rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. május 7.

Újpesten az élelmiszerosztást összekötötték az aláírásgyűjtéssel
Trippon Norbert, az MSZP újpesti elnöke

Bolgár György: - Tegnap egy hallgató elmondta, hogy Újpesten az önkormányzat a nyugdíjasoknak levelet küldött, amelyben felajánlotta nekik, hogy idén tavasszal két kiló lisztet, három kiló cukrot és egy liter étolajat adományoz ingyen, és ezeket már át lehet venni. Azt mondta a hallgató, hogy ez nagyon szép dolog, csakhogy ugyanazon a helyen – talán iskolákban lehetett ezeket átvenni – gyűjtöttek aláírásokat is a rezsicsökkentés érdekében, ahol ezeket az élelmiszer-csomagokat át lehetett venni. Bár nem volt kötelező aláírni, de azért mégiscsak úgy tűnt, hogy összekapcsolták a kellemeset a hasznossal. Megpróbáltam Wintermantel Zsolt, fideszes polgármestert elérni. Ő természetesen nem volt kapható egy beszélgetésre, de írásban válaszolt, és azt állította, hogy semmilyen aláírásgyűjtés nem folyt az érintett intézményekben. Azt is írta, hogy aki ezzel ellentétesen állít bármit, az azon túl, hogy hazudik, megsérti a 225, munkáját lelkiismeretesen végző köztisztviselőt is, és hogy velük szemben jogi lépéseket tesznek. Ezt ígérte finoman a polgármester. Ma szintén betelefonált egy hallgató, aki megerősítette, hogy ott, ahol ő vette át az élelmiszer-csomagot, nem volt aláírásgyűjtés. Ez után egy másik hallgató azt mondta, hogy azon a helyen, ahol ő vette át a csomagot, volt aláírásgyűjtés. Igaz, hogy nem erőszakoskodtak, nyugodtan felvehette a lisztet és a cukrot, és nem volt kötelező aláírnia a rezsicsökkentés támogatását, de ott voltak az aláírásgyűjtők. Ön tudja, hogy mi az igazság?

Trippon Norbert: - Igen, mi is számos felháborodott lakossági bejelentéssel találkoztunk. Tudomásunk szerint, mintegy tucat újpesti közintézményben és iskolában zajlott az önkormányzat életosztási akciója. Ez így történt, és erről értesítették az újpesti nyugdíjasokat. Aki úgy gondolta, az elment erre az ételosztásra, és sorba állt azért, hogy átvegye azt, amiről értesítést írtak neki. Több helyről jelezték nekünk – és erről fényképes dokumentáció is van –, hogy az ételosztás mellett, ezeknél az intézményeknél, például a bejáratnál, ahol a nyugdíjasok sorba álltak – vagyis elképzelhető, hogy nem konkrétan a közintézmény területén –, szinte rátelepedtek a gyanútlan nyugdíjasokra és családtagjaikra a fideszes kitelepülő pultokkal. Tehát bizonyítható módon, több helyen megtörtént, hogy szinte rátelepedtek a sorban álló nyugdíjasokra ezek a fideszes aláírásgyűjtők.

- Akkor különösen kíváncsi vagyok a polgármester által kilátásba helyezett jogi lépésekre.

- Én azt gondolom, hogy nem kell feltétlenül jogi lépésekkel fenyegetőznie egy fideszes polgármesternek azért, mert egy kérdés az asztalra kerül, akár pozitív akár negatív oldalról vetette fel valaki. Azonban a Fidesznek ilyen a stílusa, tehát ezen nem lepődünk meg. Mindenesetre az tény, hogy ezek az aláírásgyűjtő pultok ott voltak az ételosztások helyszínén. Nem biztos, hogy konkrétan a közintézmény területén, hanem például a bejáratánál. Nagyon sok embert felháborított ez az ízléstelen, tolakodó kampány. Azt is tudni kell, hogy az önkormányzat vezetői fideszesek, és a kitelepüléseket is ők szervezték, hiszen az aláírásgyűjtők szintén fideszesek. Mi nem feltételezzük, hogy a kutya ne tudná, hogy mit csinál a farka, ebből következik, hogy valószínűleg itt egy szervezett akcióról lehetett szó. Hiszen ez több közintézményben megtörtént. Tehát én nem gondolom, hogy az önkormányzat vezetői ne tudtak volna arról, hogy a saját pártjuk az ételosztások közelében aláírásgyűjtéseket tervez.

