rss      tw      fb
Keres

SzkepticizmusMájus 23-án, csütörtökön dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője azon tűnődött parlamenti felszólalásában, „vajon – az Index.hu tudósítását idézem – az [Auschwitzban] bemutatott események teljes mértékben összhangban vannak-e a történelmi tényekkel”.

Elfogadom, hogy egy Jobbik-képviselő szkeptikus.

Elfogadom, hogy megkérdőjelezi a témában megjelent több tízezer cikk, tanulmány, interjú, dokumentumkötet, memoár és monográfia szavahihetőségét.

Elfogadom azt is – utóvégre a Jobbik képviselőjéről van szó –, hogy kétségbe vonja a túlélők visszaemlékezéseinek tárgyilagosságát, nyilván abból a megfontolásból, hogy a kérdésben érintett „zsidók” szélsőségesen elfogultak és hajlamosak a túlzásra.

De az Isten szerelmére, amit a haláltáborokról tudunk, azt 90 százalékban nem a „zsidóknak”, hanem a német levéltáraknak, a lelkiismeretes náci bürokráciának köszönhetjük! Annak, hogy a megbízható és kötelességtudó náci adminisztráció aggályos pontossággal jegyezte fel, hogy hány transzportot indított, transzportonként hány vagonnal, vagononként hány elpusztítandó „zsidóval”.

Hogy egy jobbikos képviselő nem hisz a szakirodalomnak, és nem hisz a „zsidóknak” sem, azt még értem.

De hogy a „német alaposságnak” se hisz, azon mégis csak csodálkozom egy kicsit.

(Ádám Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!