rss      tw      fb
Keres

Klinghammer, a (szak)barbárAzokat a szakokat kell támogatni és preferálni, amelyek valamilyen módon értéktermelők. A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humán tudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak” – jelenti ki egy interjúban Klinghammer István felsőoktatási államtitkár.

Igaz, nem ez az első ilyen nyilatkozat a sajtóban, mégis: ekkora baromságot, pláne egyetemi oktató szájából, ritkán hall az ember. Mintha bizony csak arra volnának jók a humán tárgyak, hogy a diákok megtanulják, hogy ki volt Pico della Mirandola, Goethe vagy Gérard de Nerval!

A humán tantárgyak – a legalsó szinttől kezdve egészen az egyetemig – legelsősorban arra valók, hogy a diákok megtanuljanak írni és gondolkodni, hogy megtanulják, hogyan kell a gondolatoknak és érveknek kristálytiszta és közérthető formát adni. Bár igaz: a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nem önállóan és logikusan gondolkodó honpolgárokra, hanem engedelmesen bégető alattvalókra van szüksége.

A természettudományi és bölcsészettudományi karok ostoba és szemellenzős szembeállítása emellett arra is jó példa, hogyan lehet kijátszani és egymásnak ugrasztani azokat az értelmiségi csoportokat, amelyeknek – ahelyett, hogy egymást gyilkolnák – össze kellene fogniuk, hogy közösen lépjenek fel a lezüllesztett felsőoktatás megmentéséért.

(Ádám Péter)A szerk. megj.: lásd még a DK – Niedermüller Péter – közleményét.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!