rss      tw      fb
Keres

Die Zeit: A német zöldek botránynak tartják Balog kitüntetését
A Die Zeit című német lap online kiadásában Emberi jogok – A zöldek bírálják Gauckot egy magyar miniszter kitüntetése miatt címmel közölt cikket. Az Európa Tanács írásba adta az Orbán-kormánynak, hogy a kormány megtámadja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ugyanakkor egy miniszter kitüntetést kap a szövetségi elnöktől.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások magyar minisztere múlt hét óta a Szövetségi Érdemkereszt csillaggal és vállszalaggal kitüntetés viselője. Budapesten adta át neki a kitüntetést Matei Hoffmann német nagykövet – és a leghelyesebb lenne azonnal elvenni tőle az érdemrendet. Legalábbis ezt a véleményt képviselik a zöldek, akik „hatalmas botránynak” tekintik, hogy Joachim Gauck szövetségi államfő kitüntette a jobboldali konzervatív magyar kormány egy miniszterét.

„Úgy tűnik, Gauck szövetségi elnök ezúttal elvesztette az emberi jogokkal kapcsolatos kérdésekben egyébként jó iránytűjét. Korrigálnia kellene a döntését” – mondta Viola Cramon, a Bundestag képviselője a Süddeutsche Zeitungnak.

Balog evangélikus lelkészként 1989-ben gondoskodott az NDK-ból érkezett menekültekről, és később egy német nyelvű evangélikus-református gyülekezetben tevékenykedett Budapesten. Jelenlegi tisztségében a magyarországi kisebbségekért is felelős, és e téren Cramon szerint „nemzeti roma-stratégiájával” meghatározó módon képviseli a romák magyarországi kirekesztését: „Politikája a szeretetteljes szegregáció jelszava alatt a roma gyerekek kisegítő iskolákban való elkülönítését célozza.” Az Európai Bíróság nemrég ezt a gyakorlatot etnikai diszkriminációként rótta meg.*

Magyarország kormánya Orbán Viktor miniszterelnök alatt jó ideje a nemzetközi bírálatok középpontjában áll. A magyar parlament – amelyben Orbán pártjának kétharmados többsége van – például márciusban alkotmánymódosítást fogadott el, amellyel egyebek között megnyirbálta a magyar Alkotmánybíróság jogköreit. A testület a törvények alkotmányosságát a továbbiakban csak formai szempontból vizsgálhatja, tartalmi szempontból nem. [Közkeletű tévedése a nyugati sajtónak: az alkotmányt nem vizsgálhatja tartalmi szempontból, a törvényeket igen – a szerk. megj.]


Bírálat az Európa Tanácstól

Az Európa Tanács egyik szakértői bizottsága ezt „az igazságszolgáltatás függetlensége és a véleménynyilvánítási szabadság elleni támadásként” bírálta. A márciusban elfogadott szabályozások közül több az alapvető jogokat és az európai normákat sérti – áll az úgynevezett Velencei Bizottság hétfőn ismertté vált jelentéstervezetében.

A jogászok jelentős fenntartásukat nyilvánították ki az Alkotmánybíróság kompetenciáinak korlátozása, továbbá a legmagasabb szintű igazságügyi hatóság létrehozása miatt. Ez a hatóság megteheti, hogy egy eljárást az egyik bíróságtól elvonjon, és egy másikhoz helyezze át. A hatóság beavatkozhat „érzékeny politikai területeken mozgó komplex eljárások esetén is”.  Ez kétségessé teszi a hatalmi ágak megosztásának elvét – állapította meg a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács szakértői aggályosnak tartják azt is, hogy a választási reklámokat a közszolgálati televíziókra korlátozták. Ez szerintük az ellenzék számára megnehezíti véleménye bemutatását. A jogászok egy olyan passzust is bírálnak a magyar alkotmányban, amelynek értelmében a véleménynyilvánítási jogot nem lehet gyakorolni, amennyiben sérti „a magyar nemzet méltóságát”. Úgy látják, ezt fel lehet használni az intézményeket érő bírálatok elhallgattatására.


„Veszély a demokráciára”

Általánosságban a magyar alkotmány gyakori módosítása – a márciusi már a negyedik volt – „komoly veszély a demokráciára nézve” – áll a dokumentumban. A kormány arra használta ki kétharmados többségét, hogy bebetonozza saját politikai irányvonalát. A csekélyebb többséggel rendelkező későbbi kormányok számára nehéz lesz ezeknek a változtatásoknak a visszafordítása.

A Velencei Bizottság jelentését a tervek szerint hivatalosan csak június 14-én fogadják el. A tervezet eredetileg „titkos” minősítést viselt, de véletlenül korábban nyilvánosságra került az Európa Tanács honlapján. A neves alkotmányjogászokat tömörítő Velencei Bizottság végkövetkezetéseit eljuttatják az Európai Uniónak is. Az EU Bizottsága jelenleg azt vizsgálja, hogy a legutóbbi magyar alkotmánymódosítások sértik-e az uniós jogot.


* Az MTI jelentése szerint Joachim Gauck német szövetségi elnök hivatala keddi közleményében azt írta, hogy a német államfő alaposan tájékozódott, mielőtt magas állami kitüntetést adományozott Balog Zoltán magyar miniszternek. A kitüntetés adományozása előtt több forrásból tájékozódtak. A döntést különösen a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának pozitív állásfoglalása határozta meg, ugyanis a németországi szinti és roma közösségeket összefogó szervezet üdvözölte a Balog Zoltán kitüntetésére irányuló kezdeményezést, és hangsúlyozta, hogy a miniszter nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában rendkívüli érdemeket szerzett a romák érdekében végzett munkájával.


(hj–mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!