rss      tw      fb
Keres

Önkéntesek inváziója kétmillió személyes adatért

Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz eddig 1,5 millió kopogtatócédulát gyűjtött össze, és gyűjtenek tovább.

Nem is az összegyűjtött ajánlószelvények mennyiségét tartjuk mi a legfontosabbnak, hanem a kétmillió találkozást, kétmillió kézfogást, kétmillió párbeszédet. Ezek számunkra nagyon-nagyon fontos visszajelzések. Azt látjuk, hogy erre van igény: közvetlen kapcsolatra a politikusok, képviselőjelöltek valamint a választópolgárok között"

A látszólag ártalmatlan akció demokratikus volta több szempontból is megkérdőjelezhető.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény értelmében az egyéni választókerületben a jelöléshez  hétszázötven választópolgár ajánlása szükséges. Az ajánlás eredetileg minimális garancia a rendszerben arra,  hogy egy jelölt indulásával legalább ennyi választópolgár egyetértsen.

A kétmillió ajánlószelvény összegyűjtésének célkitűzésével a Fidesz megfordítja a logikát. Egyrészt, miközben nyilvánvalóan túllő az eredeti célon, a jogalkotói szándékkal nehezen összeegyeztethető módon önkéntesek  invázióját szabadítja rá a lakosságra*. Másrészt, az akció gyakorlatilag kétmillió ember személyes adatainak megismerését teszi lehetővé számára**, és a biztos tudást ad arról, hogy ez a kétmillió ember őt támogatja. Ez az állapot már önmagában problematikus***, de ez nem elég. Harmadrészt ugyanis a Fidesz ezzel szinte teljesen  ellehetetleníti a kis pártok számára a kopogtatócédulák megszerzését.

(Lánczos Vera)


* A választási eljárásról szóló 1997. évi C.sz. tv., 48. §, 1. bekezdés: „Ajánlószelvényt az állampolgárok zaklatása nélkül - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - bárhol lehet gyűjteni.”
** Ugyanezen törvény, 47. §, 2. bekezdés: „Az ajánló választópolgár az ajánlószelvényre rávezeti családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját...”
*** Ugyanezen törvény, 59. §: „Az ajánlószelvényekről másolatot készíteni tilos… A jelölésnek az ajánló személyre vonatkozó adatai nem nyilvánosak… A jelöltnek a be nem nyújtott ajánlószelvényeket a benyújtásukra rendelkezésre álló határidő lejártát követő három napon belül meg kell semmisítenie.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!