rss      tw      fb
Keres

Árvíz - Tetőzött a Duna Dunaszekcsőnél és Mohácsnál - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2013. június 13., csütörtök 13:27

Dunaszekcsőnél és Mohácsnál tetőzött a Duna vízszintje csütörtök délelőtt, Bátánál elhúzódik a tetőzés. Baján a szennyvízhálózatba jutó víz, Tahitótfalun a folyó visszahúzódása után a belvíz okoz gondot. Orbán Viktor miniszterelnök Ócsán az árvízi védekezésben részt vevő önkéntes tartalékos katonák munkáját méltatta.

Orbán Viktor a honvédség ócsai kiképzőbázisán, a gátakon segítő tartalékos katonákat köszöntve azt mondta: "ma már kijelenthetjük: Magyarország győzelemre áll az árvíz elleni küzdelemben, amely az önkéntes tartalékos rendszer első éles próbája is volt, és kiválóan vizsgázott".

A miniszterelnök hangsúlyozta: a tartalékos honvédek a munkálatok során megmutatták, hogy katonai erényekre egy erős nemzetnek mindenkor szüksége van. Akkor is, amikor nem ropognak a fegyverek, nem más országok katonáitól kell megvédeni a hazát és polgárait, hanem természeti csapástól vagy éppen környezeti katasztrófától - hangoztatta Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy az árvízi védekezésben 5500 hivatásos honvéd és 1400 tartalékos katona vett részt a nehéz napokban.

Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti honlapon közzétett indítványában a Duna alsó szakaszára hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását kérte a parlamenttől. A határozati javaslat alapján a június 4-én az árvízi veszély miatt kihirdetett, jelenleg június 19-ig érvényes veszélyhelyzetet július 19-éig hosszabbítanák meg.

A javaslat 12 Duna menti járásra vonatkozik. Pest megyében az érdi, a ráckevei és a szigetszentmiklósi, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi, Baranya megyében pedig a mohácsi járás közigazgatási területére.

Csütörtök délelőtt tetőzött a Duna Dunaszekcsőnél és Mohácsnál - tájékoztatta a Baranya Megyei Védelmi Bizottság az MTI-t. A folyó vízmagassága Dunaszekcsőnél 977, Mohácsnál 964 centiméteren volt a legmagasabb. Az 1965-ben mért rekordvízállás 992, illetve 984 centiméter volt.

A közlemény szerint Dunaszekcsőn éjszaka megfeszített árvízvédelmi munka folyt. A Baross utcában a töltést javították és megtámasztották. A Széchenyi közben nyúlgátat kellett építeni. Ezt nehezítette, hogy az utcában az út megrepedt.

Tovább tart a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátánál. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint csütörtök délelőtt 781,5 centiméter volt a folyó vízszintje. Ez a vízszint 40,5 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legnagyobb vízállást.

A települést védő 2500 méter hosszú ideiglenes gát megerősítésénél csütörtökre virradó éjszakai is mintegy háromszáz katona, tűzoltó, katasztrófavédelmi alkalmazott dolgozott. Több helyen volt szükség a védmű megerősítetésére, ellennyomó medence kialakítására - közölték.

Baján a Petőfi-szigeten a rendkívül magas vízállás miatt a víz csütörtökön betört az áradás érkezése előtt lezárt szennyvízhálózatba. Búvárok segítségével próbálják helyreállítani a vízoldali csővégek elzárását - tájékoztatott az Országos Műszaki Irányító Törzs.

A Pest megyei Tahitótfalun a Duna visszahúzódásával egyidejűleg a belvíz egyre nagyobb területen okoz károkat az ingatlanokban. A település független polgármesterének tájékoztatása szerint a belvíz Alsó-Káposztáson legalább 50-60 hektáron mintegy 100 ingatlant érint.

Az intenzív apadás miatt a 11-es út környéke lassan ismét a régi képét mutatja, ám az ártér néhány utcájában a víz miatt nehézkes a közlekedés. Már elkezdték takarítani az árvíz után maradt nagy mennyiségű iszapot, és a fertőtlenítéshez is hozzáláttak - tette hozzá Sajtos Sándor.

Szigetmonostor horányi részében folyamatosan költöznek vissza otthonukba azok, akiket az árvízveszély, majd a vízbetörés miatt kitelepítettek - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Spitz Alexandra emlékeztetett arra, hogy vasárnap a község Szentendre felé eső oldalán egy magasparton átbukott a Duna, utat törve a lakott részek felé.

A fővárosban a korábban elrendelt forgalomkorlátozást feloldottak. Csütörtök hajnaltól ismét át lehet kelni gyalogosan és kerékpárral az újpesti vasúti hídon, azaz az északi összekötő hídon. Üzemkezdettől újra megáll a 2-es metró a Batthyány téri állomáson, ezért az ottani metrópótló járat megszűnt. A Batthyány térről ismét indulnak buszok. További részletek a bkk.hu/arviz oldalon olvashatók.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szakvéleménye szerint Budapesten továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult.

Dobson Tibornak, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének közlése szerint az árvízvédelemben töltött egyheti munka után az önkéntes tűzoltók visszatérnek állomáshelyükre. Az a 3500 önkéntes tűzoltó, aki 50 ezer órát dolgozott a gátakon, ezután saját településén lát el feladatokat szükség esetén.