rss      tw      fb
Keres

Nagy Futam - Légi parádé és versenyautók Budapest belvárosában

MTI 2013. május 1., szerda 17:41

Repülőgépektől és versenyautóktól volt hangos Budapest belvárosa szerdán; a Nagy Futam elnevezésű rendezvényen többek között Bessenyei Péter műrepülő világbajnok és Michelisz Norbert túraautó pilóta szórakoztatta a közönséget.

Az egész napos program már reggel 8 órakor elkezdődött a Széchenyi téren, ahol a Magyar Tudományos Akadémia parkolójában versenyautó-kiállítást rendeztek. Az érdeklődők forma- és túraautókat is megtekinthettek.

A repülőshow programját Bessenyei Péter műrepülő világbajnok műsora nyitotta, aki a Parlament melletti rakpartról szállt fel és mutatta be programját a belváros és a Duna felett, majd csatlakozott hozzá Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is. Őket követték a Flying Bulls oldtimer repülőgépei, egyebek mellett egy DC-6-os, és egy Bell TAH-1F helikopter.

A repülők után a versenyautóké és motoroké volt a főszerep a Nagy Futamon. A Széchenyi térről indulva a Lánchíd - Clark Ádám tér - Lánchíd - Széchenyi tér - József Attila utca - Erzsébet tér útvonalon több kört is megtettek a neves motorsport-versenyzők. Elsőként Michelisz Norbert, a Túraautó Világbajnokság (WTCC) sorozatában a Zengő Motorsport színeiben versenyző magyar pilóta hajtott végig a pályán Hondájával. Michelisz mellett a bajnokság több pilótája, így a háromszoros túraautó világbajnok Yvan Müller, a kétszeres brit túraautó bajnok James Thompson és Pepe Oriola is részt vett a bemutatón.

Michelisz Norbert tavaly megnyerte Yokohama Trophyt, a legjobb privát versenyzőnek járó trófeát a WTCC keretein belül a nem gyári csapatoknak kiírt sorozatban. Az elmúlt héten a Slovakiaringen tartott WTCC-futam első fordulójában pedig harmadik helyezést ért el. A következő hétvégén a Hungaroringre látogat a mezőny.

A közönség ismét láthatta Talmácsi Gábort is, a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es világbajnokát, akit 2011-ben az év sportolójának választott a nagyközönség.

A közszolgálati M1 televíziócsatorna 24 kamerával közvetítette a május 1-jei bemutatót, amelyet a Hungaroring Sport Zrt. szervezett.