rss      tw      fb
Keres

A Westerwelle-effektusA mostani budapesti Zsidó Világkongresszus nem csupán a zsidókról szól. A romák elleni rasszizmusról is, és a melegek hátrányos megkülönböztetése is téma.

A német külügyminiszter Guido Westerwelle is fontosnak tartotta, hogy eljöjjön a budapesti konferenciára, és figyelemreméltó beszédet mondott. Szerinte „nemkívánatos fejlemények” történnek Magyarországon. Westerwelle nem zsidó vallású, nincsenek üldözött felmenői – a német külügyminiszter meleg.

Nem titok ez. A most 51 éves ügyvéd majd 20 éve a Bundestag tagja, és a jósvádájú politikust először Merkel születésnapján fotózták le a kedvesével. 2010-ben keltek egybe, maga a bonni polgármester szentesítette a frigyét, és Németországban senki sem csodálkozott azon, hogy Westerwelle párja egy férfi. Michael Mronz német üzletemberrel él, és a homoszexuális kapcsolat nem befolyásolta politikai karrierjét, sőt, nem zavarja az a konzervatív Merkel kancellárt sem, aki pedig egy lutheránus pap lánya!

Amikor nemrég Áder Jánossal találkozott a német külügyminiszter, a találkozóról azt jelentette az MTI, hogy az „alkotmányvitáról” tárgyaltak, „nyílt párbeszédet” folytattak, és hogy az eszmecsere során „egymásnak meglehetősen ellentmondó” véleményeket fogalmaztak meg. Ez magyarul azt jelenti, hogy a német külügyminiszter beolvasott Ádernek, ahogy a Reuters hírügynökség is „komoly vitáról” tudósított. A magyar köztársasági elnök jó képet vágott a dologhoz, és egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: „teljesen természetes”, hogy nem mindenben értenek egyet a felek. Valójában szinte semmiben sem értettek egyet. Én persze azon csodálkoztam, hogy Westerwelle egyáltalán szóba állt Áderrel.

Tessék csak elképzelni: a legalizált homoszexuális kapcsolatban élő Westerwellét arról győzködte Áder, hogy a házasság csupán egy férfi és egy nő között jöhet létre, ez az egyetlen üdvözítő és követendő jogi megoldás, hiszen ezt szentesítette a vadonatúj magyar alkotmány is. Már-már komikus lehetett a szituáció, de Westerwelle nem mosolygott.

Fehéroroszországban beleírják az alkotmányba, hogy meleg házasság nem létezik, ez Lukasenka diktatúrájában lehetséges. De Magyarország végül is uniós állam, állítólag a nyugati civilizáció része. Félreértés ne essék, az európai konzervatív pártok sem támogatják nyíltan a melegházasságot, ugyanakkor elborzadnak attól, hogy alkotmányba betonozzák: házasság csupán egy férfi és egy nő között jöhet létre.

A Fidesz szerint melegek nem léteznek, a pártnak egyetlen nyíltan meleg politikusa sincs. Westervelle azon morfondírozhatott, hogy az anakronisztikus eszméket hirdető magyar vezetésnek már nem is a Balkánon, hanem a közel-keleti arab országok között lenne a helye. Talán ezért is keres mostanában arrafelé új barátokat az Orbán-kormány...

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!