rss      tw      fb
Keres

Incidens a francia SzenátusbanAz esemény, amely múlt csütörtökön, április 11-én történt a francia Szenátusban, aligha volna említésre méltó, ha éppenséggel nem Budapesten írnám ezeket a sorokat. Épp arról folyt a vita, szentesíthetik-e egynemű párok is házassággal kapcsolatukat, amikor a törvénytervezetet ellenző Bruno Retailleau (UMP) – közvetlenül a „zöldeket” képviselő Esther Benbassa szenátorasszonyhoz intézve szavait – erre a megjegyzésre ragadtatta magát: „Ön meg én különböző színűek vagyunk politikai szempontból. Mellesleg más szempontból is…

Hogy a megjegyzésben mennyi volt a rosszindulat, nem könnyű megmondani. Esther Benbassa, aki sohasem tagadta zsidó identitását, mindenesetre sértőnek érezte. Bruno Retailleau azzal mentegetőzött, hogy a szenátorasszony aznap kanárisárga blúzban és bronzvörösre festett hajjal jelent meg az ülésteremben, ő – meglehet, meggondolatlanul, de mindenképp jóhiszeműen – csak ezeken a rikító színeken akart élcelődni.

A megjegyzés így is nagy felháborodást keltett. Jean-Pierre Sueur (PS), a törvényelőkészítő bizottság elnöke azonnal szót kért, és a francia alkotmány első cikkelye* alapján határozottan visszautasította a megjegyzést, ahogyan a francia „zöldek” frakcióvezetője, a dél-koreai születésű Jean-Michel Placé is megszólalt: erélyesen rendre utasította és bocsánatkérésre szólította fel az UMP-s képviselőt. Aki bocsánatot is kért, elmondta, hogy a szenátorasszony ruhájára célzott, és ha a hallgatóság ezt félreértette, nyilván ő volt a hibás, amiért nem fogalmazott elég egyértelműen.

Ezzel az ügy le is zárult. A szenátorok egy-kettőre napirendre tértek felette, és a vita annak rendje-módja szerint folytatódott.

Csak én morfondírozom még rajta, ezerkilencszáz kilométerre Párizstól, itt Budapesten…

(Ádám Péter)* 1. cikkely – Franciaország egyetlen osztatlan egészet alkotó, vallási szempontból semleges, demokratikus és szociális Köztársaság. Minden honpolgárának biztosítja a törvény előtti egyenlőséget származásra, etnikai és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Egyformán tiszteletben tart minden hitet stb., stb.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!