rss      tw      fb
Keres

A Magyar Nemzet ködösítései

Csend honol a Fidesz-közeli médiában. Míg tegnap este 9 óra óta a magyar és külföldi lapok tele vannak a hírrel, hogy az IMF és az EU delegációja, amely július 6-a óta tartózkodik Budapesten és tárgyal a 2008-ban folyósított hitelek felülvizsgálatáról, hirtelen fogta magát és elhagyta az országot, a Magyar Nemzet mindössze ma reggel fél tizenegykor szánta rá magát, hogy hírt adjon az eseményről. De hogyan?

Az elkötelezett Fidesz szavazó, ha más újságot nem olvas a Magyar Nemzet mellett, nagy bajban lehet, arról ugyanis nem olvashatott kedvenc újságjában, hogy a tárgyalások az előtte való napon megszakadtak, mert az IMF–EU-delegáció együtt és külön-külön elégedetlen a magyar kormány eddigi munkájával és jövőbeni terveivel. Így aztán vakargathatja a szorgalmas Magyar Nemzet olvasó a feje búbját, ha elolvassa a cikket, ezzel a címmel: „Matolcsy: Folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val.” Bár a Magyar Nemzet a Magyar Távirati Irodára hivatkozik, a közleményt nem szó szerint publikálták, hanem átírták egy kicsit. Például ahelyett, hogy beszámolnának arról, hogy a tárgyalásokat felfüggesztette az egyik tárgyalófél, így fogalmaznak a cikk legvégén: „Az EU-küldöttség korábban azt közölte, hogy a magyar kormánynak számos kérdésben több időre van szüksége, hogy 'további pontosítással szolgáljon’.” A nyájas olvasó tehát azt gondolhatja, hogy az IMF és az EU tökéletesen meg van elégedve a kormány munkájával, és szívességből több időt akarnak adni a nemzeti együttműködés kormányának „pontosításra.”

A Magyar Nemzet tovább játszik a szavakkal: „a miniszter [a tárgyalások folytatását] közleményben tudatta, miután az Európai Bizottság küldöttsége – szoros együttműködésben az IMF munkatársaival – lefolytatta a Magyarország számára nyújtott pénzügyi segítségnyújtás ötödik felülvizsgálatát július 6. és 17. között.” Lefolytatta? Ez számomra azt jelenti, hogy be is fejezte a felülvizsgálatot. Ez pedig hazugság. Dehogy fejezték be a felülvizsgálatot. Sőt!

Nem csoda, hogy egy figyelmesebb olvasó egy másik portálon így kommentálta Matolcsy bejelentését.: „Most megszakadtak a tárgyalások, vagy folytatódnak? A kettő együtt nem megy, tehát az egyik fél nem a valóságot mondja.”

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!