rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. május 14.

Van politikai harc
Schönberger András, főrabbi

Schönberger András: - Főrabbi vagyok, a Mazsihisz rabbi testületének egyik alelnöke. És azért kértem szót, hogy először is megköszönjem Feldmájer Péter úr munkáját. Egy héttel ezelőtt betelefonáltam, és én is elmondtam egy kritikát, nem feltétlenül neki, hanem a miniszterelnök úr beszédével kapcsolatban, azzal én sem értettem egyet. De ez nem von le semmit abból, amit tett és elvégzett azzal, hogy idehozta a világ zsidóságának legfontosabb vezetőit, és ülésezhetett a világkongresszus, és mindaz a siker, amit el is értünk ebben, remélem tartós is lesz, az ő nevéhez fűződik. A másik dolog pedig az, hogy pontosan az iménti a Mazsök Alapítvány elnökével folytatott beszélgetése, ha jól emlékszem, akkor Szabó György úrral tetszett beszélgetni, késztetett volna arra, hogy mindenféleképpen felhívjam. Mi az elnök úrral mindig jó viszonyban voltunk, sok-sok vitánk volt, de ez természetes.

Bolgár György: – De ezt most Feldmájer úrra érti.

– Ezt rá értettem. Én azt gondolom, hogy a Mazsihisz a nevében hordozza a legfontosabb szót, és ez a hit. A zsidó hitközségek szövetsége, amit Szabó György úr mondott, az egy nagyon fontos problémakör, a Mazsök lenne az a szervezet, amely a kulturális és magyar gyökereket is valló zsidókat összefogná. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig a magyar zsidóságnak a vallási kötődéssel bíró embereit fogja össze. Itt a hitközségek vezetői vesznek részt a képviselőtestület munkájában, ahol mi vasárnap szavaztunk. Itt nem a külvilág jön be, mi a hitközségeink életével foglalkozunk, és én nem hagynám kizárni az erős politika nyomást. Ahogy az elnök úr is elmondta, úgy tűnik, hogy látszatra sikereket értünk el azzal, hogy más lett az államtitkár, de egy szervezet, amelynek a neve többször el is hangzott a közgyűlésen, igen erőteljesen próbál a Mazsihisz helyébe lépni vagy átvenni annak egy-egy szerepkörét.

– Ők volnának az a bizonyos új generáció vagy legalábbis a vezetőik?

– Ez egyáltalán nem új generáció, az új generáció jól jönne, de nem ők az új generáció. Ez az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). Itt ennek a térnyeréséről is lehet szó. Azoknak, akik ma az elnöki szék fele törekednek, jó a kapcsolata velük. Én ezt így látom, lehet, hogy nagyot tévedek. De mindenesetre én ennek a nyomait látom.

– De ez valamiféle hitéleti vita Önök között vagy szervezeti, vagy személyi, vagy mindezen túlmenően valamiféle politikai kötődésbeli vita, hogy tudniillik van, aki közelebb áll például a mostani Fidesz-kormányzathoz, van, aki annak inkább ellenfele vagy kritizálója.

– Nézze, tőlem a politika annak dacára, hogy nagyon sokszor betelefonálok, nagyon sok minden nagyon zavar a jelenlegi, de a Gyurcsány időszakában, Bajnai időszakában is, akkor is betelefonáltam. Itt nem erről van szó. Itt arról van szó, hogy a miniszterelnök beszédében is elmondta, hogy az izraeli askenáz főrabbi, Metzger úr megdicsérte az alaptörvényt. Az ő dicsérete fontos dicséret volt, lehet, hogy ha kritikát mondott volna, az nem lett volna elfogadható. Ezt a bizonyos szervezet, az EMIH hozta ezt a dicséretet, vagy ő hozta őt ide, hogy ezt megtehesse. Többször volt itt, természetesen a Gyurcsány-kormány idején is járt Metzger úr Magyarországon, de azt hiszem, hogy ez valamit azért jelez számunkra, hogy ha tőle kaptunk dicséretet, ez egy fontos dolog volt a miniszterelnök úr számára.

– Na de ez a ez a kormány számára volt fontos dicséret. Tehát akkor itt valamiféle kormánykötődés látszik.

– Metzger úrnak erre nincsen befolyása, ez teljesen magyar zsidó belpolitikai kérdés.

– És ő valamilyen módon bizonyos magyar zsidó szervezetek mellé állt másokkal szemben?

– Az EMIH…

– Ez a Köves Slomó.

