rss      tw      fb
Keres

Egyházfórum: Világ-nézet X.Az Egyházfórum című, negyedévente megjelenő folyóirat 2013 elején új internetes rovatot indított Világ-nézet címmel, amelyben heti rendszerességgel valamely aktuális egyházi, társadalmi, politikai kérdésről közölnek rövid cikkeket. A szerkesztők célja, hogy fórumot teremtsenek azoknak az elsősorban keresztény egyházakhoz kötődő szerzőknek, akik egy korszerűbb egyháziasságot és világlátást szeretnének megmutatni. A legújabb írás Vedd, olvasd címmel jelent meg, a szerzője Winkler Lajos.

Részletek az írásból

„A könyvégetési őrület tulajdonképpen a cenzúrázással, az ártalmasnak gondolt könyvek összeírásával kezdődött. A történelem fintora, hogy kezdetei a XV. és XVI. század fordulóján éppen két olyan pápa működéséhez kapcsolhatók, akiknek uralkodása alatt érte el az egyház vezetése az erkölcsi hanyatlás mélypontját. Ők eredetileg a német püspököket kötelezték, hogy cenzúrázzák a területükön megjelenő kiadványokat. Végül 1566-ra született meg az első, általános érvényű dokumentum: a Tiltott Könyvek Listája (Index Librorum Prohibitorum), amelyik az erkölcsi tiltásokon túl, különböző büntetésekkel szankcionálta az írókat, kiadókat és olvasókat. A könyvecske egyre bővült. Utolsó kiadása 1948-ban jelent meg! Sokan úgy fogták fel, mint ajánló-jegyzéket.

Döntő változást hozott, hogy első megjelenése után 400 évvel, 1966-ban a Hittani Kongregáció megszüntette. A külön szankciók nincsenek többé, de természetesen e lista nélkül is léteznek a hitre és erkölcsre veszedelmes írások. A helyi egyházak vezetői azóta is számos helyen, szorgosan készítenek könyv-, újság- és filmjegyzékeket az ártalmasnak gondolt alkotásokról. Sokszor a tévedhetetlenség mezében. Az Egyesült Államokban pl. szervezett katolikus és protestáns csoportok, sokszor egymással vetélkedve készítik a betiltandó alkotások jegyzékét. Itthon érdekes példája volt ennek a Harry Potterek (könyvek, filmek) tiltása, mert bennük varázslatok, boszorkányok vannak.”

„Véleményem szerint a tiltás a tiltó szándékától ellentétes eredményre vezet. Jól látható ez Németh László Széchenyi-drámájában, ahol a címszereplő így meséli el, mit mondott a lakásán házkutatást végzőnek: ’Ön bizonyára tiltott könyveket keres? Nos, mind azok. Amiket önök nyomtatnak, azt nem érdemes elolvasni...’ Az 1957-ben bemutatott drámát röviddel ezután levették a műsorról!”


Index Librorum Prohibitorum – Wikipedia

 


A rovatban korábban megjelent írások közül néhány: Wildmann János (alapító-főszerkesztő): Ha a fiatalok a sarkukra állnak… Jakab Attila (írásait a Galamusból is ismerhetik): Válaszúton a Római Katolikus Egyház, Scharle Péter (a Magyar Pax Romana korábbi elnöke): Ha akarjuk, lehet keresztény identitásunk, Himfy József  (filozófus): A kezdet kezdete, Wildmann János: Mérvadó adatok, Balogh Judit (nyugdíjas történelemtanár): A bűnbak, Jakab Attila: Hit- és erkölcstan: káosz és konfliktusok a láthatáron, Fekete János: Szorongás, Winkler Lajos: Opus Pacis redivivum – avagy az érsek legalább köhögött; Frigyes István: Rossz fa rossz gyümölcsöt terem; Winkler Lajos: Beszélő címerek; Wildmann János: Gyűlölet-kereszténységet Európának; Winkler Lajos: Vedd, olvasd.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!