rss      tw      fb
Keres

Boross Péter lelkivilágaA Bolgár-műsorban beszédtéma volt, sokakat megdöbbentett, hogy Boross Péter, volt miniszterelnök egy ATV-interjúban fölmentette a 2006 őszén – köztudomásúlag és bizonyítottan – nem mindig törvényesen intézkedő rendőröket.

Engem nemhogy megdöbbentett volna, egy csöppet sem lepett meg. Boross ugyanis „rendpárti”. Boross eszményképe Keresztes-Fischer Ferenc, Horthy sok kormányának belügyminisztere, aki – ellentétben Pintérrel, aki csak ígérte – valóban kiosztotta azt a „két pofont” a nyilasoknak. Pontosabban fogalmazok: Keresztes-Fischer undorodott a nyilas csőcseléktől. Boross meg a Károly-körúton randalírozodó „elemekben”, a tankot indító, árpádsávos figurákban ezeknek a hajdani nímandoknak a reinkarnációját látta. A rendőrökben meg azokat az embereket, akiknek rendet KELL csinálniuk. Mert rend: nos az mindenek előtt és fölött.

Boross nem kétlelkű. Gyűlöli a baloldalt, ahogyan Keresztes-Fischer is. De az ő jobboldali hatalomvilágában a jobbszéli csőcseléknek nincsen helye. Egyáltalán: senkinek se, aki erőszakosan rendet bont. Az ő lelkivilágában MINDIG a rendőrnek van igaza. És ezt a meggyőződését szakmai érvekkel alá is tudja támasztani. Íme egy friss érv az említett interjúból: „Ha a csapat megindul, akkor már nem tud disztingválni nézelődők és a kődobálók között.” Nem rossz. Hihető. Az „eszmei mondanivaló” az, hogy dr. Boross nem Gyurcsányt akarja felmenteni, hanem a szívéhez oly közeli egyenruhásokat. És ezzel rokonszenvessé válik.

Van bátorságom azt mondani, hogy igen régóta ismerem Boross Péter gondolkodását. Tudom róla, hogy amikor titok-, majd belügyminiszter lett, éber szemmel és éles füllel figyelt arra, hogy a pártállami rendszerből kit tud a maga rendpárti hitének a szolgálatába állítani. Nem volt finnyás. Rátalált a maga embereire. Abszolúte nem érdekelte, hogy párttagok, KGB-akadémiát végzettek, szovjetdiplomások voltak (mint például Stefán Géza, a katonai elhárítás „örökös” főnöke) vagy sem. Védettséget adott „a rend” embereinek. Akik őt aztán fenntartás nélkül kiszolgálták. Amikor fordult a világ, és Orbán már az ő tanácsaiból se kért, akkor is rendőrpárti maradt. Ha ez erkölcsi tisztesség, akkor az. Ha Boross nem áll be azok közé, akik a Gyurcsány-karaktergyilkosság eszközei között a rendőrséget használják föl, az jó. De dr. Boross még csak leplezni se akarja, hogy a csendőrpofonok híve. Egy jobbra, egy balra. Vagy egy oda, kettő ide. Ez meg nem jó.


 (Aczél Endre)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!