– …irányvonalát követi, ez a Köves Slomó úr irányzata. Ezzel semmi probléma nincsen, csak azt akartam mondani, hogy Ön kérdezett valamit én erre azt válaszoltam, hogy ha az izraeli főrabbi, aki ugyanehhez az irányzathoz…

– Tehát, hogy ha a miniszterelnök…

– Nem, nem, nem. Mindegy. Ma ugye az ortodox és a neológ közösségek együttese alkotja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét. Az EMI pedig a Status Quo hitközségnek a helyébe képzeli el magát, annak az utódaként.

– És ehhez szerzett Izraelből támogatást. Vagy kapott.

– Hát onnan jönnek a rabbijai nagyon sokan, az előző rabbi az Amerikából jött, a Köves Slomó úr tanult Izraelben és máshol is. Ebben semmi rossz nincsen, de ez mutatja, hogy itt egy ilyen belső dologról is szó van.

– Ez egy belső pozícióharc.

– Igen. Ez nagyon rossz dolog, hogy én most ezt elmondom itt a Klubrádióban, nem is szerettem volna, de ha rákérdezett, én nem fogok hazudni. Ezért vagyok rabbi.

– Hát beszéljünk erről, hiszen azért a nyomait, jeleit látja az is, aki nem nagyon foglalkozik ezzel.

– Természetesen. Hogy ennek van köze a politikához, az látható, hiszen ez a szervezet a jobboldalon inkább feltűnik, mint a baloldalon.

– Igen. Megértőbb a Fidesz-kormányzattal szemben.

– Igen. De ahogy Feldmájer elnök úr elmondta, és ez az igazi álláspont, egy zsidó szervezetnek a vezetője, legyen az bárki, és én is mint rabbi, nekünk nem az a dolgunk, hogy egy politikai oldal mellett letegyük a pálcánkat, hanem az a dolgunk, hogy mindenkor együtt tudjunk működni a felekezetünkben. Tehát a zsidó szervezetek nem jelölnek ki egy oldalt, amelynek a nyomának akar haladni, és azt akarják állandóan dicsőíteni és ahhoz akarnak tartozni. Mi úgy gondoljuk, hogy minden egyes párttal és minden egyes politikai irányzattal, természetesen a szélsőjobboldalt kizárva, együtt kell tudnunk működni. Ez a dolgunk, hogy képviseljük azokat a zsidókat, akik a vallási irányzatunkhoz tartoznak és a jövőjüket ennél a vallás irányzatnál.

– És nekik élniük kell akkor is, ha egyik vagy másik kormány van hatalmon, hogy a hitüket szabadon gyakorolhassák.

– Így van. Ez a feladat, ezt próbálta Feldmájer Péter úr kivitelezni és ebben ő nagyon nagy érdemeket ért el, hiszen tényleg három évvel ezelőtt nagyon súlyosnak látszottak a problémák, ugye ő is mondta, volt olyan államtitkár, aki igen keményen lépett fel, és talán azt a dolgot is elkövette, amit más egyházakkal nem követett el, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének a járadékalapjából egy tekintélyes részt az EMIH számára átadatott. Ebből nagyon vitáink voltak egy évvel ezelőtt. Ezek ugyancsak megjelentek a sajtóban, nem mondok el semmi újat. Úgy látszik, hogy ezek a dolgok nem csitultak el. Ezért is kértem, hogy az egész vezetőség, az ügyvezető igazgató is és mindenki lépjen vissza, legyen egy teljesen új választás, hogy tiszta képet kapjunk, mi van a háttérben. Sajnos csak félsikert értem el, mindenesetre ha már egyszer az elsőszámú vezetőnek is távoznia kellett, akkor jobbnak láttam volna, ha mindenki megméreti magát újra, és más szerepet kapott volna, mint eddig.

– Nagy felbolydulás van most a Mazsihisz berkeiben?

– Nem tudom, én Pécsett élek, és nyolc éven keresztül nem vettem részt egyáltalán a képviselőtestület munkájában. Biztos, hogy van egy kis felfordulás, minden választás előtt vannak ilyen problémák, hogy meg kell oldani ezeket a dolgokat. És biztos, hogy nagyon komoly munkát is jelent az a hiány, ami kialakult, hiszen nincsenek alelnökök, nincsen vezetőség és az ügyvezető igazgató úr nyakába igen nagy munka került.


Lásd még a Szombat című folyóirat írásait:

A kis per – Feldmájert megbuktatták
Előjáték elnökbuktatáshoz – a BZSH közgyűlésén élesen bírálták a gazdálkodást és a ZSVK-szereplést
Támadók és védekezők


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái