rss      tw      fb
Keres

A Le Monde szerkesztőségi vezércikke: Orbán különös magatartása

Az alábbiakban közöljük a Le Monde című mértékadó francia napilap mai szerkesztőségi vezércikkének fordítását: Magyarország – Orbán különös magatartása

A közösségi szolidaritás kötelez. Az európai adófizetők biztosítják az Európai Unió egyik tagjának, a csőd szélére jutott Magyarországnak a talpraállását. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 2008 végén 20 milliárd eurós hitelt nyújtott Budapestnek. Ez tette lehetővé, hogy az euróban súlyosan eladósodott ország, amely mellesleg nem tagja az euróövezetnek, esedékes adósságtörlesztéseinek eleget tegyen. Ez jó.

Magyarországnak sikerült elkerülnie egy „görög típusú” helyzetet, amely arra szorította volna, hogy az adósságainak finanszírozása érdekében egyre magasabb kamatokat fizessen. Fölösleges az athéni mellé még egy magyar dráma is!

A kölcsön feltételeit – mert természetesen voltak feltételek – még a korábbi szocialista kormánnyal tárgyalták meg. A feltételek kemények voltak, de kevésbé kemények, mint amilyeneket az IMF mostanában egyes balti országokra szabott rá a támogatás fejében. A Budapesten hatalomra került új csapat, a Fidesz konzervatívjai mégis mintha szabadulni igyekeznének tőlük. Ami veszélyes.

Minden jel arra mutat, mintha Orbán Viktor, az új miniszterelnök meg akarná szegni az adott szót, az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak tett ígérteket. Mindenekelőtt itt van a magatartása: Orbán nyíltan sértő pimaszsággal viseltetik a hitelezőivel szemben. A júliusban sietve Budapestre érkező IMF-köldöttségnek meg kellett volna tárgyalnia az Orbán-kormánnyal Magyarország talpraállításának első terveit. Nem tudta megtárgyalni őket. A kormányfő úgy döntött, inkább elmegy Dél-Afrikába világbajnoki meccset nézni. Az IMF-csapat nehezen jutott hozzá számokhoz és világos válaszokhoz. Dolgavégezetlenül tért vissza Washintonba.

Az ezt követő viták lényege: az áprilisi választási kampányban a Fidesz adócsökkentési igéreteket tett, amelyeket az IMF időszerűtlennek ítélt. De van más is. Orbán a budapesti gazdasági és pénzügyi ellenőrzői kulcspozíciókba a saját embereit akarja helyezni. Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét lemondásra akarja kényszeríteni. A pénzügyi ellenőrző szervezet élére egyik hűséges emberét ültette, Domokos Lászlót, az egyik fideszes parlamenti képviselőt, aki még a magyar törvények szerint sem felel meg a tisztséghez szükséges pártatlansági követelményeknek.

Folytassuk? Leplezzük le Orbán törekvését, hogy országára „Fidesz-államot” erőltessen rá? A párt az egész államapparátusban hajszába kezdett az előző kormányzat vezető tisztségviselői ellen. Orbán elrendelte, hogy minden középületekben függesszék ki a „Nemzeti Egyetértés Nyilatkozatát”, amely egyfajta pártkiáltvány. A miniszterelnöknek megvan a magánsajtója, amely kifejezetten az ő rendelkezésére áll; ennek ellenére törvényt akar megszavaztatni a közmédia ellen. Ez a keresztény konzervatív, a szélsőjobboldal elleni harc jegyében, szemérmetlenül hízeleg a magyar nacionalizmusnak.

Elfogadható mindez egy olyan országtól, amely januártól az Európai Unió elnöki tisztségét tölti be? Emlékeztetni kell Orbánt, hogy Magyarország olyan klubnak a tagja, amelynek megvannak a maga követelményei.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!