rss      tw      fb
Keres

Merre tovább?



Úgy tűnik, az MSZP-nek még egy választási bukás kell, hogy ráébredjen, a demokratikus oldalnak ugyan fontos, de nem egyedüli, és nem főszereplője. Csak a tehetetlenségi erő, a régi aktivisták, a régi, de idővel biológiai okokból csökkenő szavazóbázisa tartja még a felszínen.

Nem képes felfogni, hogy ha 2014-ben a demokrácia szétzúzóit kell legyőzni, ahhoz nem csak a bal- és a liberális oldal balra húzó része szükséges. Nemcsak taktikai megfontolásból.   Demokratikus fordulatra van szükség, de Mesterházy baloldali fordulatot vizionál. Természetesen az MSZP vezetésével. Hatalomra tör, miközben kijátssza azt, akivel épp az előbb állapodott meg az együttműködés néhány alapkérdéséről. Ez a küldetéses, élcsapat-mentalitás ismerős valahonnan…

A rivalizálás eredménye, hogy az E–2014 is a szimpatizáns- és szavazóbázis felépítését tartja most a legfontosabb teendőjének.

Abba kellene hagyni ezt a „melyikünké nagyobb” című játékot. Ugyanis nem egyszerű matematikáról van szó. Ha azt látnánk, hogy az ellenzéki erők egymást segítve építkeznek – sőt, ebbe még a konzervatív formációkat is bevonják – a bizonytalanok megmozdíthatók lennének.

És ami a legfontosabb: azt kellene tudatosítani, elmagyarázni, sőt sulykolni, hogy Magyarország érdeke nem a hatalomváltás, nem valamelyik, most ellenzéki párt helyzetbe hozása, hanem visszatérés a liberális, konszenzuális demokráciához, egy normális váltógazdálkodáshoz.

(B. Molnár Béla)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!