rss      tw      fb
Keres

Ha én kormány lennék 41.
Ha én kormány lennék, és pávatáncos kedvem nem lohadna, új koreográfus után néznék. Pávatáncom régi koreográfiáját kicsit unják már az európai népek. De nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy kiismertek, és már előre ki tudják számítani a tánclépéseimet. Pedig hát rólam mintázott nagy hadvezér elődeim is megmondták: legnagyobb ereje a meglepetésnek van.

Kicsit már engem is untat, hogy minden számom egy kaptafára megy. Ott van például az „Óh, médiatörvény” című szám. Kifogásolták a Médiatanács szalaiannamáriájának kinevezési módját. Erre a szalaiannamáriák kinevezését hű szolgámra, az általam kinevezett köztársasági elnökre ruháztam. Sajnos a trükk nagyon átlátszó volt, nem vették be.

Vagy ott van a „Zsidó Világkongresszus” című számom. Hiába lejtettem csábtáncot a kongresszus előtt, nem tudtam feledtetni, hogy amikor nincsenek itt, akkor csak a csicskásomat küldöm antifasiszta nagygyűlésre, és közben összekacsintok a szélsőjobbommal.

Vagy hiába táncoltam el a „Betiltott motorosok” című elégikus többfelvonásost, amelynek első felvonásában eljátszottam, hogy nem értek a joghoz, a második felvonásában meglepődtem és felháborodtam a bíróság döntésén, majd a fináléban szó nélkül végignéztem, ahogy kedvenc motorosaim végigdübörögtek a városon. Két keréken gurultak ugyan, mégis kilógott a lóláb.

Kellene egy tehetséges koreográfus, hogy megújítsam a repertoárt. Csak az a baj, hogy minden tehetséges embert elüldöztem. Szóvivőt, minisztert, köztársasági elnököt, legfőbb ügyészt, színházigazgatót, alkotmánybírót, vezérigazgatót, akadémikust, trafikost, földesurat tudok kinevezni, de tehetséget nem.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!