnökölte  Nemzeti Együttműködési Alap tízmillió forintot ítélt meg a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesületnek a határon túli „elcsatolt” országrészekkel való civil kommunikációt elősegítő Polgárportál honlap létrehozására.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!