rss      tw      fb
Keres

Orbán Portugáliából utasította a belügyminisztert
Orbán Viktor pénteken arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel a szombatra, Budapestre tervezett alkotmányellenes anticionista rendezvény megakadályozására. A miniszterelnök közleménye:

„A bíróság mai döntését a szombati anticionista tüntetés engedélyezéséről elfogadhatatlannak tartom. Álláspontom egyértelmű: bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye. Az ilyen rendezvények engedélyezése sem a magyar emberek értékrendjével, sem az alkotmány betűjével, sem annak szellemével nem fér össze. Ezért arra kérem a Legfelsőbb Bíróság elnökét, vizsgálja meg, Magyarországnak milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen az alkotmánynak. Ezzel egyidőben utasítottam a belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel az alkotmányellenes rendezvény megakadályozására.

Orbán Viktor,
Magyarország miniszterelnöke”

***

Bíróság: a rendőrség túllépte a tiltás határidejét (48 óra helyett 17 nap után tiltott)

Orbán közleménye előtt nem sokkal Fővárosi Törvényszék a honlapján azt írta, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki végzésével hatályon kívül helyezte a budapesti rendőrfőkapitány döntését, amellyel megtiltotta a szombati budapesti rendezvényt.

A bíróság szerint a rendőrség túllépte az egy rendezvény megtiltásához rendelkezésre álló 48 órás határidőt, ezért helyezték hatályon kívül „a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira történő kegyeleti megemlékezést” tiltó határozatot. Ugyanis ha a rendőrség a bejelentésnek a hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül nem tiltja meg a rendezvény megtartását, azt tudomásul vettnek kell tekinteni. Ez után a határidő után tiltó határozat nem hozható, így a rendőrség határozata jogszabálysértő. A bíróság közleménye szerint a rendezvény megtartása iránti kérelem április 12-én délután érkezett be, a BRFK pedig a tiltó határozatát a gyülekezési törvényben rögzített 48 órás határidőn túl, április 29-én hozta meg.

A bíróság azt is megállapította, hogy a rendőrség alá nem támasztott feltételezésekre hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt, ami súlyosan jogszabálysértő, és a tényállás-tisztázási kötelezettség súlyos sérelmét jelenti.

Belügyminisztérium: minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozni fogják a rendezvény megtartását

A Belügyminisztérium tudomásul veszi és betartja a bíróság döntését, amellyel felülbírálta a budapesti Vértanúk terére hirdetett anticionista rendezvényt betiltó rendőrségi határozatot, de minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza majd az esemény megtartását. Erről a Belügyminisztérium pénteken késő este adott ki közleményt.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a budapesti rendőrfőkapitány tiltó határozata jogszerű volt. A rendezvény ellentétes az alaptörvénnyel, így nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. „A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény – az Alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabály – rendelkezéseinek alkalmazásával helyezte hatályon kívül a tiltó határozatot.” „A tárca – a jogállami normáknak megfelelően – tudomásul veszi és betartja a Bíróság döntését. Ugyanakkor, álláspontját fenntartva, minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza a rendezvény megtartását.”

„A Belügyminisztérium leszögezi: határozottan és következetesen elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását, és védi valamennyi elszenvedőjének emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát. Minden olyan megnyilvánulást, amely az Alaptörvényben foglaltak sérelmével, csorbításával jár, a tárca – ahogy minden jóérzésű ember – megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint. A Belügyminisztérium arra kér mindenkit, aki tiszteletben tartja az emberi méltóságot, hogy 2013. május 4-én tartsa magát távol a Budapest V., Vértanúk terére meghirdetett rendezvénytől.” 

***

Előzmény

Orbán Viktor utasítására Pintér Sándor belügyminiszter előbb a nemzeti érzelmű motorosok április 21-ei felvonulásának a betiltására utasította a rendőrséget. A bíróság jóváhagyta a rendőrségi tiltást, ám amikor a motorosok más jelszóval és más útvonalra jelentettek be motoros vonulást, és a rendőrség ezt ismét betiltotta, a bíróság a motorosoknak adott igazat. A motorosok ekkor közölték azt is, hogy május 4-re „anticionista motoros felvonulást” kezdeményeznek. Arra a napra, amikor Budapesten megkezdődik Orbán Viktor részvételével a Zsidó Világkongresszus közgyűlése. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész ugyanerre a napra „antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervezett. A református egyház fellépése nyomán végül a lelkész kénytelen volt ettől eltekinteni (fegyelmi vizsgálatot is kezdeményeztek ellene az egyházban), helyette azonban felesége, Hegedűs Lorántné jobbikos parlamenti képviselő jelentett be hasonló szellemiségű gyűlést. Részlet a közleményéből: „Isten színe előtt állva azonban kötelességem meghirdetni ugyanarra a napra, azaz 2013. május 4-ére, délelőtt 10 órára, az én szervezésemben megtartásra kerülő azon népgyűlést, mely a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira kegyelettel emlékezik a Szabadság teret a Kossuth térrel összekötő Vértanúk terén, hiszen ott állt hajdanán az 1919-es vörös kommün áldozatainak emlékműve. A rendezvényen felszólal: Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és reménység szerint Morvai Krisztina.”

Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár április 29-ei, hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy  Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát. Lázár azt is elmondta, hogy Orbán beszédet is mond a kongresszuson, ahol határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben „mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része”. Egyben

súlyosan etikátlannak minősítette, ha a politikában, illetve az üzleti életben elszenvedett sérelmeket az antiszemitizmus vélelmezett vádjával viszonozzák (lásd Orbán interjúját az izraeli lapban, benne a Zsidó Világkongresszus elnökének címzett vádját).

A budapesti rendőrfőkapitány még aznap megtiltotta a május 4-ére, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére szervezett „antibolsevista és anticionista népgyűlést”. A rendőrség határozatának indoklásában többek között Magyarországnak az 1947-es párizsi békeszerződésben foglalt kötelezettségeire hivatkozott, és provokatívnak nyilvánította a rendezvény időpontját és célját. Ezt a tiltást támadta meg Hegedüs Lorántné a bíróságon.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!