rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. május 6.

Kövér nem engedte meg, hogy interpelláljon
Szanyi Tibor, az MPSZ országgyűlési képviselője

Lásd ehhez hírösszefoglalónkat – Kövér-dúlás a Tisztelt Házban – és Gadó Gábor írását: Hol a határ?

Bolgár György: - Képviselő úr, mit akart mondani a parlamentben? Mi volt az a sértő dolog, amit Kövér László nem engedett elhangzani az országgyűlés épületében?

Szanyi Tibor: - Ez egy interpelláció, aminek általában akkor jó a műfaji kerete, ha van benne kérdés. És én igazából azt szerettem volna megkérdezni Németh Lászlóné miniszter asszonytól, hogy vajon ennek az egész trafikmutyinak a kapcsán nem sül-e le a bőr a képükről? Ez lett volna valószínűleg az a sértőnek hangzó mondat.

- Áhá, szóval ez a kifejezés, hogy nem sül-e le a bőr a képükről? Mi volt a címe?

- A címe ez volt: „Hogy lett az országnak ezerötszáz trafikosa?” Az interpellációt mindig írásban kell előre beadnunk.

- Tehát elolvashatták az Ön összes sértőnek minősített kifejezését.

- Igen. Volt még egy mentő kérdés a miniszter asszonyhoz, hogy ha és amennyiben lesül a bőr a képükről, akkor viszont mit terveznek. Vajon elbujdokolnak, lemondanak a kormányzásról vagy pedig lesült arccal, pofátlanul hazudoznak és rabolnak tovább ebben az országban? Hozzáteszem, hogy ezek a kifejezéseket, amiket én beleraktam az interpellációba, jól kimutatható módon a Fidesz retorikáját adják vissza, tehát azért nem a Szocialista Párt hagyományai közé tartoznak ezek. Csak annyiszor elmondták már ezeket a szavakat a fideszes képviselők, hogy gondoltam, megnézzük azt a változatot, hogy amikor ez rájuk van vonatkoztatva, akkor mit gondolnak. Most Kövér házmester úr úgy gondolta, hogy a parlament tekintélyét ez sérti.

- Ez mindig így volt? Hogy az országgyűlés elnöke a sértőnek minősíthető interpellációkat levetette a napirendről?

- Nem, hát korábban azért volt egy jogi beágyazása annak, hogyan működjön a parlament. Ezt a Fidesz megváltoztatta 2010-től folyamatosan a különböző alkotmány meg házszabály meg egyéb ilyen kétharmados ügyek átírásával, és most gyakorlatilag az elnök azt csinál, amit akar, azt rendel el, amit akar, és jogorvoslatnak helye nincs.

- Nem kéne a legközelebbi interpellációjában összegyűjteni néhány egykori fideszes, ellenzéki interpellációt hasonló kifejezésekkel?

- Meg lehet csinálni, de nagyon őszintén megmondom, hogy én nem szeretnék túl sokat foglalkozni azzal, hogy miket mondott a Fidesz. Igazából én szeretném, ha az emberek problémáira összpontosítanánk, mert a probléma ebben a trafikmutyiban pont az, hogy főleg vidéki kistelepüléseken tízezrével fognak bezárni a különböző vegyesboltok, ahol eddig cigarettát árultak, és most ennek a viszonylag stabilnak mondható négyszázalékos haszna nem lesz számukra, ami kétségessé teszi onnantól kezdve az egész bolt működését. Ez is benne volt az interpellációmban, habár a matematika ennél gonoszabb dolog, mert ez most azt jelenti, hogy durván húsz bezárt hely jut egy új trafikra.

- De hogy érti ezt, hogy bezár? Nem biztos, hogy bezárnak, csak legfeljebb nem árulhatnak majd dohányárut.

- Igen, de a húsz boltban a dohányon eddig keletkezett haszon most a fideszes haver boltjában fog jelentkezni.

