rss      tw      fb
Keres

A pénznek nincs füstje



A trafikpályázat eredményhirdetése meglepetést hozott. Nem az a meglepetés, hogy politikai alapon osztogatták (trafikot csak kívülről látott) fideszes rokonságnak és haveroknak a koncessziós jogosultságokat, miközben dohánykereskedelemmel ténylegesen foglalkozókat, kiskereskedőket fosztottak meg ettől a lehetőségtől, hanem az, hogy mindezt ilyen szemérmetlenül tették. A földbérleti pályázatok mintájára lebonyolított elbírálás nyomán nyilvánvaló, hogy politikai alapon, felülről szervezett új gazdasági elit létrehozása a cél, amelynek a tagjai a retyerutya és a haverok. Oda nem lehet felemelkedni, oda csak a beleszületés vagy a – hogy is mondjam – elmélyült kapcsolatépítés útján lehet bekerülni. A pályázaton lemaradtak most az epétől nem látva kommentálják a döntést, és megszaporodtak a rokoni/baráti szálakat ismertető-boncolgató weboldalak. (Ld. pl. itt.)

A sok tanulság közül csak egyet emelnék ki. A névsort böngészve feltűnő, hogy az ismert megasztár-énekes, TV2-s weather girl, sportoló (!) mellett több orvos neve is felbukkan, némelyikük már korábban is felhívta magára a figyelmet a kormánypárt nyilvános támogatásával. A Fidesz a dohányzás elleni küzdelem élharcosaként komoly törvényekkel próbálta megakadályozni a fiatalok rászokását a füstölésre, szigorú jogszabályokkal vegzálják a vendéglátósokat stb. Ehhez képest nagyon érdekes, hogy több fideszes kötődésű orvos (és persze a kormánypárti trendnek megfelelően: családtagjaik) vágtak bele a dohánybizniszbe és nyertek koncessziót.

Korunk állapotát tükröző apróság, de mutatja a Fidesz-politizálás erkölcsi alapjainak teljes hiányát. Mert micsoda dolog az, hogy szavakban ájtatos képpel küzdenek a dohányzás ellen, de személyes anyagi hasznot azért szívesen húznak belőle? Szavakban ugyan lebeszélnék a társadalmat az egészségkárosító füstölésről, de valójában az a politikai alapon válogatott baráti kör érdeke, hogy minél többet dohányozzunk? (Anyagi haszon ugyanis abból van, nem pedig a tömeges leszokásból…)

Módosítani kell a régi mondást, miszerint a „pénznek nincs szaga”. Füstje is csak a dohánynak van, a moneynak nincs. A dohányárusítási monopóliumból származó bevételek füstje, úgy tűnik, nem károsítja a fideszes haverok és környezetük egészségét.

(Fazekas Csaba)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!