rss      tw      fb
Keres

Tavares-interjúk: „Haza csak ott van, hol jog is van”
1. Rui Tavares a magyar alkotmányos reform és az uniós alapértékek viszonyáról készített jelentést elemzi a Zöldek/Európai Szabad Szövetség videóján


Fennáll a kockázata annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az Európai Unió szerződésének második cikkében lefektetett értékeket, ezért a szerződés 7. cikkének 1. pontjában leírt vizsgálat elindítását helyezi kilátásba Magyarország ellen az a jelentéstervezet, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Európai Parlament szabadságjogi bizottságának jelentéstevője, Rui Tavares, portugál képviselő. A jelentés lényege az a felismerés, hogy nem pusztán egyedi jogsértésekről van szó: az alkotmányos rend folyamatos változtatása rendszerré áll össze. A videón Tavares arról beszél, hogyan értelmezi ő Európát, mit gondol Magyarországról és arról a szerepről, amelyet az Európai Uniónak a diktatúrák elleni védelemben be kell töltenie. 

Az EU Alapszerződésének 2. cikkelye: „Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul.”

„Ha közelebbről megnézzük, a Szerződés 2. cikke jelenti az Európai Unió alapját. Kimondja, hogy az Unió a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeire épül.

A fő kérdés az, hogy komolyan vesszük ezeket az alapelveket, vagy sem. Megelégszünk-e azzal, hogy ezek az értékek csak papíron léteznek, vagy érvényt is szerzünk nekik, és biztosítjuk a polgárokat arról, hogy az Európai Parlament és a többi európai intézmény is megvédi az EU alapelveit.

Úgy gondolom, hogy ez a jelentés nem jobboldalról vagy baloldalról és nem egy ideológiai küzdelemről szól, hanem a közös, mindenki által osztott értékekről szól, amelyek lehetővé teszik az együttélésünket.

Ez nem magyar probléma. A probléma nemcsak Magyarországról szól. A célunk nem a szőrszálhasogatás, és nem Magyarországból szeretnénk bűnbakot csinálni. A probléma Európáról szól, hiszen bármelyik országban előfordulhat, hogy a 2. cikkellyel kapcsolatban bizonytalanságok merülhetnek fel, és az Unió nincs megfelelően felvértezve, hogy az alapértékeknek érvényt szerezzen, s így betartsa az európai ígéretet.

Természetesen minden kormánynak joga van ahhoz, hogy a mandátumának ideje alatt megváltoztasson dolgokat. Megváltoztatja a polgári törvénykönyvet, a választási törvényt, bírósági vagy a bíróságok eljárását szabályozó törvényt. Az viszont valóban nagyon ritka, hogy egy kormány a mandátuma idején mindegyiket megváltoztatja, és emellett még egy alkotmányt is létrehoz, és alig több mint egy év alatt négyszer módosítja. Ha ezt teszi, akkor átlépi a határt, amely a demokratikus változtatás és a rendszerszintű változtatás között van, és a rendszerszerű változtatás olyan általános trendet mutat, amely a kormány hatalmának megerősítésére irányul.

Úgy vélem, hogy Magyarországnak nagyon fontos szerepet játszott Európában a szabadságért és az alapvető jogokért vívott harcban. Ez sokszor igen hálátlan szerep, hiszen a magyarok sokat szenvedtek. 1956-ban sokat szenvedtek, Európa szabadságáért harcoltak, és vehetjük úgy, hogy Európa magukra hagyat őket. Ez az, amivel én, a kontinens másik végéről, Portugáliából, azonosulni tudok, hiszen minket is magunkra hagytak a diktatúra idején hosszú évekig, 48 évig, és ez Magyarországon is igen hosszú időszak volt.

Az európai demokratizálás szelleme, a hetvenes évek Portugáliájának és Spanyolországának a szelleme, és 1989 szelleme Kelet-Európában, úgy gondolom, ez nagyon fontosak Európának, és ez a szellemiség található meg az Alapszerződés 2. cikkében. Ez azt jelenti, hogy nem szabad magukra hagyni európai testvéreinket, ha szükségük van ránk a mindenkit megillető alapvető jogokért vívott harcban.

Amit az emberek 1989-ben akartak, és azóta is akarnak Európában, hogy legyen egy olyan keretrendszer, amely összekapcsol minket a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, és a polgárok alapvető jogainak védelmében.

Én ma az Európai Parlament tagja vagyok. Korábban nem voltam, és később sem leszek az. És ha majd visszatérek a megszokott életemhez, azt várom el az Európai Parlamenttől, hogy ha az alapvető jogaim veszélybe kerülnek, akkor legyen itt valaki, aki ezt nagyon, nagyon komolyan veszi, és harcolni fog az alapvető jogaim megvédéséért.

Hiszen ahogy a talán legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor mondta: „Haza csak ott van, hol jog is van”. És ez érvényes Magyarországra is, és az egész Európai Unióra is.”

2. Az ATV Szabad szemmel című műsorában a Rui Tavaressel készült interjút itt keressék.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!