rss      tw      fb
Keres

Guardian: A Fidesz gyakorlatilag Magyarország
A The Guardian című brit lap George Szirtes írását közölte Magyarország gyorsított tempóban halad a múlt felé címmel. A kormány liberális hazugságként utasítja el a politikáját érő bírálatokat, de a sajtó elleni támadások, a központi bank függetlenségének fenyegetése és a rasszizmus másra utalnak.

A Margaret Thatcher temetésén megjelenő külföldi méltóságok között szerdán ott lesz egy férfi, akiről sokan érzik úgy, nem lenne szabad képviselnie az országát. De kézenfekvő menekülés lesz ez Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, jó ürügy arra, hogy megszakítsa próbálkozását, amellyel országa új alkotmányát védené uniós bírálóitól, akik között ott van az EU Bizottságának elnöke, José Manuel Barroso is.

A rossz sajtó, amelyet Magyarország az utóbbi időben kap, baloldali-liberális hazugságok eredménye. Legalábbis ezt állítja a jelenlegi kormány. Az érv úgy szól, hogy Magyarország teljesen normális ország, amelyik a saját dolgaival törődik. Megmondtuk, aki a kormányzó jobbközép Fideszt bírálja, az a összes magyart támadja. A Fidesz gyakorlatilag Magyarország.

Természetesen ezek a „hazugságok” csak azóta léteznek, amióta a Fidesz 2010-ben hatalomra került. A párt földcsuszamlásszerű győzelme Orbánnak, az új miniszterelnöknek lehetőséget kínált az alkotmány megváltoztatására. Úgyhogy mi a probléma?

Az EU három fő problémát azonosított: az új médiatörvényt, a bírák előre hozott, kötelező nyugdíjkorhatárát és a központi bank függetlenségét. Nyomást gyakorolt Magyarországra, és apránként szembesítette ezekkel a kérdésekkel – de a legutóbbi alkotmánymódosítások, amelyek gyengítették az Alkotmánybíróságot, mindent visszavittek a kiinduló pontra. A gazdasági miniszter most a központi bank elnöke.

Más változások egész sora is aggasztja a Magyarországra figyelőket és magukat a magyarokat is. A legfontosabb, hogy testületeket a kormány támogatóival töltöttek fel, olyan mandátumokkal, amelyek messze meghaladják a parlament élettartamát. Aztán ott van jeles színházigazgatók elküldése; a filmipar visszafogása; az olyan nemzetközi elismerésnek örvendő figurák bemocskolása és démonizálása, mint Heller Ágnes filozófus és a Nobel-díjas Kertész Imre író; a lapok és rádióadók gazdasági kiéheztetése; a média megtisztítása az egyet nem értő hangoktól; az iskolaigazgatók kirúgása – és még nagyon sok más. A nőknek azt mondták, menjenek vissza a konyhába és szüljenek gyerekeket. A pártnak és az ő valódi „magyar” értékeinek elsőbbségük van.

Mindez párhuzamosan zajlik a vad zsidó- és roma-ellenes retorika iránt tanúsított toleranciával, ide értve Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapító tagja és Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja retorikáját. Az elmúlt hetekben a kormány három jelentős kitüntetést osztott ki szélsőjobboldali kulturális figuráknak. Némi külföldi feszengés nyomán egyet közülük visszavont. […]

Mint minden kormány, ez is arra hivatkozik, hogy egyszerűen rendbe teszi azokat a problémákat, amelyeket elődei okoztak. Ha azonban ez így van, akkor miért emelkedett meg, különösen 2010 óta, a fiatal, kvalifikált emberek emigrációja? Egyes számítások szerint mintegy 500 ezren dolgoznak külföldön, talán százezren az Egyesült Királyságban. A Fidesznek új törvényeket kell elfogadnia, hogy ezt kezelje.

A tavalyi évben megváltoztatták az iskolai tanterveket, hogy felvegyenek bele háború előtti fasiszta írókat, és szobrokat állítottak Horthy tengernagynak, a két háború közötti vezetőnek, aki Magyarországot szövetségre léptette a náci Németországgal. A Fidesz fogalma a nemzeti értékekről – amelyet olyan könnyen „elárulnak” azok, akik nem osztják a párt politikai rokonszenveit – mindent überel. Ellenzék létezik, de a politikai és a kulturális teret megtisztítják az ilyen hangoktól. A kormány gyorsan halad vissza a harmincas évek felé.

És  a magyarországi fejlemények védelmében azt a sztorit adják elő, hogy az Orbán programjáról festett kép el van torzítva – az egész csak liberális propaganda. A gyengeség jele, hogy a hazafias kártya az egyetlen, amelyet ki tudnak játszani saját mentségükre, de fogadni lehet rá, hogy újra és újra ki fogják játszani.

(hj)

***

Az MTI ismertetése ugyanerről a cikkről: „A The Guardian című baloldali brit lap online kiadása az 1956 óta Angliában élő Szirtes György író, publicista cikkét közölte. Ebben úgy fogalmaz, hogy a magyar kormány szerint a balliberális hazugságok miatt születnek külföldön kedvezőtlen sajtóbeszámolók Magyarországról. Szirtes György úgy véli, a bírálatokra az a válasz, hogy a Fidesszel szembeni kritika a magyarság elleni támadással ér fel. A szerző szerint egész katalógusra való változtatás ad okot az aggodalomra. Ezek közé sorolja színházigazgatók ’eltávolítását’, a filmipar ’leépítését’, nemzetközileg ismert személyiségek ’besározását’. Mindehhez járul szerinte az elvadult zsidó- és romaellenes retorika eltűrése.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!