rss      tw      fb
Keres

Orbánnak hála, a nemzeti érzelműek nyerni fognak a bíróságonA Nemzeti Érzelmű Motorosok bíróságon támadják meg az Élet menete napjára tervezett motoros felvonulást megtiltó határozatot. „Az elmúlt napokban egy civil szervezet vezetőjeként akaratomon kívül egy lelkiismeretlenül gerjesztett félelemkampány középpontjába kerültem. A botránykővé vált rendezvényt az elmúlt évben azonos címmel és szintén az Élet menete nevű rendezvénnyel egy napon tartottuk meg anélkül, hogy bárkiben félelmet vagy felháborodást keltettünk volna”, érvel sokadszor a nemzeti érzelműek vezetője (aki most hirtelen a jogállamért aggódik).

Nézzék meg a 2012-es és a 2013-as plakátot:A 2012-es „Adj gázt!” nevű rendezvényre nehezen lehetett volna ráhúzni bármiféle antiszemita vagy sértő és provokatív célzatot, hiszen nagy betűkkel hozták ország-világ tudomására, mi ellen motoroznak. Csupa olyasmiről van szó, ami ellen akár nemzeti érzelmekkel is lehet motorozni: üzemanyagárak, autópályadíj, teljesítményadó, jogosítvány. Ha valaki tavaly, pusztán az elnevezés alapján – adj gázt! – bármiféle provokatív szándékra asszociál, annak, azt mondom stílusosan, tényleg valami defektje van.

Nem így a 2013-as „Adj gázt!” nevű rendezvénynél. Amelyet ezzel a jelszóval hirdettek meg: „El a kezekkel a hazánktól és a házunktól!” A naiv lélek persze gondolhatna akár az Európai Unióra is, „akinek” a „kezét” Orbán Viktor szokta előszeretettel csapkodni. De az EU még szerinte is csak a magyarok hazájára szokott támadni, hogy a házukra is támadna, ezt még ő sem állítja. A magyarok házaira az antiszemita legendárium szerint Simon Peresz szokta kivetni a hálóját, aki a zsidókkal akarja felvásároltatni Magyarországot. Nem kell tehát „hivatásos rettegőnek” lenni ahhoz (ez nemcsak a szélsőjobb, hanem a Fidesz-barát sajtónak is állandó minősítése azokra, akik nehezen tűrik az antiszemiták és a rasszisták teljes elszabadulását), hogy az ember fejében összeálljon a képlet. Ha az Élet menetével egy napon, nemzeti érzelműek (ez a mai Magyarországon valamiféle kirekesztést mindig jelent), piros-fehér-zöldben, a Wesselényi utca érintésével (ott van a központi zsinagóga), „Adj gázt” jelszóval motorozzák végig a fővárost, ott valami nagyon nem stimmel. Okkal vált tehát „botránykővé” a rendezvény. És hogy Répássy Róbertet idézzem: „amíg Magyarországon egy olyan ember is él”, akinek a hozzátartozóit elgázosították, nem megengedhető „Adj gázt!” jelszóval, a náci koncentrációs táborokban meggyilkoltakra emlékező menettel egy napon, a zsinagóga mellett elvonulva, „el a kezekkel hazánktól és a házunktól” felszólítással végigvonulni Budapesten.

Kár persze, hogy Répássy Róbert ezt nem a nemzeti érzelműek provokatív vonulása ürügyén mondta, hanem az önkényuralmi jelképek tiltásáról szóló parlamenti vitában. És ezt a tiltást én látszatcselekvésnek tartom, mert úgy tesz, mintha a betegséget kezelné, pedig csak a szimptómákat púderozza.

És kár hogy nem az a rendőr mondta, akinek az összes körülmény mérlegelése után úgy kellett volna döntenie, amikor kézhez kapta a nemzeti érzelműek bejelentését, hogy a berregtetésüket megtiltja.

Most, az összes körülményt mérlegelve, érvelhetne majd a bíróságon a tiltás jogossága és jogszerűsége mellett. És ha van jog és igazság a földön, a bíróság neki adna igazat.

Mivel azonban a rendőr helyett Orbán Viktor járt el (mint többen megírták*, főkegyúri jogot gyakorolva és minden alkotmányos és törvényi szabályt megszegve tiltatta be a vonulást), a nemzeti érzelműek, ha van jog és független bíróság ebben az országban, nyerni fognak.

Így aztán az időközben felvilágosított** motorosok bírósági jóváhagyással a zsebükben fognak motorozni április 21-én, „Adj gázt!” jelszóval.

És hogy véletlenül se tartsa őket senki se sunyinak, se antiszemitának, a nemzeti érzelmű motoroselnök közleményében azt is bejelentette: „május 4-ére anticionista motoros felvonulást kezdeményezek”.

Igaza van, a zsidók meg a zsidóbérencek, azaz a „hivatásos rettegők” az okai mindennek. Annak is, ha a megfélemlítési szándékot megfélemlítési szándéknak látják, annak is, ha a provokációt provokációnak tartják, annak is, ha a nyilvánvaló embertelenség ellen tiltakozni merészelnek, meg természetesen annak is, hogy a magyar miniszterelnök a maga megszokott erőszakos és önkényúri módján barmol bele egy olyan súlyos problémába, amelyet, milyen érdekes, a maga kétharmadával három év alatt sem sikerült normatív módon megoldania.***

(Mihancsik Zsófia)* Lásd a Galamusban:
A diktátor kegye (Krémer Ferenc)
A palackőr (Majsai Tamás)
Téves elégedettség (Bauer Tamás)
A Társaság a Szabadságjogokért szerint a rendőrségnek „ha egyszer tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a rendezvényt. A miniszterelnöki ukázon alapuló utólagos tiltás azonban nemcsak törvénytelen, hanem a legkevésbé hatékony válasz is a provokációra”. A Helsinki Bizottság szerint is törvénysértő, hogy öt nappal a bejelentés után tiltotta meg a rendezvényt a rendőrség, holott erre csak 48 órája lenne. (Bár láthatóan nem teljesen azonos jogszabályt olvastak.)
A TASZ közleménye szerint ugyanakkor „a provokatív motoros felvonulásra nem az utólagos, politikai utasításra megszületett tilalom a megfelelő válasz, hanem a törvény szigorú betartatása a rendezvény résztvevőivel. A törvény a békés gyülekezést védi, és a rendőrség felelőssége abban áll, hogy akkor lépjen fel határozottan, amikor egy rendezvény jogsértővé válik”. Ugyanez a véleménye Bauer Tamásnak idézett írásában: a gyülekezési szabadság jegyében engedélyezni kellett volna a vonulást, és feloszlatni, ha valóban kiderül a provokatív, sértő szándék. Nem értek egyet velük, de ez most nem tárgya ennek az írásnak.

** „Jogkövető társaság vagyunk, tudomásul vesszük a tiltást”, nyilatkozta még kedden a nemzeti érzelműek elnöke. „Noha jogról szó sincs, miniszterelnöki ukázról van szó”, írtam én szerdán (lásd: A magyar nemzeti érzelműek). Nem gondolom azonban, hogy én világosítottam volna meg az említett elnök elméjét. Van elég nemzeti érzelmű jogász a környezetében.

*** Lásd Bolgár György interjúját Forgács Imrével.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!