rss      tw      fb
Keres

Bilbaói lecke kereszténységből


Orbán Viktor a bilbaói Euskulduna Kongresszusi és Zenepalota közönségével osztotta meg „keresztény válaszait” az Európa előtt álló kihívásokra. Még nincs fél éve, hogy a madridi Szent Pál Egyetemen tette ugyanezt.

A bilbaói beszéd bővelkedik tőrőlmetszett magyaros fordulatokban. Nem irigylem a tolmácsot, akinek kulturált és tapintatos módon kellett spanyolra fordítania azt, hogy: „az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből” és „nem tudja kiverni fejéből a kereszténységet”.

Egyébként Orbán fejébe sem olyan régen költözött be a kereszténység, jól emlékszünk még első ciklusbeli gúnyolódásaira a „csuhásokról”. Azóta viszont megtért, oly alaposan, hogy még a lelkipásztorát is kooptálta EMMI-miniszterként a kormányába. Balog nagytiszteletű úr ugyan szólhatott volna neki, hogy ők a kereszténységnek egy másik, unortodox, reformált szárnyához tartoznak, mint a Madridban és Bilbaóban kioktatott katolikusok, de mindegy is. Orbán testvér szavai az egyetemes kereszténység üzenetét hordozzák, bárhol hangozzanak is el. Teológiai és történettudományi szőrszálhasogatás lenne azon is tűnődni, hogy Kasztíliában és Aragóniában már akkor keresztény királyok uralkodtak, mikor a magyarok ősei még csak fontolgatták, hogy Levédiából áttelepülnek Etelközbe. Most Európában – tanítja Orbán a spanyol katolikusoknak – nincs nálunk elszántabb védelmezője a kereszténységnek. Mindenekelőtt a Brüsszelben progressziónak tartott „agresszív szekuláris politikai látomás” ellen hirdeti meg a harcot. Felhívja a figyelmet az európai politika válsághoz vezető tévedéseire, és keresztény megújulást sürget. Követendő példaként pedig a keresztény értékek alapján álló magyar alaptörvényt hozza fel.

Amikor a magyar miniszterelnök tavaly ősszel a Szent Pál Egyetemen adta elő a kereszténységet védő és megátalkodott brüsszeli ellenségeit ostorozó beszédét, még csak a neofita buzgóság otrombasága taszított. Hiszen, közismert módon, mi magyarok vettük át a kereszténységet Európától, és nem fordítva.

Most ezt a márciusi kitüntetések fényében árnyaltabban látom. Balog Zoltán EMMI-miniszter kitüntette ugyanis Bakay Kornélt, ezzel nézeteit a hivatalos tudományosság rangjára emelte. Az ő munkásságának része például a magyar nyelv finnugor eredetének tagadása. Erről ugyan a Magyar Tudományos Akadémia sajnálatos módon nem értesült, ezért hangoznak el e heti őstörténeti konferenciáján külön szekcióban a magyar finnugor rokonnyelveiről szóló előadások.

A kitüntetett Bakay a kereszténység eredetéről is radikális nézeteket hirdet. Jézust nem Dávid leszármazottjának tartja, hanem a zsidókkal szembenálló szkíta/pártus törzs tagjának.

Ha Jézus Krisztus pártus királyfi, mi pedig – Bakay professzor tanítása alapján – magunk is a szkíták leszármazottai vagyunk, akkor csakugyan tőlünk vette át mindenki más a kereszténységet. De ennyi újdonság egyszerre nemcsak a brüsszeli hivatalnokoknak, hanem még a spanyol katolikusoknak is sok lett volna.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!