- Mondjuk pontosabban azt, hogy fideszes haver boltjában is. Valószínűleg nem mindegyik az, nálunk is volt már olyan hallgató, aki betelefonált és közölte, hogy neki semmilyen politikai kötődése senkihez, lehet, hogy véletlenül kapta, de megkapta, nyert a pályázaton. Nem lehet azt állítani, hogy mindenki valamilyen mutyi révén kapta meg, csak feltűnően sok a mutyigyanús nyertes, ez biztos.

- Nem egészen.

- Még ez sem egészen igaz? Pedig próbáltam olyan körültekintően fogalmazni.

- Ez nagyon dicséretes, csak az a helyzet, hogy ha megnézzük, ezek az új árusító helyek nem azonos súlycsoportban vannak. Vannak irgalmatlanul forgalmas helyeken lévő, főutakon, nagyvárosok centrumaiban lévő boltok, ezek hihetetlen, hogy mit fognak kaszálni. Aztán, hogy most esetleg pár kisebb boltot kiosztottak olyannak, aki egy ötszázas faluban nyert egy trafikpályázatot, hát hurrá, azon nem fog meggazdagodni. Viszont a nagyobbak most szó szerint akár napi három millió forint haszonra tudnak szert tenni.

- Hogy lehet annyi?

- Sopronban a határátkelő mentén, a főúton van egy ilyen kiadott bolt, az eddigi forgalmát megnéztük, az napi három millió forintot fog eredményezni az egyik fideszes illetőnek.

- A tizenkét százalékos árrés napi három milliót hoz neki?

- Igen.

- És nem MSZP-s nyerte.

- Hát nem. Gyakorlatilag az összes jobb boltot fideszes haver nyerte. Ezen nincs mit szépíteni. Akik vergődnek kistelepülésen egy ezer-kétezer fős faluban, ott irgalmatlan nagy forgalom nem lesz. És most ezekre a kis egyszerű boltokra hivatkozva úgy csinálnak, mintha minden trafik azonos nyereségen osztozna. A fenét, hát az forgalomfüggő. És ezt nagyon szépen kisakkozták. Tehát esélye nem volt senkinek. Forgalmas helyen normális ember nem tudott nyerni, csak a fideszes haver.

- El tudja még mondani az interpellációját úgy, hogy megváltoztatja a lesül-e a bőr a képükről kifejezést és így adja be? Vagy ilyen trükkökkel kár élni?

- Szerintem kár élni, mert még egyszer mondom, a házmester indoklás nélkül bármit lesöpörhet a parlament asztaláról. Egyébként ez nagyon csalóka, én nagyon sokszor hallom a választóinktól is, hogy képviselő úr, miért nem válaszolnak ezekre. Hát azért nem válaszolunk, mert úgy van megkonstruálva a mai parlament, hogy mindig a Fideszé az utolsó szó. Tehát okai vannak annak, hogy mi adott esetben a bennünket ért súlyos sértésekre sem tudunk válaszolni. Az interpelláció az egyetlen olyan műfaj, ahol azé az utolsó szó, aki felteszi a kérdést. Itt viszont meg irtják azokat az interpellációkat, amelyeket nem akarnak, hogy az ország lakossága megtudjon, megismerjen. És el kell hogy mondjam töredelmesen, hogy az esetet követően tartottam egy sajtótájékoztatót, és ott azért én felolvastam az interpellációt. Amennyiben a média nem lakájmédia, továbbíthatta ennek az interpellációnak a tartalmát akár teljes egészében is. Ezen kívül közösségi oldalakra is, például a Facebookra is feltettem még ma délután a szöveget. Tehát azért nem sikerül a Fidesznek elhallgattatni minket, csak sokan vannak, akik ebből annyit látnak, hogy a parlamentben Kövér László lerúgta egyszerűen az egyik felszólalást.

- Ilyenkor semmiféle módjuk nincs arra, hogy tiltakozzanak? Nincs egyetlenegy bizottság sem, amely megvizsgálhatja, hogy Ön sértő volt-e vagy nem volt sértő? Semmit nem lehet tenni?

