rss      tw      fb
Keres

Csaba László megszólalt

Már vártam rá, ugyanis az utóbbi néhány évben morbid kíváncsisággal csüggök minden szaván. A múltban teljesen mindegy volt, hogy a szocialista-liberális kormány mit csinált, Csaba László szemében minden csak helytelen lépés lehetett. Persze voltak valóban rossz döntések, de Csaba Lászlónak ez teljesen mindegy volt. Minden alkalommal, amint megkérdezték valami gazdasági kérdéssel kapcsolatban, valami olyan hihetetlenül szomorú képpel állt a kamera elé, hogy az embernek azonnal elment az élettől a kedve, és úgy gondolta, hogy itt a világ vége. Vagy ha nem a világé, akkor Magyarországé feltétlenül.

Az utóbbi időben nem volt szerencsém hallani a véleményét a második Orbán-kormány remek gazdasági teljesítményéről. Már majdnem hiányzott. De aztán ma végre megszólalt. Természetesen most, hogy a nyugati világ összes véleményt formáló újságja és a gazdasági elemzők is azt gondolják, hogy a magyar kormány nagyon rosszul döntött, amikor merev elutasítással fogadta az IMF–EU-delegáció kéréseit, és a piac meg is büntette a forintot, Csaba Lászlónak teljesen már a véleménye.

Kijelentéseiből kiderül, hogy szerinte a magyar tárgyalók nem hibáztak. „Mindez nem egy kommunikációs hiba, hanem játszma, aminek célja lehet egy gyengébb forint-árfolyam kialakítása.” Szép kis játszma! Kíváncsi vagyok, mi lesz a játszma vége.

De ami a legjobban tetszett: Csaba László szerint a tárgyalófelek között a szakadás elég gyakori. „Nem szokatlan, hogy ha valaki autót akar venni, nem veszi meg az elsőt.” Hát ez valóban nagyszerű példa arra, ami történt! Ha én elmegyek autót vásárolni, akkor az én zsebemben van a pénz. A szalon tulajdonosa szinte rimánkodik, hogy az ő kocsijukat vegyem meg. De ebben az esetben, ugye, nem ez a helyzet. A magyar fél van ráutalva az IMF-EU-ra. Hova máshova fordulhatna az ország? Nem mehet el egy másik szalonba, mert üres a zsebe.

Senki sem kérdezi meg az úriembert, hogy mégis mire gondol. Miért gondolja, hogy ennek az autóvásárlási példának valami köze volna az IMF-EU és Magyarország közötti tárgyalások megszakadásához? Nem kérdezik meg. Szégyen.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!