rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. május 6.

Újabb ügyet kreálnak ellene
Molnár Gyula, volt XI. kerületi szocialista polgármester

Bolgár György: - Az elmúlt hónapokban úgy látszott, hogy megússza a Kopaszi gát körüli nagy felhajtást, és a bírósági eljárás megbukik Ön ellen, de most előszedtek egy új ügyet. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében nyomoz a Fővárosi Főügyészség, mert Ön polgármesterként, ezelőtt hat évvel, százszázalékos pénzvisszafizetési garanciát vállalt az önkormányzat nevében egy devizahiteles magánberuházásra. Most úgy ítélte meg a XI. kerület fideszes vezetése, hogy ez túlzott garanciavállalás volt, mégpedig az önkormányzati képviselőtestület felhatalmazása nélkül. Miről szól pontosan ez az ügy, amit eddig ezek szerint szép csendben altattak, és most jobb híján elővettek?

Molnár Gyula: - Úgy tűnik, hogy a bevált receptet kívánják újfent használni. Hiszen a 2010-es vizsgálat időzítése is sokat számított a választásnál. Elképesztőnek tartom, hogy három évvel azután, hogy átvesznek egy kerületet, kezdik el úgy érezni, hogy bűncselekmény történt, pedig  gyakorlatilag végig tudható volt ez a dolog. Én megmondom őszintén, ezt nagyon nehezen élem meg. Hihetetlen, hogy nekem kell magyarázkodnom egy egyébként teljesen normális dolog miatt.

- Kénytelen ugye, mert például az Újbuda Újságban, a kerület lapjában, amely 80 ezres példányszámban jelenik meg, elsőoldalas, nagy sztoriként hozták le ezt az ügyet. Emellett az országos sajtóba is bekerült az ügy, de tegyük fel, hogy ott kevesebben látták. A helyi lapot a kerületi lakók viszont nyilván olvassák.

- Az egy külön kérdés, hogy milyen közszolgálati lap hogyan foglalkozik az én ügyemmel. Nem akarok magyarázkodni, de egyszerűen fogalmazva, százhúsz millió forintért egy kétszázhetven millió forintos ingatlanhoz jut hozzá az önkormányzat. Ha nagyon egyszerűen nézzük ezt a dolgot, akkor erről szól a történet.

- A százhúsz milliót most kellene fizetnie az önkormányzatnak.

- Igen, ez az a bizonyos garanciavállalás, amit Ön is említett. Elmondanám, mi szerintem a legnagyobb csúsztatás. Végig arról beszélnek, hogy Molnár Gyula ezt tette, azt tette. Ezek az állítások tételesen nem igazak, erről a blogomban is írtam. Például nagyon fontos, hogy a képviselőtestület előtt volt ez a hitelszerződés. Ez a döntés egyébként 2007-ben született. Arról nagyon könnyű utólag, 2013-ban nyilatkozni, hogy helyes döntés volt-e garanciát vállalni. Akkor három és félmillió magyar döntött úgy, hogy ingatlanfedezetként hiteleket vesz fel, és bizony az árfolyamváltozások miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

- Igen, és 2007-ben még nem lehetett ezt látni.

- Én is így gondolom.

- Sem a svájci frank körüli, sem a nemzetközi pénzügyi válságot, se a devizahiteles válságot nem lehetett előre látni. Tehát nyilvánvalóan a vállalkozók is olcsó kamatozású devizában vettek fel hiteleket.

- Igen. Nem tudom, hogy mit fog tenni a nyomozó hatóság, mert nem tudni, hogy mi a kár. Nem értem, hogy hol érte kár az önkormányzatot, hiszen tulajdonképpen ez az ingatlan most az övé lesz. Ráadásul egy körülbelül másfél millió forintos bérleti díjjal öt év alatt megtérül ez a százhúsz millió forint. Tehát itt van egy tehermentes ingatlan, amely ráadásul része egy olyan koncepciónak, amely a park fejlesztését dolgozza ki. Mi akkor ezt magántőke bevonásával csináltuk meg, és az ingatlan ott van. Tehát nem arról van szó, hogy felvette a hitelt ez a vállalkozó, majd eltűnt, hanem az ingatlan ott van, és működik. Van teniszpálya, labdarúgó pálya, étterem, fitnessz terem, és ezeket használják is a környékbeli emberek. Tehát én úgy érzem, hogy ebből nem lesz olyan típusú ügy, mint amilyen a másik volt, amelyet Ön is említett. Nem akarok előreszaladni, de én erre számítok. Viszont arra tökéletesen alkalmas ez az ügy is, hogy megint előállítsanak egy olyan játszmát, amelyben nem a teljesítménnyel próbálnak meg velem versenyezni, hanem azt próbálják elhitetni mindenkivel, hogy itt zavaros ügyek vannak. Talán Ön is emlékszik, hogy bejelentettem ott a bírósági bűncselekmény hiányában történő felmentés után, hogy újra el kívánok indulni a XI. kerületi polgármesteri posztért. Úgy látom, hogy emiatt a helyi műhelyek azt találták ki, hogy akkor megpróbálnak engem megint lejáratni.

