rss      tw      fb
Keres

Honpolgári bojkott – újfent megkésve

„A Jobbik honlapján választókerületekre bontva, illetve lakcímek alapján kereshető meg, hogy a körzetben mely pékségekben, üzletekben, kocsmákban adható le az ajánlószelvény.”

Ezt olvasom abban a hírben, amely beszámol arról, hogy az Országos Választási Bizottság állásfoglalással erősítette meg hétfő este, nem lehet ajánlószelvényeket gyűjteni munkahelyeken, így például könyvesboltokban vagy italkimérésekben sem. Olvasom mindezt hétfő este 20 óra 44 perckor.

A Jobbik honlapját csak akkor nézem meg, ha nagyon muszáj, de 21 óra 44 perckor odamentem, határozott céllal. Hogy elolvassam, az én kerületemben mely szolgáltatók, kereskedők vállalkoztak erre az alja feladatra, és véletlenül se vásároljak abban a húsboltban, könyvesboltban, még véletlenül se ugorjak be egy kávéra abba a kávézóba, ahol a tulajdonos egy szélsőjobboldali, embergyűlölő, vadmagyarkodó, cigányozó-zsidózó, militáris és militáns, diktátori hajlandóságú pártnak gyűjt kopogtatócédulát. Az a hentes és az a cukrász, aki saját szélsőjobboldali, embergyűlölő, vadmagyarkodó, cigányozó-zsidózó, militáris és militáns fanatizmusát fölébe helyezi annak az elemi szabálynak, hogy kutyakötelessége a vásárlóban vásárlót látni, érték- és politikamentesen, csak vásárlót, és semmi mást, azaz akinek fogalma sincs a szakmája elemi normáiról, méltatlan arra, hogy hozzásegítsem a megélhetéshez.

Gondoltam, ajánlani fogom a módszert a Galamus olvasóinak is. Ha már hathatós tiltakozó-bojkottáló mozgalmat képtelenek voltunk és vagyunk szervezni a Jobbik ellen, legalább ki-ki otthon, csendes magányában keresse meg a saját választókerületét, és nézze meg, melyik piaci szereplőt kerülje ezután, ha demokrata meggyőződése, de legalább a jó ízlése tiltakozik az ilyen kereskedő meg a pártja ellen.

Csakhogy 00 óra 50 perckor, amikor ide akartam írni azoknak az üzleteknek a nevét és címét, amelyeket ezentúl én biztosan kerülni fogok, a Jobbik honlapjáról már levették az adatokat.

Az Országos Választási Bizottság érvényt szerzett a törvénynek – és megakadályozta egy csendes állampolgári mozgalom születését. De legalább az illúzióm megmaradt, hogy ez a csendes honpolgári bojkottmozgalom valóban megszületett volna.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!