rss      tw      fb
Keres

Ágyúval a KikáraMagyarország miniszterelnöke nem ismeri a tréfát, és tesz is róla, hogy erről mindenki értesüljön. Most éppen a német közszolgálati televízió gyermekcsatornája, a Kika ellen vetette be a nehéztüzérségét. Pénteken a közszolgálati rádió vendégeként adott hangot dühének, hogy a gyermekcsatorna „hazugságokat és valótlan tényeket” sugároz a magyar alaptörvény negyedik változtatása kapcsán. Ha ilyen itthon fordulna elő, „repülne mindenki” – jelentette ki Orbán igazi demokratikus ösztöntől és kultúrától vezérelve. A közszolgálati személyzet némán és egyetértően bólogatott.

A Kika csatorna varázslatosan kedves és okos műsorokat, interaktív játékokat kínál fel a német gyerekeknek, külön a három-, a hat- és a kilencéveseknek. A működtetők célja az általános fejlesztésen kívül a gyermekek tudatos német és EU-polgárrá nevelése. Nevelni pedig – ahogy Hoffmann Rózsa szokta mondani – legjobban példaadással lehet. Pozitív vagy negatív jelenségek konkrét felmutatásával. Most éppen negatívval. Azt mutatják be, hogyan korlátozzák Magyarországon a szabad véleménynyilvánítást, s milyen „büntetéssel” járhat ez Magyarország számára.

A gyerekeknek szóló tévécsatorna játékos animációkkal kelti fel a kis nézők érdeklődését a közügyek iránt. Arra neveli őket, hogy mindenkinek a véleménye fontos, és senki nem szegheti meg büntetlenül a nagy európai közösség szabályait.

Az a mérges bácsi sem, aki „agymosásról” mennydörög, külügyminisztériumi tiltakozással és jogi következmények beígérésével mélyíti komoly ellenszenvvé a pillanatnyi bosszankodást. Tartok tőle, a magyar miniszterelnök elrettentő példaként többször is fog még szerepelni demokratikus szellemiségű gyermekműsorokban.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!