- Még egy kicsit térjünk vissza a konkrét ügyre, hogy mindenki értse. Egy önkormányzati tulajdonban lévő területen felépített sport és szórakozó komplexum ez?

- Így van. Magát a telket egyébként nem is adtuk el, hanem csak bérbe adtuk. Ez az ingatlan egyébként tizenöt év múlva az önkormányzaté lenne így is, úgy is. Az a nehézség, hogy mivel a garanciát lehívja most a bank, ezért a garanciavállalás értelmében az önkormányzatnak előbb kell tulajdonba vennie az ingatlant, viszont ezért fizetnie is kell. Azonban ezzel nem történt károkozás! Ez egy vis major helyzet. Én elismerem, hogy nem kényelmes, és van ezzel feladata az önkormányzatnak. Megjegyzem, ha én lennék most a polgármester, akkor szerintem jobban tudtam volna tárgyalni, mint ahogy ők tárgyaltak. Azonban ez már legyen az ő problémájuk. Aztán majd egyszer, ha oda kerülünk, meg fogom nézni, hogy mindent megtettek-e és körültekintőek voltak-e. Szóval a telek önkormányzati ingatlan maradt, és mostantól kezdve az épület is az lesz. Nem nagyon értem, hogy ezzel mi a probléma. Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ebben az ügyben személyi felelősséget tudnak megállapítani. Persze ne becsüljük le az ügyészséget, de azért én azt gondolom, hogy ebből nem lehet olyan típusú ügy, mint amilyen a másik volt.

- Tulajdonképpen volt testületi döntés vagy nem volt?

- Volt önkormányzati döntés. Még egyszer mondom, hogy a blogomban ezt részletesen be is mutatom. Nagyon nagy érdekesség még – és ez egy picit szerintem vissza is fogja az ő vehemenciájukat –, hogy véletlenül csatoltak egy magánlevelet a dokumentumokhoz, amelyet az önkormányzat, a polgármester magán e-mail címére írt egy ügyvéd. Ebben az áll, hogy ez egy kiváló üzlet, és ebbe bele kell vágnia az önkormányzatnak. Ezt a levelet aztán később eltüntették, de szerencsétlenségükre mi ezt lementettük, ezért megvan nekünk. Úgyhogy nagyon nehéz ezt most úgy beállítani, ahogy szeretnék. Az én türelmem egyébként elfogyott, ezért sajtópert fogok kezdeményezni az Újbuda Újság ellen. Az egy furcsa pillanat lesz, amikor ott be kell tudniuk bizonyítani, hogy én ténylegesen kárt okoztam, hangsúlyosan én, személy szerint. Azért itt mégiscsak egy önkormányzatról van szó. Az, hogy ténylegesen történt-e károkozás, szerintem ma nem megmondható, de szerintem nem.

- Az a cég, amelyik vállalta, hogy megcsinálja ezt a sportkomplexumot, az egyszerűen nem tudta visszafizetni a felvett devizahitelét?

- Ha a számok pontosak, amiket én tőlük hallottam, akkor ők százhetven millió forintnyi devizahitelt vettek fel. Kilencven milliót visszafizettek, és még kétszázhúszat kéne törleszteniük. Azt hiszem, hogy ezekkel a számokkal – kisebb nagyságrendben – a magyar családok többsége is szembesül. Ilyen módon változott az összeg, és ezt már nem tudják vállalni. Azonban még nyilvánvalóan ott vannak, üzemeltetik, működtetik ezt a helyet. Egy csökkentett megoldást tudnának vállalni, és ha jól tudom, tárgyaltak is erről a bankkal. Egyébként jelzem, hogy a kétszázhúsz millió maradék hitelt az önkormányzat most százhúszért kapja meg. Azt gondolom, hogy ezt a százhúsz millió forintot a következő évek alatt könnyedén ki lehet termelni ebből a helyből, és az épület továbbra is ott marad. Szerintem ez egy kiváló hely, és amennyire tudom, a környéken lakók is szeretik.

