rss      tw      fb
Keres

Adalékok a Fidesz rezsicsökkentésért folytatott „családvédelmi” harcához
Érzékeltük azt, hogy a szolgáltatók összefognak a magyar családok ellen, és a legvégső harcot megpróbálják megvívni a bíróságnál”, ezért „úgy döntött a Fidesz-frakció, hogy meg kell védeni a rezsicsökkentés tényét”. Se Gyurcsány, se Bajnai „emberei” nem vettek részt az ide vonatkozó fideszes javaslatok tárgyalásán, mert „vagy gőzfürdőben voltak”, vagy ha mégis „beszédültek a parlamentbe”, a „leghatározottabb nem gombot nyomták”. „Ilyen bankár-, szolgáltató-, ilyen tröszt-szemléletben gondolkoznak ezek az emberek, semmit nem tanultak az elmúlt időszakból, ezt akarják visszahozni. Ugye abban a nyolc évben, amíg nekik lehetőségük lett volna sok mindent meglépni, miniszterelnökök voltak, abban az időszakban, nyolc év alatt tizenötször emelték a rezsiköltségeket. Háromszorosára a gáz, kétszeresére a villanyáram árát.” Ezt adja elő nap mint nap, legutóbb a köztelevízió szerda reggeli műsorában, a Fidesz rezsicsökkentés-felelőse, bizonyos Németh Szilárd, amúgy csepeli polgármester, aki a képen éppen sk. folytat utcanévtábla-cserét:


csepelujsag.blog.hu 

A rezsicsökkentés-felelős állításainak illusztrálására álljon itt három darab grafika, egy darab nyilatkozat meg egy darab közlemény. A három grafikából egyértelműen kiderül, hogy amit a Fidesz csökkent, az nem az előző kormányok áremelésének az eredménye, hanem a saját hároméves unortodoxiájuk gyümölcse. Ha ugyanis – például – az előző kormány(ok) utolsó teljes évében, 2009-ben 1070 forint volt 10 köbméter gáz, három évvel később, 2012-ben viszont már 1360 forint, az éppen pont 27 százalékos gázáremelkedést jelent. Ebből „adnak” most vissza, „családvédelmi harc” keretében, 10 százalékot.1. A lakásfenntartási költségek 2000–2011 között2. A lakossági villamosenergia átlagára, 2004–20123. A vezetékes gáz fogyasztói átlagára, 2004–2012


A nyilatkozat
Hétfőn Elmű-Émász vállalatcsoport igazgatóságának elnöke, Marie-Theres Thiell és Bernhard Lüschper, a vállalatcsoport igazgatóságának tagja a következőkről tájékoztatta a sajtót.

– A lakossági áramellátás magyarországi rendszere életképtelenné vált.

– Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ugyanezen idő alatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra, szó sincs tehát „extraprofitról”.

– Az egyetemes szolgáltatás, azaz a lakossági áramellátás korábban is veszteséges volt, de ezt az áramszolgáltatással kapcsolatos más üzletágak kiegyenlítették. A kormány intézkedései jelentősen növelték az energiaszektor adóterheit, így 2013-ban csoportszinten sem várnak nyereséget.

– Eddig körülbelül a felére csökken a beruházásokra fordítható összeg. A törvény által kötelezően előírt fejlesztéseket elvégzik, azok a beruházások maradnak el, amelyek javítanák az áramellátás színvonalát.

– Tavaly az Elmű-Émász társaságcsoport 32 milliárd forintot költött beruházásokra, 22 milliárdot bérekre és 69 milliárdot adókra. Emellett 64 milliárd forint ment döntően magyar alvállalkozói megbízásokra, ebből 25 milliárd volt a beruházás.

– Az energiaköltségek a magyar átlagjövedelmekhez képest valóban magasak, az uniós tagországok átlagánál viszont alacsonyabbak a tarifák. A probléma megoldására több javaslatot is kidolgoztak, de szándékaik ellenére nem tudtak egyeztetni róluk a döntéshozókkal.

– A további rezsicsökkentésről szóló hírekről is a sajtóból értesültek.

– Egyébként meg a német RWE és az EnBW 1995-ben kormányzati hívásra jött és tett ajánlatot a magyarországi áramszolgáltató cégekre. Az első években nem vagy csak nagyon alacsony osztalékot fizettek ki. Az energiaszolgáltatás ugyanis hosszú távú befektetés, 30–40 év a rendes megtérülési idő.

A közlemény
Ezt mindenki elolvashatja otthon, a villanyszámlájához mellékelt lapon. Néhány tényt azonban nem árt megismételni.

– "Az áram árának több mint háromnegyede adó és egyéb, állami és más vállalatokhoz folyó díjtétel" [tehát nem a szolgáltató bevétele, hanem nagyrészt az államé, az állam ennek ellenére sem a saját bevételéből csökkent villanyszámlát].

– "Amíg a szabályozó hatóság a háztartások számláját csökkentette, a nagyobb vállalkozásoknál áremelést hajtott végre. Számolni lehet tehát azzal, hogy ezen vállalatok jelentős része emelni fogja a termékei, szolgáltatásai árát a megemelkedett energiaköltségek miatt" [értsd: te szegény magyar Fidesz-alattvaló, a villanyszámládon egy összegben feltüntetett tetszetős havi csökkentést naponta fogod forintonként visszafizetni a megemelt árakban].

– "A elmúlt években nagyon sok pénzt költöttünk a hálózatok felújítására. Ezért van ma feleannyi áramszünet, mint tíz éve. Az árcsökkentés után erre kevesebbet fogunk tudni fordítani."

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!