- Vajon ha az MSZP állít oda egy asztalt, hogy az élelmiszeradó csökkentéséhez gyűjtsön aláírásokat, akkor mi lett volna a reakció?

- Meg lehetett volna próbálni, csak mi úgy gondoljuk, hogy ennél etikusabban és tisztességesen is lehet aláírásokat gyűjteni. Nagyon sokan támogatnak, biztatnak bennünket és írják alá a beadványunkat. Azt gondolom, hogy az a módszer, amit a Fidesz alkalmaz, hogy az adófizetők pénzén finanszírozott önkormányzati akciót használja arra, hogy pártpolitikai érdekből aláírásokat gyűjtsön, az mindenféleképpen etikátlan. Azt kell mondanom, hogy akik hozzánk betelefonáltak vagy jelezték, hogy látták, azok is nagyon felháborítónak tartják ezt.

- Ennek lehetne az a hozadéka, hogy a nyugdíjasokat nem lehet megvenni két kiló liszttel és három kiló cukorral. Azonban azok, akik nem telefonáltak, csak felvették az ingyenes adományt meg tavaly ősszel a tizenöt kiló krumplit, lehet, hogy nincsenek ennyire felháborodva, és azt mondják, hogy mégsem olyan rossz ez a Fidesz, ha így gondol ránk, és segít bennünket. Persze ettől még nem válik sokkal jobbá a sorsunk, de egy kicsit könnyebb lesz. Szóval hogy lehet ellenzéki szocialistaként ezzel felvenni a küzdelmet? Most politikai küzdelemre, az emberek meggyőzésére gondolok. Hiszen a rezsicsökkentéssel vagy az ingyen élelmiszer osztogatásával egyértelműen politikai céljai vannak a kormányzó pártnak, még akkor is, ha ezt tagadják. Ezt pedig überelni csak akkor lehet, ha a szocialisták azt mondják, hogy mi még jobban fogjuk csökkenteni a rezsit, vagy mi még jobban le fogjuk vinni az árakat, vagy mi nem két kiló lisztet fogunk osztani, hanem húszat. Csakhogy ez nyilvánvalóan tarthatatlan, és ebbe az ország fog belerokkanni. Szóval van-e válaszuk? Például konkrétan Újpesten, Ön tud-e valami olyasmit mondani, ami az embereknek tetszene, és tartható is gazdaságilag?

