rss      tw      fb
Keres

Egy hiba és egy bűn


Gulyás Gergely képviselő nyílt levelet intézett Kim Scheppeléhez a Fidesz honlapján. A levélben bírálta a princetoni professzornak a kongresszusi meghallgatáson elhangzott megállapításait. Megsemmisítő bírálatába mégis becsúszott 1 hiba és 1 bűn. Amikor naprakész tudásának azon gyöngyszemével nyűgözi le az olvasót, hogy Arizona az állami bányafelügyeleti hivatal viselését a tagállam alkotmányában szabályozza, akkor Arizona népének méltóságát sértő kifejezést használva e büszke nép jó hírnevét csorbította azzal, hogy egyszerűen csak arizóniaiknak nevezett bennünket. Mi valójában csak arizonaiak volnánk. Sértő számunkra az eggyel több „i” betű és az eggyel kevesebb „a” betű. E tévedés nem csupán 1 hiba, de egyben 1 bűn is.

Mellesleg az unokaöcsikém hétéves korában hasonló hibába esett, amikor azt kérte, hogy Kalifornia után menjünk Arizoniába.

De azért még elárulhatom Önnek, miért fontos, hogy ez a büszke és kivételes nép az alkotmányában foglalkozzon az Ön által csak a bányafelügyeleti hivatalnak nevezett office of the Mine Inspector jogállásával. Mert ez a hivatal rendkívül fontos szerepet tölt be ebben a száraz éghajlatú államban, amelyben jelentős a földfelszíni és a hagyományos bányászat. A Mine Inspector a közigazgatás első embere, aki a bányászattal foglalkozik. Az ilyen jelentőségű közigazgatási szerv alapvető jogállását az alkotmányunk szabályozza. Az állam alkotmányának XIX. cikke elsősorban az intézmény alapjait hozza létre, mégpedig úgy, hogy a törvényhozás számára előírja, hogy szabályozza a bányászat ügyét, határozza meg a Mine Inspector hatáskörét. Ezt követően az állam kormányzójának kell elfogadnia a törvényt, mégpedig az állami szenátus jóváhagyása mellett. Ha ez megtörtént, a kormányzó nevezi ki, ismét csak az állami szenátus jóváhagyása mellett, az első Mine Inspectort. Ez már jó ideje volt, az első Mine Inspector két évet töltött a hivatalában. Ezt követően a Mine Inspectort eleinte két, mostanság már négy évente tartott általános (novemberi) választásokon választja meg Arizona büszke népe. Szerénységemet 2006-ban választottak meg e posztra először, 2010-ben másodjára is elnyertem a nép bizalmát. Ez persze nálunk ennyire sokszereplős történet, a hatáskörök oly módon lettek megosztva, hogy a fékek és az ellensúlyok működjenek, mivel ez hivatott azt biztosítani, hogy – minden önfényezés nélkül – szakmailag hiteles, tiszta kezű és alkalmas személy legyen államunk bányafelügyelője.

Tisztelettel,

Joe Hart
Arizona állam bányafelügyelője

(távollétében Hanák András)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!