rss      tw      fb
Keres

BrunnenvergiftungA május 28-ai Magyar Nemzet harmadik oldalának jobb szélén ezen a vastag betűs címen akad meg a szemem: Orbán a szocialisták kútmérgezéséről. Majd a cikkben: „Amit itt csinálnak [mármint a szocialisták] – idézi a napilap a kormányfő válaszát Szekeres Imrének (MSZP) az árvízi védekezéssel kapcsolatos interpellációjára –, az egyszerű kútmérgezés”.

Az ember döbbenten nézi, hogyan talál rá a választások közeledtével a szélsőjobbal elválaszthatatlanul összeforrt békemenetező magyar jobboldal vezérlő fejedelme erre az antiszemita szóhasználatból és náci beszédekből jól ismert rendkívül agresszív kifejezésre.

Rajta kívül nem tudok európai politikusról, aki ezt a vérgőzös szót ma 2013-ban szájára venné. De nem tudok a hazain kívül egyetlen parlamentről sem, amelyben úgy hangozhatott volna el ez a szó, hogy a baloldali ellenzék padsoraiból egyetlen képviselő sem ugrik fel azonnal, hogy a legerélyesebben – értsd: üvöltve – visszautasítsa.

A szót ugyanis a náci és egyéb diktatúrák egyáltalán nem elvont, hanem a lehető legkonkrétabb jelentésben használták, és a kivégzendő, felkoncolandó, deportálandó, megsemmisítendő stb. ellenség (elsősorban zsidók, kommunisták, szocdemek, baloldali és mérsékelt jobboldali ellenzékiek stb.) „nemzetellenes aknamunkáját” értették rajta.

Igaz, a „kútmérgezés” szót a kormányfő, egyelőre, metaforaként használja.

De meddig?


(Ádám Péter)


(A cím németül kútmérgezést jelent)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!