- Persze. Mi is azt látjuk, hogy a Fidesznek azon lépései mögött, amelyek látszólag szép gesztusnak is tűnhetnének, valójában mindig politikai számítás és haszonszerzés áll. Például most ez az aláírásgyűjtési akció is ilyen. Ugyanakkor én hiszek abban, hogy az emberek ennél sokkal bölcsebbek, és a családok, a családtagok beszélnek egymással, és szembesülnek azzal, hogy micsoda munkanélküliség van, és akinek van munkája, akár Újpesten is, az egyre nehezebben tud megélni a fizetéséből. Egyre magasabbak a devizahitelek, egyre magasabbak az élelmiszerárak, és mi ezért is javasoltuk egyébként az áfacsökkentést. Azért Újpesten azt is sokan tudják, hogy a jelenlegi fideszes vezetés több mint ezer újpesti középiskolástól vette el a korábbi ötvenszázalékos tankönyvtámogatást. Sokan tudják, mert tapasztalják, hogy ugyanez a fideszes városvezetés Újpesten például fizetőssé tette a bölcsődéket, ami ellen mi egyébként nagyon határozottan tiltakoztunk. Ráadásul közel nyolcvanszázalékos lakbéremelést vezettek be az önkormányzati lakások egy részénél. Emellett a két év átlagában majdnem húsz százalékkal emelték meg az újpesti piacon – ami Újpesten egy nagyon fontos közösségi hely – a bérleti díjat és a helypénzt. Erről mi például azt mondjuk, hogy egy tízszázalékos bérleti díj és helypénzcsökkentést kellene végrehajtani Újpesten. Ezt mondjuk, mi nem csak most mondjuk, hanem már évekkel ezelőtt is mondtuk. Én azt látom, hogy ezek mind olyan dolgok, amiket a családok, az emberek a saját bőrükön éreznek és tapasztalnak. Ezért azt gondolom, hogy politikai marketingakciókkal nem lehet félrevezetni az embereket, én ebben hiszek.

- Egy kérdés erejéig visszakanyarodnék a nyugdíjasokhoz. A polgármester azt írta nekünk, hogy Újpesten közel huszonötezer jogosult van, és közülük majdnem huszonegyezer nyugdíjas vette át a csomagot. Azt például megkérdezték tőle, hogy honnan tudja ezt a polgármester? Honnan szerzi a nyugdíjasokról az adatait? Azon a címen, hogy ők csak jótékonykodni akarnak, át lehet nekik adni a nyugdíjasok nevét és címét?

- Ebben nem vagyok biztos, de feltételezem, hogy a népességnyilvántartásból szerezték az adatokat. Hiszen különben nem tudták volna kiküldeni az újpesti nyugdíjasoknak az értesítést.

- Azonban ott valamilyen törvényi megalapozottsággal lehet csak adatokat kérni. Azért, mert valaki azt mondja, hogy én osztogatni akarok, elvileg nem volna szabad átadni az adatokat, nem?

- Feltételezhetően valamilyen közfeladatra hivatkoztak, és valamilyen indoklással azért valószínűleg ellátták a kérelmet, amikor ezeket az adatokat kivették a rendszerből. Egyébként az tény, hogy sokan nem szeretik, ha az adataikat kilistázzák, és ahhoz akárki hozzájuthat. Illetve, amikor valaki részt vesz egy ilyen akción, akkor róla tudják, hogy átvette-e az adományt vagy nem. Tehát van olyan, aki valóban nem szereti, ha ilyen formán nyilvántartják az adatait. Ez nem a legszimpatikusabb dolog. Önmagában egy ilyen akció akár szimpatikus is lehetne. Mi egyébként a korábbi akciót támogattuk is, de azt tapasztaljuk, hogy általában a fideszes akciók mögött valamilyen politikai számítás van, és úgy tűnik, hogy a jelenlegi ételosztás mellett, ahol ezek az aláírásgyűjtő pultok is ott voltak, szintén egy politikai számításnak lehettünk a tanúi. Ez egy szervezett akció volt. Volt olyan újpesti nyugdíjas, aki azt mondta, hogy valójában nem az történt, hogy őt elhívták egy ételosztási akcióra, őt ezzel az ételosztási akcióval csalták a fideszes pultok közelébe. Ő azt feltételezi, hogy a fideszesek előre végiggondolták, hogy ezeknek az intézményeknek egy jelentős részénél ezek a pultok ott legyenek. Ez nem állítás, ez pusztán egy feltételezés az érintett részéről. Ez is jól mutatja azt az elemi erejű felháborodást, amit ez kiváltott az ott élő nyugdíjasok körében, illetve a családtagjaik körében. Én azt gondolom, hogy ez megalapozott is, mert egy adófizetők pénzéből finanszírozott önkormányzati akcióba nem illik belerondítani direkt pártpropagandával.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái