rss      tw      fb
Keres

Újra együtt


Szombat délután a Demokratikus Koalíció felhívására gyülekeztünk a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt, hogy tiltakozzunk a trafikkoncessziók cinikusan korrupt odaítélése ellen. Már vártak bennünket. A Groedel-villa oldalát péntek délutántól „Együtt a maffiabaloldal” feliratos tábla díszítette. Sötétvörös – a pokol tüzét jelképező – háttérből négy férfi sötét ruhás alakja emelkedik ki. Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy, közöttük pedig lehajtott fejjel, bilinccsel a kezén Portik Tamás.


 

Észak-Európából származó, de nyelvünket és kultúránkat kiválóan ismerő kollégánk jogi problémát sejt. Elvégre soha el nem ítélt, sőt, perbe sem fogott miniszterelnökökről és pártelnökökről sugalmazza ez a kép, hogy bűntársi kapcsolatban állnak egy már elítélt, most is vizsgálati fogságban levő bűnelkövetővel.

– Ez nálatok nem számít becsületsértésnek vagy rágalmazásnak? – kérdezi. Hozzáteszi, náluk egy ilyen kampány a maga primitív durvaságával nem érne célt, sőt, ellentétes hatást váltana ki.

Ebben mi itt Közép-Kelet-Európában nem reménykedhetünk, ezért elmegyünk a Lendvay utcába, ahol kora délutántól szól a Keresztapa című film betétdala. A rendezvény szónokai – Varjú László, Vadai Ágnes és a miskolci Varga Gergő – tudatosan építenek a transzparens által is felkínált maffiapárhuzamra. A keresztényi belenyugvást és alázatot hirdető „maffiakormány” a saját (párt)családjának bőségesen juttat a másokat tönkretevő szerencsejáték-, alkohol-, dohánybevételéből. A gyengékkel, a rokkantakkal, a nehéz helyzetűekkel rideg fölénnyel, cinikus kegyetlenséggel bánik el. A földbérletek, az állami beruházások mind a kormányközeli réteget gazdagítják, a lakosság egyre nagyobb hányadának kell a megélhetési minimumon vegetálnia, vagy az alatt vergődnie. A felsőoktatás beleroppan a  forráskivonásba, a fiatalok perspektívái egyre szűkülnek.


forrás

Az „ember, aki azt állítja magáról, hogy Magyarország miniszterelnöke” – mondja Vadai Ágnes –, valójában csak saját pártjának  érdekeit tartja szem előtt. Amióta megnyerték a választásokat, az ország kettészakadt: hatalmon levőkre és alattvalókra. Minden törvény a hatalmon levőket szolgálja, a többiek pedig elveszítik  magánynyugdíjas megtakarításaikat, s ha munkanélkülivé válnak, csak példátlan módon rövid ideig, három hónapig részesülhetnek segélyben. A Fidesz kormány a lakosság többségét kitevő nőknek azt üzeni, „csak a szülőszobában vagy pótolhatatlan”. Hogy mennyire nem számítanak a nőkre teljes értékű polgárként, jól bizonyítja, hogy a parlamenti képviselőknek csak kilenc százaléka kerül ki belőlük. Ezzel  Európában az utolsó helyen állunk.

A rendezvény végén a szervezők a trafikmutyira való emlékeztetőként mutyifilter feliratú dobozokkal szórták tele a Fidesz székház előkertjét. Mellékelték hozzá a takarítás költségét is.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!