rss      tw      fb
Keres

Fény űzésPártjuk és kormányuk aztán tudja, hogy mitől döglik a fény. Nekem is hiányérzetem volt eddig, de megtudhattam végre – a modernizált építésügyi szabályzat elolvasása után –, hogy mi is az a fényszennyezés.

Ha hiszem, ha nem ez: „…olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is.”

Remélem, értve vagyunk és minden világos.

Dicséretes lenne, ha az előre- és a szebb jövőbe látó jogalkotó – hisz őt aztán semmilyen negatív környezeti hatás el nem éri  – bővítené netán szankcióval is a régóta várt jogszabályt.

Szövegjavaslatot is adok, nemzeti együttműködésemet felkínálva:

Fényszennyezési vagy szemfényvesztési szabálysértést követ el az a politikus, aki pártjának bármilyen hányaddal beszentelt ortodox vagy unortodox gazdasági vagy szociális, vagy kulturális vagy  satöbbi intézkedését, koncepcióját, egyéb sötét machinációját  a pártközeli médiában agyba-főbe fényezi.

E szabálysértés elkövetőjének büntetése az, hogy senki ne válaszoljon a nemzeti konzultációs kérdéseire, tapogatózzon csak sötétben, hátha elbukik egy komondoron.

(Politzer Tamás)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!