rss      tw      fb
Keres

A Fidesz és a fiatal demokratákCsütörtök délelőtt mintegy száz fiatal elfoglalta a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarát. Némi dulakodás után a helyzet normalizálódott. A fiatalok az alkotmánymódosítást ellenző, tanszabadságot, a hajléktalanoknak jogokat követelő táblákkal a nyakukban üldögéltek az udvarban. Néhányan egy köztük gubbasztó zsemleszínű kutyust simogattak. Néha felharsant: „Az alkotmány nem játék! Nem, nem, nem! Alkotmányt, demokráciát!”

A Fidesz fő kommunikátorainak, Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté nem sikerült a helyszínen megoldani a helyzetet. Célozgattak arra, hogy Bajnai küldte őket, majd Selmeczi nápolyival és vaníliás keksszel kínálgatta őket. Hiába.

Délután bevetették hát a Békemenet hadra fogható nyugdíjasait és fiataljait. Az utca túlsó oldaláról fülsértő füttykoncert és szitkok hallatszanak. Kurvázzák a tiszta arcú lányokat, gyalázzák a fiúkat.

Az erkélyről a fiatalok szabadságot és egyenlőséget, szolidaritást követelnek. Majd felolvassák a Fidesz 1989-es követeléseit. A demokratikus alkotmányról, az ideológiamentes oktatásról szóló szavakat így kommentálják: amit a Fidesz akkor követelt, azt követeljük mi most.

A kör bezárult. A mai fideszesek már nem fiatalok, és demokratának sem nevezhetők. Mai pártelnevezésük sem a politikai múltjukhoz való hűségre utal. A székház előtt a diákok a szabadságért, az egyenlőségért és a szolidaritásért tüntetnek. Ők napjaink igazi fiatal demokratái.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!