rss      tw      fb
Keres

Motoros felvonulás - A bíróság szerint jogszerűtlen volt a rendőrségi tiltás

MTI 2013. április 24., szerda 22:04

Jogszerűtlen volt a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete április 21-ére tervezett, módosított elnevezésű felvonulásának rendőrségi megtiltása a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai döntése szerint.

Az egyesület által az MTI-hez eljuttatott bírósági végzés indoklása szerint a rendőrség eljárása jogszabálysértő volt többi között azért, mert tiltó határozatát a rá vonatkozó határidőn túl hozta meg, illetve "alá nem támasztott feltételezésekre" alapította.

Az egyesület április 15-ei bejelentését követő napon egyeztetést tartott a rendőrség és az egyesület, majd 19-én született meg a tiltó határozat, holott a rendőrségnek két napon belül kellett volna döntését meghoznia, ellenkező esetben a bejelentést olyannak kell tekinteni, mint amelyet a rendőrség tudomásul vett.

A bírósági végzés felidézi, hogy az egyesület hivatkozott arra is: a tiltó rendőrségi határozatban foglalt indokok - mint például "cinikus gúny űzése a zsidó áldozatok emlékéből, a jogrendszer kiskapuinak kijátszása" - nem volt célja a rendezvénynek, amennyiben pedig a rendőrség mégis ilyen burkolt szándékot vélelmezett, azt a bejelentéskor kellett volna jeleznie. Ezzel kapcsolatban a bíróság közölte: a rendőrségnek a bejelentés és az egyeztetés során kell a rendezvény célját és "nem egyértelműnek érzett napirendi pontjait tisztáznia". Az eljárás során a rendőrséget terhelte a "tényállás-megállapítási kötelezettség".

A bíróság végzése szerint feltétlen jogállami elvárás, hogy a gyülekezési jog, mint alapvető szabadságjog gyakorlására vonatkozó határozatot a hatóság hatáskörével nem visszaélve, a jogszabályi rendelkezéseken kívüli, egyéb szempontokat nem mérlegelve, a szakszerűség követelményének feltétlen szem előtt tartásával hozza meg.

A bíróság szerint jogszabálysértő volt a rendőrségi tiltás, amivel megakadályozták a rendezvényen részt venni kívánók gyülekezési és véleménynyilvánítási alapjogának gyakorlását, ezért a bíróság az egyesület kérelmének helyt adott és a rendőrség tiltó határozatát hatályon kívül helyezte.

Korábban az egyesület "Adj gázt!" elnevezéssel akart felvonulni 21-én a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időben. Orbán Viktor kormányfő azonban április 8-án arra utasította a belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan politikai természetű rendezvényt tartani, amely sértheti a felvonulók emberi méltóságát.

A motorosok a rendőrségi elutasítás miatt bírósághoz fordultak, abban az eljárásban azonban 15-én még a az egyesület beadványát utasította el Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Ezután kezdeményezték a nemzeti érzelmű motorosok az újabb felvonulást némileg módosított helyen és időben, mellyel kapcsolatban a rendőrség közleményben azt a tájékoztatást adta: "a bejelentő korábban, a most tiltott demonstrációval nagyrészt megegyező időszakra szervezett rendezvényét +Adj gázt!+ megnevezéssel jelentette be".

Az újabb felvonulás az egyesület saját meghatározása szerint "békés tavaszi évadnyitó rendezvény" lett volna. 19-én napközben még a rendőrség azt közölte: a motoros felvonulást tudomásul vette, és a szükséges erőkkel biztosítani fogja. Majd az MSZP-s Steiner Pál felszólította a miniszterelnököt: haladéktalanul intézkedjen, hogy a rendőrség megakadályozza a Nemzeti Érzelmű Motorosok tervezett felvonulását, mert a kormányfő szavahihetősége kérdőjeleződik meg, ha a "neonáci provokáció" megvalósulhat Budapesten. Mire Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke e szavakkal tolmácsolta Orbán Viktor álláspontját: "Nyugalom, a kormány tudja a dolgát!" Ezután még aznap az M1 Az Este című műsorában elhangzott: a kormányfő ezúttal is utasította a belügyminisztert, hogy ne engedélyezze a Nemzeti Érzelmű Motorosok 21-re tervezett felvonulását.