rss      tw      fb
Keres

Matolcsy György amerikai nagybácsija

Most már értem, miért menekült hanyatt-homlok az IMF küldöttsége Budapestről. A Ma reggelnek adott Matolcsy-interjú, különösen a 9. perctől, megmagyarázza.*

Matolcsy György arról beszélt, hogy az IMF delegációnak nem tetszett a Nemzeti Eszközkezelő Társaság koncepciója. Nem értik hogy lehet az, hogy a magyar állam nem tesz  pénzt bele, csupán garanciákat ad. Matolcsy elmondta, hogy egy rossz amerikai példát hoztak fel, valamiféle furcsa nevű cégekkel. Ugyanis Amerikában minden 20 évben szanálják a lakáspiacot, amin ott az állam milliárdokat veszít. Matolcsy hozzátette, hogy mi nem vagyunk „amerikai nagybácsik”, ami valahogy úgy hangzott, hogy a jenkiknek gőzük sincs arról, hogy is kell ezt csinálni, de a magyar furfanggal a kormány majd rendbe rak mindent.

Ezen sorok írója egy évtizedig volt az amerikai bankfelügyelet tanácsadója. Ilyesmivel foglalkoztam, és meg kell nyugtatnom Matolcsy urat, hogy Amerikában nem szanálják minden 20 évben a lakáspiacot. Amit Matolcsy felvázolt, egyszerűen nem működik, nem létezik. A „furcsa” nevű Fannie Mae és a Freddie Mac nemrég tízmilliárd dollárokkal ragadt be az államilag garantált, leértékelődött kölcsönökbe. Minden olyan kísérlet, ahol visszabérelték a bedőlt lakásokat, ingatlan-deflációhoz és szlömösödéshez vezettek. Ki fog lakást venni abban a házban, ahol az ingatlanok fele az Eszközkezelőé, és a lakók már a közös költséget sem fizetik? Azok járnak majd a legrosszabbul, akik rendesen fizetik a törlesztést.

Angliában léteznek ún. sale-and-rent-back magánvállalatok. Megveszik a lakást a tulajtól, ha az nem tud törleszteni, majd visszabérlik neki. A tranzakció mélyen a piaci ár alatt történik, és a visszabérlés csak 6-12 hónapig lehetséges, utána a új tulaj kiteszi a bérlőt, és eladhatja a lakást. Az angol hatóság az FSA (Financial Services Authority) éppen most próbál olyan rendelkezéseket életbe léptetni, amely új szerződéseknél 5 évre biztosítaná az visszabérlők jogát. Az árak persze nagyot fognak zuhanni. Skóciában is van egy hasonló, kicsiny állami kísérlet.

Volt Amerikában is egy állami alapkezelő a nyolcvanas években, a Resolution Trust Corporation, amely bedőlt hiteleket vásárolt kisbankoktól. A cél nem a hitelező lakásproblémáinak megoldása volt, hanem az, hogy a bankok megszabaduljanak az NPL (Non Performing Loan) hitelektől, hogy újra kölcsönözni tudjanak.

Azok a felfokozott várakozások, amelyek szerint az Orbán kormány meg fogja oldani a lakáshitelesek gondjait, teljesen alaptalanok. Ilyen megoldás jelentős állami pénz nélkül nem létezik. A Matolcsy által felvázolt megoldás megnövelné a magyar deficitet a bedőlő garanciák miatt, ráadásul a tervezett 9 hónapos(!) kilakoltatási moratórium csak tovább rontja majd a helyzetet.

Az Orbán-kormánynak nem ártana bevonni olyan szakembereket is a megbeszélésekbe, akik képesek megérteni az IMF szakmai aggályait. Úgy tűnik, hogy jelenleg süketek párbeszéde folyik.

(Lázár György)


* „Betlen János: - Na most a, volt még egy harmadik dolog ez, ezenkívül, tehát a jegybankelnök fizetése meg a bankadón kívül, amit mondott, amit Ön úgy mondott, mint olyasmit, amihez mi ragaszkodunk. Ez pedig a nemzeti eszközkezelő. Most itt arról van szó, hogy létrehozunk egy olyan intézményt, amelyik rend, megpróbálja rendezni a devizahitelesek problémáját, akik bedőlnének. Ez a bankoknak is jó, és ezt ők nem, ez nekik nem tetszik. Miért? Mert, azért nem tetszik nekik, mert úgy érzik, hogy az a pénz, amit elkölt ez az eszközkezelő, az a költségvetés hiányát növeli?
Matolcsy György
: - Igen, igen, két okból tartanak ettől. Egyébként furcsa része volt ez a tárgyalásnak, mert még csak beszélünk róla, tehát még nincs kész a koncepció, őszre készül el. Jövő év elején áll föl majd az eszközkezelő társaság és természetesen folyamatosan beszélgetünk majd a partnereinkkel, partnereinkkel erről. Szóval két okból félnek. Az egyik ez, amit, amit mond, hogy költségvetési pénzt teszünk az eszközkezelőbe, tehát nő a költségvetés hiánya. De mi nem így gondoljuk, hanem a bankoktól kérünk majd forrást az eszközkezelő alaptőkéjéhez és az állam garanciával áll mögé. Ami nem növeli a költségvetési hiányt. A másik, amiért félnek ettől, mert Amerikában 15-20 évente szanálják a teljes lakáspiacot, ott vannak ilyen furcsa nevű Fannie Mae és más hasonló intézmények, ezek ilyen fél állami eszközkezelők, amely, amelyekbe az amerikai állam 15-20 évente nagyon sok pénzt tesz be. De mi nem akarunk, egyrészt nem vagyunk amerikai állam, nincs amerikai nagybácsink, nem akarunk sok pénzt betenni. Tehát ők egy rossz amerikai példától félnek.

– Tehát, hogy vegyen föl hitelt ez az eszközkezelő.

– Így van.

– Azoktól a bankoktól, hogy ne dőljenek be a többi hiteleik.
– Így van, és miután ennek az eszközkezelőnek a kezében olyan követelések lesznek, amelyek mögött ingatlanok vannak és hogyha a gazdaság beindul, ha az ingatlanpiac beindul, azok az ingatlanok többet érnek majd, ezért…
– Csak benne fognak lakni az emberek.
– Ez természetes, de…

– Akkor nem érnek semmit.

– De, de, de, de, mert az emberek mondjuk tulajdon helyett bérleti jogot kapnak és bérleti díjat fizetnek. De ettől még az ingatlanfedezete az eszközkezelőnek nő, annak az értéke, mert az egész gazdaság nő. Tehát mindenkinek érdeke, ez egy jó megoldás, csak félnek a partnereink az amerikai rossz megoldástól.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!