rss      tw      fb
Keres

Orbán ismét a spanyoloknak adta elő nézeteit a keresztény Európáról
Orbán ismét Spanyolországban beszélt az európai ember keresztény természetéről, Brüsszel agresszivitásáról, a bank és a zsebtolvaj hasonlóságáról és arról, hogy a demokráciának hála, ők nemzeti konzultációval nyerték meg az embereket saját keresztény alkotmányuknak.


A méltó (bár talán kissé túl modern) háttér előtt – MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor hétfőn Spanyolországba utazott. Legutóbb tavaly novemberben járt ott, amikor Remény és keresztény válasz a válságra címmel előadást tartott a spanyol főváros Szent Pál Egyetemén.*

A heti programja

Hétfő: előadás a bilbaói Euskalduna Kongresszusi és Zenepalotában, a Katolikusok a közéletben elnevezésű konferencián. Előadásának címe: Keresztény válasz az Európa előtt álló kihívásokra.
Kedd: Madridban találkozik Mariano Rajoy spanyol kormányfővel.
Kedd este: részt vesz Strasbourgban azon a néppárti frakcióülésen, amelyet a Magyarországgal is foglalkozó szerdai európai parlamenti plenáris vitát megelőzően tartanak.
Szerda délelőtt: részt vesz Londonban Margaret Thatcher néhai brit kormányfő temetésén (lásd a Guardianban megjelent írást: „A Margaret Thatcher temetésén megjelenő külföldi méltóságok között szerdán ott lesz egy férfi, akiről sokan érzik úgy, nem lenne szabad képviselnie az országát.”


Az áldásosztó – MTI/Koszticsák Szilárd 

Orbán előadása Bilbaóban: az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből, de Brüsszelben „egy agresszív szekuláris politikai látomás uralkodik”, a „bankmanipulációk” és a zsebtolvajok közt nincs különbség

Orbán Viktor a baszk városban mintegy két-háromszáz érdeklődő előtt háromnegyed órás beszédében a következőket mondta:

– Az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből, ezt Brüsszelben is meg kellene érteni.

– Ma Európa az egyetlen kontinens a világon, ahol a politikai elit nagy része azt gondolja, hogy képes a világát Isten és isteni törvények nélkül megszervezni. „Ma az európai politikában egy agresszív szekuláris politikai látomás uralkodik”, amelyet progressziónak neveznek, és Brüsszelben azok vannak többségben, akik azt akarják, hogy ez legyen a jövő. Ők valójában akarva-akaratlan egy Istentől mentes társadalom felépítésén dolgoznak, a vallásosságról pedig úgy gondolják, az az egyéni életstílus kiegészítője.

– Az európai ember azonban nem tudja kiverni a fejéből a kereszténységet, így nincs értelme egy olyan új közös európai identitást erőltetni, amely nem fogadja el azt az alapvető tényt, hogy az európai élet erkölcsi kereteit a bibliai történet adja.

– „Ha például banki manipulációkkal meglophatjuk egymást, akkor miért kell bántani a zsebtolvajt?” – szerinte így függnek össze a civilizációs veszélyek és a keresztény tanítás semmibevétele.

– Ma az európai politika két tévedésre épül, és ez okozza valójában a válságot: az egyik tévedés úgy hangzik, Európa múltjában a kereszténység nem játszott döntő szerepet. Ezt fejezi ki az is, hogy az európai alapszerződésből kihagyták a kereszténységre való utalást. A másik tévedés úgy szól, hogy a nyugati intézményeket és értékeket lehet működtetni és fenntartani a keresztény értékrend alapjai nélkül.

– A Kelet ma azért versenyképesebb, mint mi, mert mindkét civilizációs erőforrását jobban megbecsüli, azaz jobban tiszteli a munkát és saját kulturális hagyományait, mint Európa.

– Európa keresztény megújulását sürgette, mert ellenkező esetben a kontinens nem nyeri vissza versenyképességét gazdasági értelemben sem.

– Kérdésre: Magyarország nem lépett be az eurózónába, de „még dönthetünk úgy is, hogy most nem, csak később, vagy akár később sem csatlakozunk”. Akik az eurózónán belül vannak, azoknak alkalmazkodniuk kell egymáshoz, és az ott zajló folyamatok egy erőteljesebb európai integráció felé mutatnak. Azok az országok viszont, amelyek nem tagjai az euróövezetnek, választhatnak, hogy részt vesznek-e ebben vagy inkább külön maradnak.

– Kérdésre: Magyarország olyan ország, amelynél nem merné azt állítani, hogy az emberek többsége ideológiailag egy keresztény alaptörvényt szeretett volna, de egy demokratikus közegben mégis lehetséges volt, hogy megnyerjék az emberek többségét egy keresztény értékeken nyugvó alkotmánynak. Ennek eszköze a nemzeti konzultáció volt, amelynek során a válaszolók azon értékek mellett foglaltak állást, „amelyeket mi keresztény értékeknek tekintünk, és ezekből az értékekből építettük fel az alkotmányt”.

– A külföldre vándorló magyarokról: nem baj, ha mentek, csak ne felejtsetek el hazajönni.


* Lásd erről korábbi cikkeinket:

Orbán előadása a madridi katolikus egyetemen
Képmutatás felső fokon: Kövér és Orbán a hitelről
Orbán-interjú spanyol lapban: Elszigetelt, kerülik, mint a pestisest? Nem! Stimulálják!
– az El País című spanyol lap véleménye Orbánról: Orbán sötét praktikáiról és az európai kereszténydemokraták felelősségéről
– Bolgár György interjúja nemes Gáborral: Orbán előadása a spanyol katolikusoknál – egy szekularizált országban

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!