- Ezek szerint a beruházó nem tudta visszafizetni a teljes hitelt. Az önkormányzat pedig a tartozásnak egy részéért megkapja ezt az épületkomplexumot, de az a beruházó üzemelteti tovább, akivel egyébként valamiféle vitában volt az önkormányzat?

- Ez egy nagyon jó kérdés. Ha én dönthetnék, biztosan megállapodnék vele arról, hogy mennyit tud fizetni havonta. Szerintem a másfél millió forint egy reális szám, akár még kicsit több is lehet. Akkor mondjuk, az önkormányzat ebből szépen megkapja azt a pénzt, amit ő beletett, a vállalkozó pedig üzemelteti a helyet, és majd hat-hét év múlva, amikor lejár ez a tizenöt éves idő, akkor eldöntheti az akkori önkormányzat, hogy milyen módon fogja hasznosítani az épületet. Továbbadja, vagy üzemelteti tovább, megtartja, vagy eladja, sok lehetősége van. Egyébként ez egy klasszikus PPP-konstrukció volt, és tudom, hogy ezt nem szereti a mai kormány. Valójában arról volt szó, hogy egy feladatot meg akartunk oldani. Volt egy ötlet, amit szeretett volna megvalósítani a vállalkozó hitelből, mi pedig mögé álltunk, és támogattuk ebben a projektben. A projekt elkészült, és mi ezt jóváhagytuk. A probléma az, hogy közben – az elmúlt hat évben – brutálisan felborult ez a fajta banki finanszírozási háttér. Ezzel nem tudtunk akkor számolni. Szóval, ha ez bűncselekmény, akkor elég sokan bűncselekményt követtek el Magyarországon.

- Ráadásul még szaladhatna is az önkormányzat a kormányhoz, hogy rászakadt egy váratlan adósság, vállalja át a kormány. Úgy emlékszem, hogy Hódmezővásárhelynek is volt mindenféle devizaadóssága, és át is vállalták majdnem a háromnegyedét az adósságoknak. Szóval volna még itt lehetőség.

- Igen, és ha már számokat mondunk, akkor tegyük hozzá, hogy amikor ez a döntés született, akkor ez egy harmincmilliárd forinttal gazdálkodó kerület volt, amelyet nulla adóssággal adtam át az utódomnak, akármit is mondanak. Százhúsz millió forint pedig a költségvetésnek gyakorlatilag a 0,4 százaléka. Szóval ezt az egészet úgy beállítani, hogy valami tragikus dolog történt, azért szerintem az abszurd.

- Arra talán pont jó, hogy Molnár Gyulát elkaphassák, nem?

- Szerintem, arról szól a dolog, hogy ezt megpróbálják, de abban biztos vagyok, hogy ez nem fog sikerülni.

- Még egy dologról szeretném kérdezni. Milyen ez a mostani XI. kerületi fideszes vezetés? Azért kérdezem, mert az országos nyilvánosság valószínűleg nem sokat tud a polgármesterről, a korábbi magukat gyakran mutató XI. kerületi fideszes politikusok pedig mintha eltűntek volna. Például Kupper András és mások. Szóval kik vannak most ott, és kik irányítanak valójában?

- Nem mennék bele egy hosszú elemzésbe a Fidesz belső viszonyairól, de nagyon leegyszerűsítve el tudom mondani a dolgot. Arról van szó, hogy 2010-ben nem szívesen vállalt velem szemben jelöltséget senki. Aztán megtalálták ezt a fiatalembert, akinek ez egy kevésbé ismert terep. Azt gondolom, hogy ezzel sajnos az elmúlt három évben Újbudát letörölték a politika budapesti térképéről. Teljes egészében befelé fordultak. És mivel úgy látszik, hogy nagyon sok bizonytalanság van a fejükben, ezért nagyon kevés dolog történt. Én legalábbis ezt a visszajelzést kaptam az emberektől. Rendszeresen állítanak meg most már az utcán. Az emberek is látják, mi történik, és én magam is látom, hiszen itt élek. Azokat a projekteket, amiket mi elkezdtünk, ha jól látom, csak azért nem folytatják, mert nem akarják, hogy bármilyen módon Molnár Gyulához köthető ügyek legyenek életben. Újakat pedig nem indítottak. Én azt tudom mondani, hogy itt egy nagyon komoly teljesítményhiány tapasztalható. Én egyébként a blogomban kihívtam a polgármestert egy vitára, hogy akkor álljunk ki, és beszéljünk az ő három évéről. Beszéljük meg, hogy az elmúlt három évben mi történt, és mi történt az előző nyolc évben, az én időszakom alatt. Szóval úgy látom, hogy az én sikeres nyolc évemet próbálják elfedni és elfeledtetni ezzel az újabb üggyel.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!