- Semmit. Kizárólag a nyilvánosság az egyetlen fegyverünk. A parlamenti vagy jogi eszközök mind ki vannak irtva a magyar jogrendből. Az előző telefonáló hölgy is ugye sérelmezte, hogy miket tanítanak az iskolákban meg minden, hát itt sincs apelláta. Verdikt van, nincs tovább, és nincs nyilvánosság, nem lehet semmire rákérdezni. Most fogadtak el nemrég egy törvényt, ami közérdekű adatnak minősít szinte bármit, amit a kormány annak gondol, és annak a nyilvánosságát korlátozhatják.

- És mindezt huszonnégy vagy negyvennyolc óra alatt verték keresztül.

- Ez az elmúlt évszázadban a legsötétebb diktatúrák idejére emlékeztet, ahogy itt el akarják hallgattatni az ellenzéket. Tehát amikor bárki, akár az Önök műsorában szót kap, és azt hiányolja, hogy miért vagyunk mi olyan csendben, tegyük mindig hozzá, hogy azért vagyunk olyan csendben, mert be vagyunk zárva, és egy bezárt gumiszobában hiába üvöltözök, azt nem fogja hallani a nagyérdemű. Iszonyat erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy így vagy úgy, de ki tudjunk törni a nyilvánosság felé, hogy egyáltalán az a kevés szó, amit át tudunk vinni ezeken a nagyon gyenge eszközökön, eljusson az emberekig. Ezzel együtt mindenkit megnyugtatok, hogy nemcsak a sajtóban való hangoskodás, hanem az is nagyon fontos, hogy tényleg járjuk a házakat, ott vagyunk kint minden piacon, minden téren, amennyien csak lehet. Tehát nagyon sok a személyes kontakt, és azért ezeken a helyeken el tudjuk mondani mégiscsak valamennyire a dolgainkat. Csak a sajtóricsaj nem látszik, nem hallatszik. Ezt mind letompítja a mi esetünkben a Fidesz, a maga esetében pedig feltekeri a potmétert, aztán minden ugyanattól hangos.

- Úgyhogy még az egyébként hangosnak minősített Szanyi Tibor is halkabban hallható, illetve ha hangosabb lenne, akkor egyszerűen lecsavarják. Azt mondják, hogy ez sértő. Hát finom emberek között nem lehet akármit mondani, Szanyi úr.

- Ez sem egészen így van, mert mi újabban már elég sűrűn készülünk. Amit nem engednek nekünk elmondani, azt megpróbáljuk képi eszközökkel megjeleníteni. Ugye nekem volt egyszer az egyik középső ujjammal egy kifejezésem.

- Mennyibe került ez Önnek?

- 131 ezer forintba. Drága az ellenzékiség, tehát nem azt mondom, hogy ez egy olcsó játék. Viszont ma egy nagyon szép táblát mutyi-filter felirattal szintén sikerült bemutatnom az ülésteremben.

- Ezt ki találja ki és ki csinálja meg? Mert gondolom, nem festegette otthon gondosan.

- Nem. Nekem nagyon sok fiatal önkéntes kollégám van, akik egyrészt gyártják is az ötleteket, és az ötletek mögé gyártják a megjelenítés eszközeit is, például ezt a táblát is. Nagyon büszke vagyok rájuk. Egyébként, amikor kérdezik, hogy hol vannak a fiatalok az MSZP esetében, akkor azt tudom mondani, hogy csak nekem legalább húsz gyakornokom van, egyetemisták.

- Na, majd meglátja, hogy tiltott reklám miatt még elővehetik Önt.

- Még maximum egy évük van rá, utána már szabad világ lesz Magyarországon is.

- Optimista, de nem baj, néha az is kell.

- A politikában azt mondják, hogy az mindig két ember küzdelme, és az győz, aki optimista. Én az vagyok.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!