rss      tw      fb
Keres

Gróf Esterházy János háborús bűnös szobrát avatják BudapestenKövér László, az országgyűlés elnöke szerint a felvidéki mártírsorsú politikus, Esterházy János nemcsak a magyarokat ért jogfosztottság jelképe, hanem a magyar nemzeti összetartozást célzó, másokat sohasem sértő, öntudatos magyar jogvédő politika példaképe. Ezt Kövér azon az ünnepségen jelentette ki, amelyet március 11-én tartottak abból az alkalomból, hogy az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának terme felvette a szlovákiai magyar politikus nevét, és a teremben leleplezték az emléktábláját.

Az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Esterházy János mélyen keresztény, öntudatosan európai és felelősen magyar politikus volt. Felidézte, hogy az 1947-es szlovák bírósági ítélet ma is hatályban van, és megjegyezte, hogy Esterházy János a szlovák jogrend szerint ma is háborús bűnösnek minősül. Úgy tűnik, mindez nem okozott neki problémát, felavatta az emléktáblát az Ország Házában.

Kövér Lászlónak igaza van! Gróf Eszterházy János a szlovák és a nemzetközi jog szerint a mai napig jogerősen elítélt háborús bűnös. Háborús bűnös Szlovákiában, háborús bűnös az Egyesült Államokban, háborús bűnös a világ minden jogtisztelő államában, csupán az Orbán-rezsim és néhány jobboldali lengyel csoport nem tartja annak. Esterházy ítélete érvényben van, nem tárgyalták újra, soha nem rehabilitálták. A grófot elítélő bíróság működését a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elismerte, tagjai az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió voltak. Az Amerikában náci kollaboránsnak tartott cipőgyáros, Jan Bata esetét Csehország 2007-ben újratárgyalta. Ennek nyomán rehabilitálták, és ez után szobrot is állítottak neki. De Esterházy János esetében sem Szlovákia, sem a nemzetközi közvélemény nem lát nyomós okot arra, hogy újratárgyalják az ügyét. Esterházy lánya sok évtizede Olaszországban él, de ott hivatalos politikai támogatást nem tudott szerezni háborús bűnös édesapja rehabilitálásához.

A mostani magyar kormányt viszont nem érdekli a nemzetközi jog, így a XII. kerületi Gesztenyéskertben május 15-én avatják Esterházy János szobrát. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az ügy mellé állt, és a szoborállítás költségeit a kormány fedezi a Nemzeti Könyvtár keretéből. Igen, a jogerősen elítélt háborús bűnös szobrát adófizetői pénzből fedezi a kormány.

És hogy miért érdekes ez a történet az Egyesült Államokban is? Azért mert a fasiszta érzelmű Esterházy grófból Budapesten még „zsidómentőt” is faragtak, és egy amerikai szervezet, az ADL (Anti-Defamation League) díjat is adott neki.

A szlovák zsidó közösség (UZZNO) az amerikai szervezethez fordult, hogy vonják vissza a díjat. Csalásra gyanakszanak, úgy vélik, Budapesten fabrikálták azokat a dokumentumokat amelyek alapján odaítélték az elismerést, ugyanis őket senki sem kérdezte meg.

Esterházy János lesz Wass Albert után a második olyan jogerősen elítélt háborús bűnös, akinek Fidesz-támogatással szobrot emelnek Magyarországon.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!